Σήμερα θα σας πάω μία βολτίτσα στο Παρίσι. Όχι δε θα είμαστε υπερ κεντρικά κοντά στα Ηλύσια ή στην Όπερα. Όμως σκέφτηκα να σας κεράσω απίθανη σοκολάτα και έναν απολαυστικό μπαμπά με ρούμι.

Αλήθεια γνωρίζετε το Cyril Lignac; Εγώ ναι. Τον παρακολουθούσα διακριτικά από παλιά, μάλιστα έτυχε και μέσω μεγαλου βιβλιοπωλειου στην Ελλάδα, πριν πολλά πολλά χρόνια, να παραγγείλω κάποια βιβλιαράκια του, οδηγούς συνταγών με θεματολογία ανάλογα με την περίσταση, με αλμυρά αλλά και γλυκά. Με συνταγές που έφτιαχνα τότε και συνεχίζω να φτιάχνω. Μέχρι που κάθε Τετάρτη στη γαλλική τηλεόραση, από τον Οκτώβρη μέχρι το Δεκέμβρη τον παρακολουθώ ανελειπώς στο ριάλιτυ ζαχαροπλαστικής ως κριτή για να επιλεγεί ο καλύτερος ζαχαροπλάστης.

Mε μεγάλη λοιπόν εμπειρία στην εστίαση, έχοντας δουλέψει αρκετά τη γαλλική και κυρίως παριζιάνικη κουζίνα, ο προερχόμενος από το Νότο Cyril μας προτείνει μία στάση για πρωινό ή απογευματινό στο μικρό χώρο της Chocolaterie του.

Θα μπορούσα να κάτσω με τις ώρες. Και αυτό για δύο λόγους. Κατ’αρχήν οι χρωματισμοί στο εσωτερικό μου θύμισαν Ελλάδα. Όχι το καταγάλανο, αλλά το βαθύ μπλε σε συνδιασμό με το μωσαικό. Να κάθεσαι και να απολαμβάνεις τον κόσμο που περνά και να απολαμβάνεις την στιγμή σου, ίσως σαν μεσημεριανή παύση από τη δουλειά ή όντας επισκέπτης των Παρισίων, ακόμα και τρώγοντας πρωινό. Δύσκολο; Οχι. Άλλωστε την ώρα που επέλεξα να πάω ήταν τέτοια ώστε δεν είχε υπερβολική κίνηση. Ο δεύτερος λογος είναι τα προιόντα του. Και να ξεκαθαρίσουμε. Το μαγαζί ακόμα και για έναν απλό καφέ παραμένει μπουτίκ. Λίγα και καλά προιόντα εκλεκτά όπως αρμόζει για να απολαύσεις.

Επέλεξα λοιπόν για το δικό μου goûter να δοκιμάζω την σπεσιαλιτέ του μαγαζιού ζεστή σοκολάτα και παράλληλα να φάω έναν μπαμπά με ρούμι. Μάλιστα για πρώτη φορά. Η ζεστή σοκολάτα ήταν άκρως απολαυστική. Χωρίς να είναι λυγωτική, ήταν πεντανόστιμη, ισορροπημένη, όχι υπερβολικά γλυκιά όμως παχύρρευστη όπως μου αρέσει. Αυτό που απογείωσε τη διάθεσή μου ήταν ο μπαμπάς με το ρούμι του. Φρεσκότατος, αφράτος υπερσιροπιασμένος όπως ακριβώς του αξίζει, με σιρόπι λεπτό γεμάτο αλκοόλ, αλλά και γλύκα που με ταξίδεψε, συνδιάζοντας το φουσκωμένο μπαμπάδακι με άγλυκη σαντιγύ για κρεμώδες τελείωμα.

Έχει και άλλα γλυκά. Με βάση την πραλίνα, τη σοκολάτα, τα φρούτα, cookies cupcakes, φρέσκο απολαυστικό επίσης καφεδάκι, χυμούς και υπέροχη ατμόσφαιρα.

Θέλετε να βρεθείτε εκεί; Βολτάρετε στο Παρίσι, κουραστήκατε και με διάθεση μπιστρό θέλετε να απολαύσετε το απογευματάκι σας με ρόφημα και γλυκάκι; Μη διστάσετε. Άλλωστε δικαίωμα ακόμα και για μικρο πειρασμό, λίγο πολύ, όλοι το έχουμε!

 

La Chocolaterie Cyril Lignac – Paul Bert

25 Rue Chanzy, 75011 Paris

Métro Charonne (M9)
et Faidherbe-Chaligny (M8)

 

Σημείωστε επίσης από τις 10/6/2017 ανοίγει και δεύτερο μαγαζί στο Saint Germain.

La Chocolaterie Cyril Lignac- Saint Germain

34 rue du Dragon
75006 Paris

Métro Saint-Germain-des-Prés (M4)
et Sèvres-Babylone (M10)