Χτυπάει το τηλέφωνο και είναι η θεία Αγλαία. Μεσημεράκι λέει να πάει για ψώνια και μετά να περάσει να πιείτε καφεδάκι. Πανικός! Σήμερα βρήκε να έρθει επίσκεψη η θεία που έχω δουλειές;

Σήμερα λοιπόν σύντομα και γρήγορα σου προτείνω υπέροχα μπισκότα σοκολατένια που θα τα εκτιμήσει και η θεία αλλά και όλη η οικογένεια. Μπορείς να φτιάξεις τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα.

Μπισκότα σοκολάτας με κόκκινα φρούτα και λεμόνι

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Category: μπισκότα, κεράσματα, κολατσιο

Cuisine: ευρωπαική

Μπισκότα σοκολάτας με κόκκινα φρούτα και λεμόνι

Συστατικά

  • 115 γρ βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου (σαν αλοιφή)
  • 45 γρ ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ κακάο σκούρο (καθαρό κακάο όχι τύπου καοτόνικ)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • 100 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένη φράουλα ή εναλλακτικά βάζουμε 2 κ.σ. σιρόπι φράουλας
  • ½ κούπα κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. ψοντροκομμένο αμύγδαλο (προαιρετικά)

Οδηγίες

  • Με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε την άχνη μαζί με το βούτυρο και το κακάο να ομογενοποιηθούν καλά.
  • Προσθέτουμε στη συνέχεια τη βανίλια (αν βάλουμε) και το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα μας να μοιάζει με μία ζύμη κρεμώδη.
  • Στο σημείο αυτό η ζύμη είναι πολυ μαλακή. Όχι ρευστή αλλά αρκετά μαλακή και κολλάει.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το φρούτο ή το σιρόπι του καθώς και τα κομματάκια σοκολάτας και το αμύγδαλο. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
  • Τοποθετούμε σε μορφή κυλινδρική (με τη βοήθεια της σπάτουλας) το μείγμα επάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και το γυρίζουμε μέχρι να μοιάζει με ένα λουκάνικο. Εναλλακτικά το κάνουμε και σε μεμβράνη πλαστική.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε κάθετα κομμάτια από τη ζύμη και τα τοποθετούμε επάνω σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε για 10-12 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του μπισκότου.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
  • Η Θεία Αγλαία μόλις χτύπησε το κουδούνι. Απολαύστε τα!

Σημειώσεις

Αν φτιάξουμε τη ζύμη από την προηγούμενη ημέρα, η ζύμη σκληράινει αρκετά. Δεν πειράζει. Αφήνουμε για 10 λεπτά εκτός ψυγείου και κόβουμε μετά τα κομμάτια. Η Θεία Αγλαία είναι απρόβλεπτη. Μία φορά την πάτησες. Για τις εμφανίσεις λοιπόν της τελευταίας στιγμής έχεις τη δυνατότητα να ετοιμάσεις αρκετές μέρες νωρίτερα τη ζύμη και να την καταψύξεις. Ώστε την ημέρα που θέλεις, την αποψύχεις και άμεσα κόβεις κομμάτια και ψήνεις. Αυτή είναι μία πολύ πρακτική λύση και για τα παιδιά. Μην προσθέσεις μπέικιν πάουντερ. Αρκετές συνταγές προτείνουν αυτήν τη χημική σύσταση που έχει στόχο να φουσκώσει ένα μείγμα μπισκοτένιο ή τύπου κέικ. Δεν το έχεις ανάγκη στη συνταγή αυτή. Δε στο συνιστώ. Θέλουμε μπισκοτάκια με καθαρό σχηματάκι στρογγυλό το οποίο βγαίνει εύκολα. Η ζύμη αυτή δε θέλει άνοιγμα. Η διαδικασία «λουκάνικου» βοηθά καλύτερα να κόψεις ομοιόμορφα κομμάτια. Τα προαιρετικά υλικά είναι που δίνουν μία τσαχπινιά. Δεν είναι απαραίτητο να τα βάλεις. Γευστικά αποδίδουν όμως πολύ στο σύνολο, κυρίως όταν έχουμε να ξεδιπλώσουμε τραγανιστό συνδιαστικά με λίγο πιο μαλακό, φρουτένιο και σοκολατένιο. Κακάο βάζουμε σκούρο (τύπου Γιώτης, Νεστλέ κτλ). Όχι κακάο τύπου ροφήματος σοκολάτας για παιδιά γιατί δεν είναι καθαρό. Δεν θέλουμε άλλη προσθήκη ζάχαρης στο μείγμα ούτε άλλα επιπλέον υλικά. Οι γεύσεις αποδίδουν περισσότερο με καθαρές πρώτες ύλες. Στα συγκεκριμένα μπισκότα που έχω φωτογραφίσει έχω βάλει σμέουρα αντί για φράουλα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κομμένη κόντιτα, ή κονφί πορτοκαλιού ακόμα και κομματάκια από γλυκό κεράσι ή βύσσινο (στραγγισμένα από ζουμί). Παίξτε με φρούτα που να έχουν αρκετή γεύση για να «ακουστούν» όταν τα δοκιμάζετε. Το ξύσμα λεμονιού μπορεί να γίνει και πορτοκαλιού. Προσοχή στους συνδιασμούς άλλων φρούτων με τα εσπεριδοειδή. Αν κάνεις μεγάλα μπισκότα θα προσθέσεις στο ψήσιμο λίγο παραπάνω χρόνο. Και αν τα κάνει πιο μικρά απο τη φωτογραφία που σου δείχνω θα μειώσεις το χρόνο. Οταν τα βγάλεις απο το φούρνο θα πρέπει οι άκρες να είνια ψημένες αλλά το μπισκότο να παραμένει μαλακό σχετικά. Όσο κρυώνει το μπισκότο σκληραίνει. Αν τα θελεις αρκετά τραγανιστά θα τα ψήσεις λίγη ωρίτσα παραπάνω. Ο ενδεικτικός χρόνος ψησίματος που σου δινω είναι για τραγανιστά μπισκότα που δεν είναι σκληρά.

http://thebluez.gr/mpiskota-sokolatas-me-kokkina-frouta-kai-lemoni/