Ένα χριστουγεννιάτικο δώρο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Το ξυπνητήρι του θα χτυπούσε όπως κάθε νύχτα, στις 02:00. Συνήθως φεύγει χαμογελαστός για δουλειά. Σήμερα όμως είναι διαφορετικά. Αυτή η νύχτα είναι διαφορετική, η μόνη νύχτα του χρόνου που φεύγει βαρύς, στενοχωρημένος.

Την αγαπάει τη δουλειά του, τη λατρεύει, για την ακρίβεια μπήκε για πρώτη φορά σε εργαστήριο στα δώδεκα κι από τότε έως και σήμερα, εικοσιοκτώ χρόνια μετά, δεν παραπονέθηκε ποτέ. Ούτε για το Κυριακάτικο χουζούρι που ποτέ δεν έχει ζήσει, ούτε για τις γιορτές, τα γενέθλια, τις επετείους που έχανε, ούτε καν για τις καλοκαιρινές μέρες, που η θερμοκρασία στο φούρνο φτάνει τους εξήντα βαθμούς. Τη λατρεύει τη δουλειά του, μα πιο πολύ λατρεύει την ευχαρίστηση που προσφέρει στον κόσμο με το φρεσκοψημένο μυρωδάτο ψωμί και τα γλυκά του. Λάμπουν τα μάτια του όταν ακούει πόσο νόστιμα είναι όλα.

Γι’ αυτό τη διάλεξε, γι’ αυτό την αγαπάει. Ξεχνάει τον κόπο του εντελώς κάθε φορά που φτιάχνει ένα νόστιμο τσουρέκι, γιατί «το τσουρέκι είναι ιερό, αγάπη μου», όπως συνηθίζει να λέει και χαίρεται σαν μικρό παιδί όταν μου αρέσει το τσουρέκι του, που το έφτιαξε ειδικά για εμένα με τόση αγάπη. Για κανέναν λόγο δεν θα το άλλαζε αυτό, καμία νύχτα.
«Θέλω να δίνω στον κόσμο αυτά που ο ίδιος στερήθηκα», μου λέει πάντα.

Όμως σήμερα είναι παραμονή Χριστουγέννων και η θλίψη του είναι μεγάλη. Όσο κι αν προσπαθεί να το κρύψει, εγώ τον νοιώθω. Προσποιείται πως κοιμάται κουρνιασμένος δίπλα μου, ακίνητος για να μην με ανησυχήσει, όμως εγώ ξέρω. Ξεγλίστρησα σιγά σιγά απ’ τα σκεπάσματα, για να προλάβω να του φτιάξω μια κούπα ζεστό καφέ. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω για εκείνον. Παίρνω τα χέρια του μέσα στα δικά μου και φιλάω τα ακροδάχτυλα του. Αχ τα χέρια του! Το μοναδικό μου στήριγμα, η ασφάλειά μου, ότι έχουμε σ’ αυτά τα χέρια το χρωστάω.

Χέρια τραχιά, με καψίματα και βαθιές ουλές, μα τόσο καθαρά, τόσο δυνατά! Αγαπημένα χέρια που κάθε νύχτα μ’ αυτά χαϊδεύει τα ανάκατα μαλλιά μου και αφού με τυλίξει μες στα σκεπάσματα, μου δίνει ένα φιλί και μετά φεύγει, σαν ιεροτελεστία.

Του δίνω τον ζεστό καφέ, ανασηκώνεται και μόνο τότε μ’ αφήνει να δω τα δάκρυα που έχουν κυλήσει απ’ τα μάτια του. Σωπαίνω, μα ξέρω τι σκέφτεται και πόσο θα ήθελε αυτήν τη μια και μόνη νύχτα του χρόνου, να μείνει εδώ μαζί μου, να μην πάει στη δουλειά.

Χτυπάει το τηλέφωνο.
«Έλα μπαμπά μου! Χρόνια πολλά!»
«Τι κάνεις αγόρι μου; Πως τα περνάς; Η γιαγιά και ο παππούς είναι καλά; Κοίτα να είσαι φρόνιμος! Χρόνια πολλά! Σ’ αγαπάω πολύ, κωλοπαιδάκι μου!»

Χαμογελάει, μα τα μάτια του σκοτεινιάζουν. Του λείπει πολύ το παιδί, ειδικά σήμερα.
«Έπρεπε να πας κι εσύ στο χωριό αγάπη μου! Να μην μείνεις μόνη σου τέτοια μέρα!»
«Μα τότε θα έμενες μόνος εσύ, δεν θέλω να είσαι μόνος! Σ’ αγαπώ!»
«Δεν είμαι μόνος, έχω τον κυρ Νίκο στο μαγαζί, με περιμένει, πρέπει να φύγω…»

Σηκώνεται βαρύς να ντυθεί. Τον περιμένει όπως κάθε βράδυ ο κυρ Νίκος
Χρόνια μαζί, δίπλα δίπλα στον πάγκο οι δυο τους, να ετοιμάζουν με μεράκι και αγάπη όλα τα καλούδια, που εμείς οι υπόλοιποι συχνά θεωρούμε δεδομένα. Με κόπο και κάποιες φορές με τον πόνο που συνοδεύει κάτι τέτοιες νύχτες.
Χτυπάει ξανά το τηλέφωνο, αυτή τη φορά το σηκώνω εγώ.
«Καλησπέρα κύριε Νίκο! Χρόνια πολλά! Όλα καλά;»
«Χρόνια πολλά κοπέλα μου! Όλα καλά μην ανησυχείς! Πες του άντρα σου να μην έρθει σήμερα, ήρθα νωρίς και τα ετοίμασα όλα εγώ, ας κάτσει και μια φορά σπίτι σας!»
«Μα κύριε Νίκο…», χάνω τα λόγια μου.
«Δεν έχει μα κορίτσι μου, πες του πως αυτό είναι το δώρο μου! Χρόνια πολλά!»
«Μην ξεχάσεις κυρ Νίκο! Αύριο σε περιμένουμε για το μεσημεριανό! Σ’ ευχαριστώ! Σ’ ευχαριστώ πολύ!»

Χαμογελάω, εκείνος βουρκώνει. Σηκώνομαι και τον ξεντύνω με τα δικά μου χέρια. Ξαπλώνει στο κρεβάτι, μα το ξέρω δεν θα κοιμηθεί.
Θέλει να γευτεί ολοκληρωτικά το πιο ανεκτίμητο δώρο που του έχουν κάνει ποτέ. Μια νύχτα μόνο! Αυτήν τη νύχτα!

 

Μiss Sunny

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook