Αν το’χεις με το μπαλέτο και την ιστορία τότε ξέρεις πως αυτό το γλυκό χρωστάει το ονομά του σε μεγάλη Ρωσίδα χορεύτρια για την οποία τιμής ένεκεν οι Αυστραλοί είπαν να προσθέσουν θερμίδες, φρεσκάδα, κυρίως όμως ένα υπέροχο γλυκό.

Πρόσφατα που βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, έφαγα υπέροχη πάβλοβα. Μία τραγανιστή κάτασπρη μαρεγκένια φωλιά, που έκρυβε απολαυστική κρέμα ζαχαροπλαστικής γεμάτη άρωμα βανίλιας (ενισχυμένη με βούτυρο οπότε θα έλεγα καλύτερα crème mousseline) και από επάνω μία ελαφριά σαντιγί μαζί με φράουλες.

Σήμερα στην εκδοχή μου, για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα θα αφήσω την κρέμα ζαχαροπλαστικής στην άκρη και θέλοντας να μπω σε πιο καλοκαιρινά μονοπάτια, προτείνω να φτιάξουμε φωλιές από μαρέγκες και να εμπλουτίσουμε με σαντιγί μασκαρπόνε και φρεσκοκομμένα κομματάκια γλυκιάς φράουλας συνοδεύοντας με άχνη και με σιρόπι φρούτων του δάσους.

Για την εκτέλεση της συνταγής μαρέγκας καθώς και για τη σαντιγύ μασκαρπόνε όλες οι λεπτομέρειες βρίσκονται στη συνταγή Τούρτα μαρέγκα με σοκολάτα, μπανάνες, κραμπλ και μασκαρπόνε (κλικ καλέ!). Να χρησιμοποιήσεις απλά τις παρακάτω αναλογίες.

Πάβλοβα

Χρόνος Προετοιμασίας: 35 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες

Συνολικός χρόνος: 2 ώρες, 35 λεπτά

Category: ζαχαροπλαστική, πάβλοβα, επιδόρπιο, μαρέγκες, φρούτα

Cuisine: Ευρωπαική

Μέγεθος μερίδας: 6 φωλιές μεγάλες ή 8-10 πιο μικρές

Πάβλοβα

Συστατικά

  • Για τις φωλιές μαρέγκας
  • 100 γρ ασπράδια αβγου (περίπου 3 μεσαία αβγά)
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • Εκχύλισμα βανίλιας, ή πάστα βανίλιας
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • Για τη σαντιγί μασκαρπόνε
  • 200 γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος παγωμένη
  • 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας ή μισό κ.γ. πάστα βανίλιας
  • (προαιρετικά) κόκκοι βανίλιας
  • Για το σιρόπι φράουλας
  • 100 γρ φραουλες
  • 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη
  • Ελάχιστο νεράκι
  • 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή πάστα βανίλιας
  • Ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ φρέσκιες φράουλες

Οδηγίες

  • Ετοιμάζουμε τις μαρέγκες σύμφωνα με το σύνδεσμο που σου έχω δώσει. Το ίδιο και την κρέμα σαντιγί μασκαρπόνε. Και στα δύο εφαρμόζουμε τις αναλογίες όπως αναγράφονται σε αυτήν τη συνταγή
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι φράουλας.
  • Σε ένα μούλτι πολτοποιούμε τις φράουλες μαζί με το νεράκι. Αν οι φράουλες που έχετε δεν είναι ώριμες θα πρέπει να προσθέσετε λιγο παραπάνω. Αν είναι αρκετά ώριμες, σημαίνει ότι θα βγάλουν υγρό.
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την άχνη και τη βανίλια και ζεστάινουμε σε μέτρια φωτιά. Αν το μείγμα είναι αρκετά παχύ προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε (προαιρετικά σουρώνουμε για πιο "λεπτό" αποτέλεσμα. Μπορείτε ομως να χρησιμοποιήσετε τη σαλτσούλα και χωρίς να σουρώσετε. Το υπόλοιπο το διατηρείτε σε κλειστο ταπεράκι για μια βδομάδα στο ψυγείο)
  • Ψιλοκοβουμε τις φράουλες στο μέγεθος που μας αρέσει
  • Στη διακόσμηση μπορούμε να παίξουμε με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να ανακατέψουμε τη σαντιγύ απαλά με τα κομματάκια φράουλας ψιλοκομμένα και με ένα κουταλάκι να ρίξουμε λίγη από τη σάλτσα φράουλας. Μπορούμε να κάνουμε ροζέτες σαντιγί ή με ένα κουταλάκι να απλώσουμε σαντιγί και από πάνω τις φράουλες και πάλι τη σάλτσα φράουλας.
  • Στο τέλος πασπαλίζουμε με άχνη.
  • Το γλυκό καταναλώνεται την ίδια ημέρα.

Σημειώσεις

Η φράουλα προσθέτει υγρασία στο γλυκό μας, Συνεπώς το γλυκό έχει μικρή διάρκεια ζωής. Ετοιμάζουμε σιρόπι, σαντιγί και βέβαια τις μαρέγκες από την προηγούμενη και στήνουμε το γλυκό ακόμα και την τελευταία στιγμή για απόλυτη φρεσκάδα. Διαλέγουμε φρέσκες φράουλες που να μην είναι χτυπημένες ούτε υπερβολικά ώριμες. Η φράουλα είναι ένα από τα πιο ντελικάτα παράλληλα όμως ευαίσθητα φρούτα. Τις πλένουμε πάντα καλά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί. Άπαξ και πλύνουμε τις φράουλες θα πρέπει τις προσεχείς ημέρες να τις χρησιμοποιήσουμε γιατί αλλιώς μαλακώνουν πολύ.

http://thebluez.gr/pavlova-me-fraoules/