Το μπανόφι παραμένει ένα από τα γλυκά της μόδας. Και αυτό για δύο λόγους. Είναι εύκολο να το φτιάξεις και πολύ εύκολο να το καταναλώσεις. Συνήθως στο διαδίκτυο το βρίσκουμε με τη μορφή τάρτας καθώς ένα απο τα βασικά στοιχεία του είναι το μπισκοτένιο και τραγανιστό. Σήμερα λοιπόν σας προτείνω να φύγουμε από τα τετριμμένα της τάρτας και με τρία πανεύκολα στάδια φτιάχνουμε μπανόφι είτε σε ποτηράκια κεράσματος είτε σε μπωλ οικογενειακό για να μοιραστούμε με κουτάλι.

Το μπανόφι που σας προτείνω αποτελείται από κραμπλ, καραμέλα έτοιμη, μπανάνες βέβαια και κρέμα σχεδόν άγλυκη σαντιγύ αρωματισμένη με βανίλια. Απογειωνόμαστε, προσδεθείτε!

Το μπανόφι του TheBluez (Banoffee)

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Category: μπανόφι, banoffee, επιδόρπιο, κέρασμα

Cuisine: Αγγλοσαξωνική, Ευρωπαική

Μέγεθος μερίδας: 8-10 μέτρια ποτηράκια ή ένα οικογενειακό μπωλ

Το μπανόφι του TheBluez (Banoffee)

Συστατικά

  • Για το Κραμπλ
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις+10 γρ κορν φλάουρ
  • 100 γρ καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 170 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ αμύγδαλο σε χοντρή σκόνη
  • (εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε συνδιασμό αμύγδαλο και φουντούκι σε χοντρή σκόνη 100γρ+100γρ)
  • Για την κρέμα σαντιγύ
  • 350 γρ κρέμα γάλακτος πλήρης σε λιπαρά (πάνω από 30%) παγωμένη
  • (προαιρετικά 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη)
  • 1 κ.γ. κόκκους βανίλιας ή ½ κ.γ. πάστα βανίλιας
  • Για το στήσιμο του γλυκού
  • 6 μπανάνες όχι πολύ ώριμες κομμένες σε λεπτές ροδέλες και ραντισμένες με χυμό λεμόνι
  • 400 γρ έτοιμη καραμέλα γάλακτος (στα σούπερ μάρκετ)

Οδηγίες

  • Ετοιμάζουμε το κράμπλ
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και με ένα κουτάλι τα ανακατεύουμε καλά. Θα μοιάζει με θρυμματισμένη άμμο. Με το χέρι μας συμπιέζουμε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα θρύμματα μαζί. Είναι μαλακό ακόμα οπότε εύκολα μπορούμε να κάνουμε ένα ενιαίο μέιγμα ζύμης. Το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165-170 βαθμούς.
  • Με ένα τρίφτη τυριού, ή με τα δάκτυλά μας τρίβουμε το μείγμα σε ένα μέτριο ταψί στο οποίο έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί. Το μείγμα θα καλύψει όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Στη συνέχεια αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  • Χτυπάμε σφιχτή σαντιγύ με ή χωρίς την άχνη (ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το αποτέλεσμα). Στο τέλος προσθέτουμε τους κόκκους βανίλιας ή την πάστα και απαλά αναμειγνύουμε με μία σπάτουλα.
  • Στήνουμε το γλυκό.
  • Στην παρουσίασή μου το έβαλα σε ποτηράκια όμως άνετα μπορείτε να το φτιάξετε και σε μεγάλο μπωλ για γιορτή.
  • Στρώνουμε μία γεμάτη δόση από κραμπλ (το οποίο είναι τραγανιστό). Τοποθετούμε ομορφα τις ροδέλες από επάνω να κάνουν ένα στρώμα φρούτου και με ένα κουτάλι απλώνουμε καραμέλα. Στο τέλος προσθέτουμε σαντιγύ με τη βοήθεια ενός κορνέ ή ενός κουταλιού.
  • Επαναλαμβάνουμε τα στρώματα μέχρι να γεμίσει το ποτηράκι ή το μπωλ.
  • Σερβίρουμε δροσερό από το ψυγείο.

Σημειώσεις

Η έτοιμη καραμέλα αν και μαλακή και απαλή είναι ελαφρά στέρεη. Τη βάζουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων να ζεσταθεί και να έχει λίγη παραπάνω ρευστότητα για να απλωθεί όμορφα στο γλυκό. Μπορείτε με την περίφημη μέθοδο του ζαχαρούχου που βράζουμε μέσα στην κατσαρόλα για 2-3 ώρες να παρασκευάσετε εύκολη καραμέλα. Διατηρείται για αρκετό καιρό. Όμως μπορείτε να βρείτε έτοιμη και στο σούπερ μάρκετ. Το κραμπλ, όταν το βγάλουμε από το ψυγείο θα είναι ελαφρά μαλακό ακόμα. Όμως συμπεριφέρεται σαν τα μπισκότα σαμπλέ. Όσο περνάει η ώρα γίνεται πιο τραγανό. Αν μας περισσέψει μπορούμε να φυλάξουμε για αρκετές ημέρες σε κλειστό ταπεράκι και να το χρησιμοποιήσουμε για να γαρνίρουμε παγωτό αλλά και άλλα γλυκά. Τις μπανάνες τις ραντίζουμε γιατί είναι από τα φρούτα τα φωτοευαίσθητα που σήμαινει ότι μαυρίζουν γρήγορα. Με το λεμόνι διατηρούν το χρώμα τους για αρκετές ώρες. Και μέρα ακόμα. Λόγω του φρέσκου φρούτου αποφεύγουμε την κατανάλωση του γλυκού μετά τις 48 ώρες.

http://thebluez.gr/to-mpanofi-tou-thebluez-banoffee/