Φέτος είναι ιδιαίτερα τιμητική η συνδρομή των πεθερικών μου στην εν λόγω συνταγή. Και αυτό γιατί το γλυκάκι που θα περιγράψω σήμερα είναι φτιαγμένο αποκλειστικά με εκλεκτά κεράσια, πρώτης σοδειάς από την περιοχή της Νότιας Γαλλίας Ceret κοντά στα ισπανικά σύνορα. Τα συγκεκριμένα κεράσια κάθε χρόνο μεταφέρονται από τους ίδους τους παραγωγούς στα Ηλύσια ώστε να χρησιμοποιηθούν στις συνταγές που ετοιμάζονται για τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Τα κεράσια αυτά μεγάλα, χοντρά, γεμάτα γλυκό άρωμα και εντελώς τραγανιστά, αποτελούν ένα από τα καμάρια της γαλλικής παραγωγής φρούτων. Ευχαριστώ λοιπόν τον Jean Mi και την Eliane που μας έδωσαν κεράσια από την περιοχή των Pyrénées-Orientales κι έτσι αυτά ταξίδεψαν μέχρι τα σύνορα με το Λουξεμβούργο για τις συνταγές μου.

Έτσι λοιπόν κι εγώ σήμερα, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στην «προεδρική» κουζίνα και με εκλεκτή σοδειά σας παρουσιάζω μία εύκολη αλλά κατ’εξοχήν παραδοσιακή συνταγή για τα γαλλάκια μου, το κλαφουτί. Το κλαφουτί ένα παλιό γλυκό ιδιαίτερα αγαπητό από παιδιά και μεγάλους, αποτελεί ένα είδος ψημένης κρέμας (τύπου φλαν) ενισχυμένης με καλοκαιρινά φρούτα όπως το κεράσι, το βερύκοκο, το ροδάκινο ή προς το φθινόπωρο με υπέροχα δαμάσκηνα. Πιο επικρατής εκδοχή τα κατακόκκινα κεράσια. Καλοκαιρινή διάθεση λοιπόν και ελάτε να σας κεράσω γλύκα αλλά και υπέροχη κρέμα με κεράσια.

Κλαφουτί με κεράσια (clafoutis)

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Category: ζαχαροπλαστική, γλυκά, κλαφουτί, clafoutis, κέρασμα, κεράσια

Cuisine: Γαλλική, Ευρωπαική

Μέγεθος μερίδας: 6-8 άτομα

Κλαφουτί με κεράσια (clafoutis)

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το κλαφουτί. Π.χ. το βρίσκουμε και σαν ψιλοσουφλέ όπου έχουμε μία ελαφρά ενίσχυση σε στέρεο υλικό. Είχα φτιάξει παρόμοια εκδοχή σε βίντεο και θα τη μοιραστώ μαζί σας σε άλλο κεφάλαιο. Μια άλλη ιδέα ιδανική και για κέρασμα καλοκαιρινό σε πάρτυ είναι να ψήσουμε το κλαφουτί σε ατομικές θήκες για καπκέικς. Γεμίζουμε κανονικά τις θήκες, ψήνουμε και σαν επιλογή σερβίρουμε μαζί με τη θήκη, ή απλά τα αφαιρούμε τις θήκες και τα παρουσιάζουμε σαν μικρά ατομικά γλυκάκια. Υπολογίζουμε κατά 10 λεπτά λιγότερο χρόνο ψησίματος. Ιδανικά φρούτα για κλαφουτί: κεράσι, ροδάκινο, βερύκοκο, βανίλιες, κορόμηλο, όλα τα είδη δαμάσκηνου... Φρούτα δηλαδή που έχουν διακριτικό άρωμα, ζουμερό καρπό αλλά δεν χάνουν υπερβολικά υγρά. Επιλέγουμε φρούτα που δεν είναι υπερβολικά ώριμα για να κρατούν το σώμα τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλλιώς λιώνουν. Επίσης προσοχή! Θέλουμε φρούτα που να μην είναι χτυπημένα. Αν κάποια από αυτά είναι λιγάκι χτυπημένα ή σε κάποια σημεία φθαρμένα τα καθαρίζουμε προσεκτικά και χρησιμοποιούμε το υπόλοιπο καλό κομμάτι του φρούτου. Το εκχύλισμα βανίλιας ενισχύει γευστικά το αποτέλεσμα. Όπως και το λικέρ. Μην τα αφαιρείτε από τη συνταγή (κυρίως τη βανίλια) καθότι είναι σημαντικός ο ρόλος τους στο τελικό αποτέλεσμα. Συμβουλές ως προς τα ψησίματα. Αν την κρέμα την ψήσετε αρκετή ώρα θα γίνει πολύ στεγνή. Ακόμα και αν στα 35 λεπτά σας φαίνεται «τρεμουλιαστή» στη μέση, στην επιφάνεια, μην το ψήσετε παραπάνω το μείγμα αλλά αφήστε το να σταθεί, όταν κρυώσει. Αν όμως το μείγμα σας ακόμα και στον πάτο είναι πάρα πολύ τρεμουλιαστό σημαίνει ότι δεν το έχετε ψήσει αρκετά. Για να είστε σίγουροι οτι έχει ψηθεί, ελέγχετε τον πάτο του γλυκού. Αυτός είναι ένας από τους δύο λόγους που ψήνω το γλυκό αυτό σε πυρέξ συνήθως. Γιατί το παρακολουθώ στο φούρνο αλλά και είναι και εμφανίσιμο στο σερβίρισμα μετά. Είναι εύκολο όμως γλυκό και πρακτικό ακόμα και για να το ετοιμάσουμε τελευταία στιγμή.

Συστατικά

  • 800 γρ κεράσια ζυγισμένα μαζί με το κουκούτσι
  • 6 αβγά μέτρια
  • 110 γρ κορν φλάουρ
  • 120 γρ ζάχαρη
  • 125 γρ κρέμα γάλακτος
  • 125 γρ γάλα πλήρες (ή ημιαποβουτυρωμένο)
  • 2 κ.σ. λικέρ κιρς
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί διάστασης 27 εκ
  • Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  • Σε ένα μπωλ με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να ανακατευθούν καλά (δεν μας ενδιαφέρει να αφρατέψουν).
  • Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά χωρίς να έχει σβώλους.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το λικέρ συνεχίζοντας το χτύπημα και στο τελος ρίχνουμε και ανακατεύουμε το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο ταψάκι και τοποθετούμε προσεκτικά τα κεράσια είτε ολόκληρα χωρίς το κουκούτσι είτε σε κομματάκια (όπως μας αρέσει)
  • Ψήνουμε για 30-35 λεπτά
  • Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει το μείγμα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε χλιαρό το γλυκάκι μας ή κρύο.
http://thebluez.gr/klafouti-me-kerasia-clafoutis/