Οι φθινοπωρινές γεύσεις εχουν το χαρακτηριστικό να μας παραπέμπουν σε γήινα χρώματα. Είτε μήλα είτε αχλάδια, κυδώνια και δαμάσκηνα παντός τύπου μας γεμίζουν με χρώμα αλλά και με υπέροχες γεύσεις.

Σήμερα λοιπόν, σας προτείνω μία πανεύκολη γρήγορη αλλά και οικονομική λύση για κέρασμα, για καφέ αλλά και για μετά από ένα γεύμα. Άκρως φρουτένια, με λεπτό άρωμα που συνδιάζει το γλυκό με το όξινο, θα φτιάξουμε μία τάρτα με δαμάσκηνα.

Πανεύκολη τάρτα με δαμάσκηνα

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά

Category: τάρτα, tart, κέρασμα, γλυκό, φρούτα, φθινόπωρο

Cuisine: Ευρωπαική

Μέγεθος μερίδας: 8-10

Πανεύκολη τάρτα με δαμάσκηνα

Συστατικά

  • 1 έτοιμη ζύμη για τάρτα
  • 5-6 δαμάσκηνα βανίλιες (ή όποια άλλη ποικιλία δαμάσκηνου θέλετε εσείς)
  • Καστανή ζάχαρη
  • (προαιρετικά) 3 κ.σ. αμυγδαλόσκονη
  • Ελάχιστο βούτυρο για τη φόρμα (εκτός και αν χρησιμοποιήσετε φόρμα σιλικόνης, τότε δε χρειάζεται)

Οδηγίες

  • Πλένουμε τις βανίλιες καλά. Κόβουμε στη μέση τις βανίλιες αφαιρώντας προσεκτικά τα κουκούτσια.
  • Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού που κόβει με ακρίβεια κόβουμε τα φρούτα σε λεπτές φέτες.
  • Βουτυρώνουμε μία φόρμα για τάρτα και απλώνουμε τη ζύμη κοιτάζοντας να εφαρμόσουμε καλά τον πάτο και τις πλευρές. Αφαιρούμε τα περιττά κομμάτια ζύμης που περισσεύουν από τα τοιχώματα. Με ένα πιρουνάκι τρυπάμε όλη την επιφάνεια.
  • Πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόσκονη τον πάτο της ζύμης και επίσης προσθέτουμε και καστανή ζάχαρη. Με τη διαδικασία αυτή βοηθούμε να απορροφήσει το αμύγδαλο τυχόν υγρά από τα φρούτα και να μην εισχωρήσουν στη ζύμη ώστε να εμποδίσουν το καλό ψήσιμό της.
  • Προσθέτουμε τις βανίλιες στην επιφάνεια της ζύμης με τρόπο ώστε να είναι τοποθετημένες σε αρμονική σειρά. Πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά στον αέρα. (η διάρκεια ψησίματος κυμαίνεται ανάλογα το φούρνο. Αν είναι πολύ δυνατός ο φούρνος μπορείτε να χαμηλώσετε στους 170 βαθμούς ή να ψήσετε στις αντιστάσεις)
  • Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα ακόμα και με μία μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Μπορείτε επίσης να προψήσετε την τάρτα. Δηλαδή για 15 λεπτά να τη βάλετε να ψηθεί να χλιάνει και να προσθέσετε μετά τα φρούτα και τα υπόλοιπα υλικά. Στην περίπτωση αυτή, καλύπτετε την επιφάνεια με αντικολλητικό χαρτί προσθέτοντας πάνω από αυτό χοντρά φασόλια ή ρύζι για να βοηθήσουν την τάρτα να κρατήσει το σχήμα της. Μετά τα 15 λεπτά αφήνετε να χλιάνει για μισή ώρα και προσθέτετε κανονικά αμυγδαλόσκονη, ζάχαρη, βανίλιες και ζάχαρη. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε κρυσταλλική ζάχαρη αντί για καστανή. Απλά η καστανή δένει πιο ωραία στις τάρτες όπου ο κύριος πρωταγωνιστής είναι το φρούτο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κόκκους βανίλιας για άρωμα.

http://thebluez.gr/panefkoli-tarta-me-damaskina/

 

 

 

Καλή επιτυχία και… καλοφάγωτη!