Επιτέλους! Πήγαμε Α’ Δημοτικού! («Πήγαμε», μη ξεχνιόμαστε, είμαι Ελληνίδα μάνα κι η φάση είναι:
«πήγαμε», «κατουρήσαμε», «κλάσαμε», «κάναμε εμβόλιο», «περάσαμε τις Πανελλήνιες», «βρήκαμε και γκόμενα», «πηδήξαμε» κλπ κλπ. Όλα πρώτο πληθυντικό!)

Λοιπόν, πήγαμε Α’ Δημοτικού και είμαστε τόσο περήφανες, φιλενάδα. Δεν φοράμε πάνα, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε μάγκες και μαθαίνουμε γράμματα, ιερογλυφικά, σφηνοειδή και γραμμική Α’ (τη Β’ στο Λύκειο).

Και αρχίσανε τα όργανααααα. Πρέπει να φτιάξεις κολατσιό να πάρει μαζί του. Κάτι που να μην είναι αηδία και δεν το φάει κι έρθει ξενηστικωμένος σαν Survivor από Μαδαγασκάρη. Κάτι που να μην είναι και πολύ λαχταριστό και του το κλέψουν τα φιλαράκια του. Κάτι που να είναι σε ποσότητα που θα μπορεί να κεράσει τους ζήτουλες «ρε συ, δώσε μου μια τυροβουτιά κι εμένανε!» Και πρέπει να το ντύσεις το παιδί έτσι ώστε να μη σκάει στην τάξη αλλά να μην πάθει και καμιά πνευμονία στο διάλειμμα όπου στάνταρ δε θα βάλει μπουφάν. Συν το να το ντύσεις ανάλογα με τα γούστα του, κάτι που ισορροπεί ανάμεσα σε διαταραχή My style rocks και mini εμμηνόπαυση σε 6χρονο κορμί.

Κι ύστερα έρχεται το διάαααααβαΖμααααα.

Ναι, ξέρεις, εσύ, queen mother of dragons, εσύ, εσύ η μάνα του 17χρονου που τα έχεις περάσει και γελάς (μη γελάς και πολύ, μπορεί να μη διαβάζετε μαζί πια, αλλά το εύχεσαι κάπου μέσα σου γιατί ΔΕΝ διαβάζει και πηγαίνει να διαβάσει στον κολλητό και ξέρεις ότι δε διαβάζουν και φαντάζεσαι χασίσια, κόκες, ηρωίνες, μαστροπεία, σατανισμό, υπακοή σε μεσημεριανάδικο πάνελ και το χειρότερο;;; ΓΚΟΜΕΝΑ! )

Το διάβασμα είναι μια πολύ ηλίθια ανακάλυψη, δεν ξέρω, δε μου αρέσει ρε φίλε! Εγώ διάβαζα μόνη μου, δεν τα έκανα στη μάνα μου τσουρέκια (αν θυμάμαι καλά, που δε θυμάμαι, μνήμες σχολικές έχω από την Τετάρτη δημοτικού, όπου μάλλον εκεί κάπου η μάνα μου σταμάτησε να με διαβάζει και η τραυματική μας εμπειρία έληξε και πήραν ξανά μπρος αμφότεροι οι εγκέφαλοί μας.)

Καθίζεις κάτω, λοιπόν, το 6χρονο, το οποίο σε αυτή την ηλικία διαθέτει ένα έξτρα αξεσουάρ που λέγεται «πινέζες στο γκώλο» και προσπαθείς να τελειώσετε κάτι το οποίο ένας συγκεντρωμένος και λογικός άνθρωπος θα τελείωνε σε 10 λεπτά. Χα και χα!
Δεν μιλάμε, όμως, για άνθρωπο… Μιλάμε για υπερήρωα. Από άλλο πλανήτη.

Με κρυπτονίτη, ίσως, την απαγόρευση χρήσης του τάμπλετ. (Συμβουλή προς ψάρακες: Το τάμπλετ ή τα cartoons δεν τα χρησιμοποιούμε ως απειλή λέγοντας «Για 1 ωρα δεν έχει τάμπλετ» επειδή τα 6χρονα δεν ξέρουν την ώρα, δεν νιώθουν την έννοια του χρόνου, εκτός και αν πεις τη μαγική ατάκα «Αν δε βάλεις τον πισινό σου κάτω, θα δώσω το τάμπλετ στην ξαδέρφη σου!» Και ωπ! Έκατσε!!)

Ψάχνεις μολύβι (του έχεις βάλει 5 στην κασετίνα) δεν υπάρχει ούτε δείγμα άνθρακα. Βρίσκεις 17 μολύβια κάτω από τον διπλό πάτο της τσάντας, καραμελάκια γλειμμένα, ένα προχθεσινό τυράκι που έχει λιώσει το περίβλημά του από κερί κι έχει κολλήσει στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, ψαλίδι, κόλλα ( εννοείται χωρίς καπάκι ), μια μύγα, τον Τζίμμυ Χόφα, χαρτάκια, ξύσματα από μολύβι, στυλό, μαρκαδόρο (γιατί ό,τι μπαίνει στη τρύπα της ξύστρας πρέπει να ξυθεί), λαδο-φάκεν-παστέλ, μαρκαδόροι, Lego (χορηγία, μήπως; ) και μισές γόμες με μπίχλα και σταφυλόκοκκο γιατί είναι μαγικό το πώς «η γόμα μου σβήνει τα μπάντα, κοίτα, και τη βρωμιά από το παπούτσι μου, τον τοίχο, το θρανίο, τις κερκίδες στο γηπεδάκι, τη μνήμη του Τζέισον Μπορν και-God forbid-τα πλακάκια της τουαλέτας του σχολείου.

Βρίσκεις το μολύβι, λοιπόν και αρχίζει αντιγραφή. Αντιγραφή! Και έχεις ένα παιδί που γράφει και διαβάζει κανονικότατα από 3 ετών (διφθόγγους, κεφαλαία, μικρά, το αι, το οι, το ει μέχρι και τα διαλυτικά ξέρει και ξεχωρίζει τα παϊδάκια από τα παιδάκια!) αλλά όοοχι, στην αντιγραφή θα γράψει «Ο γιανις ικσερε πολα γραματα κε αριθμους». Γράφει «Νε» και «Ωχη». Αντιγράφοντααααααααααααααας! Γιατί αυτός έτσι γουστάρει. Θαγκ.

Και σου πετάει και την ατάκα: «Καταλαβαίνεις τι ήθελα να γράψω; Ε, αφού καταλαβαίνεις και με λάθος γράμματα, δεν έχει σημασία το σωστό γράμμα!» Τσαααακ 1-0

Του λες να βάλει τόνο στη λέξη και ζωγραφίζει ένα ψάρι… «Είναι ψάρι τόνος, μαμά!» Του λες να βάλει τελεία στην πρόταση και γράφει «ΤΕΛΙΑ» στο τέλος της πρότασης. Υπογράφει το γραπτό του ως «1 ευρώ» γιατί είναι διπλός μάγκας και τι να κλάσει ο 50 cent μπροστά μας. Σβήνει τα λάθη του με το μαγικό τρόπο που του έμαθε ο διπλανός του:
Ευρήματα από τη μύτη του και υπομονετικά πλασμένα στα 2 δαχτυλάκια, μια μπαλίτσα από ημιστέρεα μύξα σβήνει το μολύβι. Ναι, τι;

Η ώρα του διαβάσματος, είναι η ώρα που θα θυμηθεί να σου πει με απίστευτες λεπτομέρειες το τι έγινε στο σχολείο. Που τον παρακαλάς να στα πει την ώρα που γυρίζετε από το σχολείο και δε θυμάται. Θα νυστάξει, θα πεινάει, θα κατέβει από την καρέκλα 2 φορές για τσίσα και μια για κακά και είναι και ικανός να ανεβάσει την θερμοκρασία του στο 37,5.

Αν χτυπήσει το κινητό σου, θα εκτοξευτεί στο πάτωμα και θα αρχίσει να παίζει κάτι και όταν τελειώσεις το τηλεφώνημα που ξεπαστρεύεις χωρίς αιδώ: «ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ! ΚΛΕΙΣΕ!» θα είναι καρφωμένος εκεί και θα θες κλαρκ ή γάντζο σε ατσαλόσυρμα για να τον σηκώσεις.

Στα μαθηματικά έχει επίσης ταλέντο να σου κάνει το νευρικό σύστημα, οδικό δίκτυο στη Βομβάη με φοβερές απαντήσεις όπως:
«1+1 κάνει 11» (χαχαχα δεν είμαι πολύ αστείος ρε μαμά; )
«Γιατί ο Βαγγέλης πρέπει να δώσει άλλα 5 λουλούδια σε αυτήν; Γιατί πρέπει να της δώσει 10 λουλούδια; ΔΕ ΤΗΣ ΦΤΑΝΟΥΝΕ ΤΑ 5;»
«Εγώ μαμά δε θα παντρευτώ ποτέ γιατί ντρέπομαι τα κορίτσια, τα κορίτσια είναι όμορφα αλλά ντρέπομαι και θα κάνω παιδί με συμφωνία να μην ερωτευόμαστε, όταν ερωτεύονται, εγώ ντρέπομαι.»

Θα ζωγραφίζει σαν Ούνος που έχει πάρει κοκαΐνη, θα βγαίνει έξω από τα περιθώρια τώρα στα γεροντάματα (νταξ… είναι γέρος για μωρό) και κάθε διάλειμμα θα είναι όαση για τον μαθητή της Α΄δημοτικού που πρέπει να διαβάσει.

Ενημερωτικά, είναι η καταλληλότερη ώρα να τον ταΐσεις κάτι που δε τρώει ή να βάλει ορό. Ναι ΟΡΟ και λοβ φορ έβερ.
Αν χτυπήσεις τα δάχτυλά σου ρυθμικά από την τσατίλα σου στο τραπέζι, θα κάνει φόλοου το μπιτ και θα αρχίσει να ραπάρει ή θα χορέψει ή θα τραγουδήσει Queen και We will-we will ROCK YOU. Αν γελάσεις με τις καραγκιοζιές του θα κάνει άλλες τόσες.

Θα ματώσεις, φίλε. Δεν έχω συμβουλή να σου δώσω.

Μια φορά δοκίμασα το Atarax του και το διάβασμα ήταν σαν beach party στη Φολέγανδρο και μια φορά ήμουν άρρωστη και του είπα «Διάβασε και γράψε μόνος σου!» Και τα έκανε όλα σε 15 λεπτάκια με τέλεια γράμματα και χωρίς λάθη.

Οπότε DIY πιτσιρίκια και άστε μας να κάνουμε καμιά δουλειά!

Από τη Δευτέρα που σας πιάνουμε στο διάβασμα είναι Τετάρτη και τα ρούχα μουχλιάσαν στον κάδο, τα πιάτα είναι όλα άπλυτα, τρώμε σε κούπες του καφέ με chopsticks τις φακές και μύγες κάνουν σλάλομ στις σκονισμένες πλαγιές του σύνθετου.

 

Μάνα Raver
Tηλεπλάτη