Με τον τίτλο που σου έβαλα θέλω να πιστεύω ότι ένα σαλάκι έτρεξε. Για να τα τεστάρω, τα έφτιαξα δυο τρεις φορές και με απόλυτη ειλικρίνεια σου λέω πως και τις τρεις φορές εξαφανίστηκαν. Μικροσκοπικά σουφλέ θα τα έλεγα αν και σαν εκτέλεση δεν ειναι ίδιος ο τρόπος, όμως το αποτέλεσμα μοιάζει. Και ανάλογα με το χρόνο που θα τα ψήσεις μπορείς να τα κάνεις λίγο πιο στεγνά εσωτερικά ή να κρατάνε την υγρασία που πρέπει. Τα έφτιαξα σε θήκες για κάπκεικς. Εύκολα. Δε σου ειπα ομως το πιο σημαντικό. Σε 10 λεπτά τα έχεις ετοιμάσει και μετά απο 15 λεπτά ψήσιμο, τα απολαμβάνεις. Γλυκό που άνετα το φτιάχνεις ακόμα και για απρόοπτα καλέσματα. Πάμε για τη συνταγή.

Mουαλέ (moelleux) σοκολάτας με καραμέλα

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 25 λεπτά

Category: dessert, επιδόρπιο, σοκολάτα, γλυκό

Cuisine: ευρωπαική

Mουαλέ (moelleux) σοκολάτας με καραμέλα

Συστατικά

  • 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 μέτρια αβγά
  • 40 γρ κορν φλάουρ
  • Καραμέλες μαλακές (στο σούπερ μάρκετ)

Οδηγίες

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα καλά μέχρι το μείγμα των δύο υλικών.
  • Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα αβγά ένα ένα και στο τέλος το κορν φλάουρ κοσκινισμένο. Το μείγμα είναι αρκετά παχύρρευστο.
  • Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε θήκες για κάπκεικς. Εάν έχετε καραμελόχαρτα (ξέρετε τα χαρτάκια των κάπκεικς τοποθετείστε απλά στις θήκες αυτά. Αν πάλι χρησιμοποιήσετε ατομικά μπωλάκια για σουφλέ, τα βουτυρώνετε και τα ζαχαρώνετε.
  • Με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή και ενός κορνέ (αν χρησιμοποιείτε) Περιχύνετε μέχρι τη μέση λίγο από το περιεχόμενο. Τοποθετούμε μία ή δύο καραμέλες (ανάλογα πώς το θέλετε) στη μέση του μείγματος και σκεπάζουμε από επάνω με λίγο ακόμα απο το μείγμα. Θα πρέπει να καλύπτει τα ¾ της θήκης. Όχι παραπάνω γιατί φουσκώνει.
  • Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά το μείγμα έχει φουσκώσει αλλά είναι ακόμα μαλακό. Αν χρησιμοποιείτε αντιστάσεις, θα ψήσετε περίπου στο τέταρτο που λέμε. Στον άερα, περίπου στα 12 λεπτά είναι έτοιμο. (προσαρμόζεστε πάντα με το φούρνο που έχετε)
  • Στη συνέχεια απολαμβάνουμε παρέα με παγωτό ή απλά πασπαλισμένα με άχνη. Με την πρώτη κουταλιά στο εσωτερικό θα ανακαλύψετε και λιωμένη καραμέλα.
  • Σερβίρεται ζεστό. Αν το καταναλώσουμε αργότερα, το ζεσταίνουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Σημειώσεις

Οταν φτιάχνουμε γλυκά τύπου σουφλέ με περιεχόμενο που λιώνει, είναι σημαντικό όταν ρίχνουμε το μείγμα σε θήκες, το κάτω μέρος του γλυκού να έχει παραπάνω περιεχόμενο από το επάνω κομμάτι αφού προσθέσουμε καραμέλα ή κάτι άλλο. Και αυτό γιατι το περιεχόμενο της καραμέλας, ή σοκολάτας ή σιροπιού, όσο φουσκώνει το γλυκό, αυτό κατεβαίνει προς τον πάτο. Άρα αναλογικά βάζουμε παραπάνω ποσότητα στον πάτο, προσθέτουμε τη γέμιση και μετά καλύπτουμε επάνω με λιγότερο μείγμα σοκολάτας. Μπορουμε για πιο γλυκό αποτέλεσμα να προτιμήσουμε ζάχαρη καστανή. Δένει επίσης τέλεια με το γλυκό. Μπορείς να αντικαταστήσεις το κορν φλάουρ με αλεύρι. Γενικά για πιο λεπτό αποτέλεσμα προτιμώ το κορν φλάουρ. Μπεν μαρί= κατσαρολάκι με νερό και πάνω από αυτό πρόσθετο μπωλ στο οποίο τοποθετούμε το μείγμα μας. Η χρήση του μπεν μαρί εξυπηρετεί το να λιώσουμε χωρίς να κάψουμε υλικά. Μπορούμε να κάνουμε γέμιση και με άλλα υλικά. Λευκή σοκολάτα, σοκοπάστα (νουτέλα, μερέντα κτλ) σιρόπι φρούτων (το τελευταίο θα το φτιάξουμε σύντομα σε άλλη ενδιαφέρουσα συνταγή). Για τη λευκή σοκολάτα προσθέτουμε κομματάκια στο κέντρο. Για τη νουτέλα, σου προτείνω να βαλεις μικρές κουταλιές σε αντικολλητικό χαρτί στην κατάψυξη για 2 ωρίτσες και στη συνέχεια αποσύρεις και κατευθείαν τις προσθέτεις στο γλυκό πριν το ψήσεις. Αν θέλεις αυτά τα γλυκάκια μπορείς να τα συντηρήσεις στην κατάψυξη και όταν χρειαστείς, τα αποψύχεις και άμεσα τα ψήνεις. Είναι και πρακτικό και εύκολο. Enjoy!

http://thebluez.gr/mouale-moelleux-sokolatas-me-karamela/