Τούρτα μαρέγκα με σοκολάτα, κραμπλ και μπανάνες

Σου αρέσουν οι μαρέγκες; Εμένα πολύ. Τραγανιστό απίθανο κέρασμα φτιαγμένο με λίγα υλικά. Σήμερα λέω να φτιάξουμε μία πεντανόστιμη τούρτα με βάση μαρέγκες, σοκολάτα, μπανάνα, κραμπλ και σαντιγί μασκαρπόνε. Αν διαβάζεις κάποια άγνωστη λέξη ίσως είναι το κραμπλ. Ένα τραγανό χοντροκομμένο μπισκότο που εύκολα μπορείς να ετοιμάσεις και να διατηρήσεις για πολλές μέρες.

Η τουρτίτσα αυτή που ξεφεύγει απο την κλασσική είναι πολυ νόστιμη και ιδιαίτερη. Στην προτείνω να τη φτιάξεις. Το διακοσμητικό κομμάτι αν και σου περιγράφω τρόπο, μπορείς να το προσαρμόσεις με τη δική σου φαντασία.

Εκτυπώνουμε τη συνταγή και προχωράμε:

Τούρτα μαρέγκα με σοκολάτα, μπανάνες, κραμπλ και μασκαρπόνε

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες

Συνολικός χρόνος: 2 ώρες, 20 λεπτά

Category: μαρέγκα, μαρέγκες, meringues, επιδόρπιο, γλυκό

Cuisine: Ευρωπαική

Μέγεθος μερίδας: 6-8 άτομα

Τούρτα μαρέγκα με σοκολάτα, μπανάνες, κραμπλ και μασκαρπόνε

Συστατικά

  • Για τη Μαρέγκα
  • 100 γρ ασπράδια αβγου (περίπου 3 μεσαία αβγά)
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. κορν φλάουρ
  • Εκχύλισμα βανίλιας, ή πάστα βανίλιας
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • Για τη σοκολατα
  • 200 γρ σοκολάτα κουβερτουρα κομμένη σε κομματάκια
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • Για το κραμπλ
  • 70 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ κακάο
  • 60 γρ άχνη
  • Για τη σαντιγί μασκαρπόνε
  • 100 γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 100 γρ κρέμα γάλακτος παγωμένη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • (προαιρετικά) κόκκοι βανίλιας
  • 1-2 μπανάνες (κομμένες σε ροδέλες και ραντισμένες με λεμόνι)

Οδηγίες

  • Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα.
  • Βάζουμε στο μπωλ του μίξερ τα ασπράδια και ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Σταδιακά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά, χωρίς να σταματάμε, να χτυπάμε τη μισή κρυσταλλική ζάχαρη.
  • Αναμειγνύουμε την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη με την άχνη. Παράλληλα σε ένα μικρό ποτηράκι βάζουμε το κορν φλάουρ με το ξύδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να κάνουν ένα υγρό μπεζ.
  • Μόλις αρχίζουν τα αβγά αφρατεύουν καλά, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με τη ζάχαρη και αφήνουμε να χτυπηθεί καλά. Το μείγμα μας είναι αρκετά παχύ, κάτασπρο και όταν ανασηκώνουμε το φτερό κάνει μύτες που στέκονται. Τέλος ρίχνουμε το μείγμα με το ξύδι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί φούρνου ή εφαρμόζουμε πατάκι σιλικόνης. Φτιάχνουμε δισκάκια μαρέγκας με ένα κορνέ, ξεκινώντας με σπιράλ από το κέντρο προς τα έξω. Εναλλακτικά αν δεν έχουμε φτιάχνουμε φωλίτσα από μαρέγκα και παίζουμε διαφορετικά με τη διακόσμηση του γλυκού. Φωλίτσες μπορούμε να φτιάξουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Ψήνουμε τις μαρέγκες για 2 ώρες περίπου. Αν έχουμε παραπάνω απο ένα ταψί, στο μισό χρόνο εναλλάσσουμε τα ταψιά πάνω και κάτω.
  • Αφήνουμε τις μάρεγκες να κρυώσουν καλά πριν τις χρησιμοποιήσουμε.
  • Ετοιμάζουμε τη σοκολάτα.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε μέχρι το σημείο βρασμού.
  • Σε ένα μπωλ έχουμε βάλει τα κομματάκια κουβερτούρας. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά, με μία σπάτουλα, να λιώσει η σοκολάτα αλλά και να έχουμε μία ομοιογενή κρέμα. Αφήνουμε στην άκρη (ή τοποθετούμε στο ψυγείο αν κάνει ζέστη).
  • Ετοιμάζουμε το κραμπλ
  • Ρίχνουμε ολα τα υλικά σε ενα μπωλ και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν καλά. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε τριμμένο το μείγμα του μπισκότου. Αν έχει στερεοποιηθεί αρκετά το μείγμα, ο τρίφτης είναι απαραίτητος. Αλλιώς με τα δάκτυλα τρίβουμε το μπισκότο να γίνει χοντρά ψιχουλα μέσα στο ταψί.
  • Ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και να σκληρύνει λιγάκι το μείγμα μπισκότου.
  • Χτυπάμε το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος και την άχνη μέχρι να γίνουν μία σταθερή σαντιγί. Προσθέτουμε εναλλακτικά κόκκους βανίλιας για διακριτικό άρωμα.
  • Επάνω από τη μαρέγκα μας απλώνουμε κρέμα σοκολάτας. Από επάνω τοποθετούμε τα κομματάκια μπανάνας με το μπισκότο και καλύπτουμε με κρέμα σαντιγί. Τοποθετούμε άλλο ένα δισκάκι μαρέγκας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  • Το γλυκό καταναλώνεται την ίδια ημέρα. Μπορείτε να προετοιμάσετε όλα τα υλικά από την προηγούμενη ημέρα και να στήσετε το γλυκό αυθημερόν. Διατηρείται στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν καλά για 1 ώρα τουλάχιστον Τα δισκάκια μαρέγκας για την τούρτα έχουν διάσταση περίπου 12 εκατοστά καθένα. Μπορούμε να σχεδιάσουμε κύκλους με διάμετρο 12 εκατοστών με τη βοήθεια διαβήτη σε ένα χαρτί, το οποίο τοποθετούμε προσωρινά κάτω απο το αντικολλητικό χαρτί (το οποίο είναι αρκετά λεπτό), κι έτσι μπορούμε πρακτικά να φτιάξουμε, αυτοσχέδια, τη διάσταση που θέλουμε και να δουλέψουμε με το χέρι ή με κορνέ. Αν έχουμε τσέρκι στην ίδια περίπου διάσταση, πάλι μπορουμε να βοηθηθούμε. Η μαρέγκα δεν αγαπά την υγρασία. Όταν τη συντηρούμε πρέπει πάντα να βρίσκεται σε ξηρό περιβάλλον. Κλεισμένη και στεγασμένη. Για αυτό και όταν πια την στήνουμε σε γλυκό, λόγω του ψυγείου υγραζιάζει και μαλακώνει. Γενικά όταν έρχεται σε επαφή με κρέμες μαλακώνει. Αν διακοσμήσουμε σε φωλιά φτιάχνουμε είτε μία μεγάλη φωλιά να ψήσουμε, είτε δύο μικρές και στήνουμε δύο γλυκάκια. Η προσθήκη μασκαρπόνε σε σαντιγί, ως νέα τάση στη ζαχαροπλαστική, μας δίνει ένα πλούσιο και αφράτο αποτέλεσμα. Τη σαντιγύ αυτήν μπορείτε να την απολαύσετε με ψιλοκομμένες φράουλες επίσης σαν επιδόρπιο. Αντί για κραμπλ μπορείτε να βάλε και κομματάκια μπισκότο όρεο. Για εύκολη λύση αν δε θέλετε να ετοιμάσετε κραμπλ από μόνοι σας. Όταν είναι να χτυπήσουμε την κρέμα γάλακτος για σαντιγί, σας προτείνω να βάλετε στο ψυγείο για μισή ώρα ή στην κατάψυξη για 15 λεπτά τον κάδο του μίξερ μαζί με το φτερό. Όσο πιο κρύος ο κάδος, τόσο πιο εύκολα η κρέμα γάλακτος «ανεβαίνει» σε σαντιγί. Κυρίως μάλιστα όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο θερμές και μπορεί και να ταλαιπωρηθούμε να φτάσουμε στο επιθυμό αποτέλεσμα.

http://thebluez.gr/tourta-maregka-me-sokolata-mpananes-krampl-kai-maskarpone/