Έχεις πρόβλημα!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Έχεις πρόβλημα. Τέλος. Δεν το διαπραγματεύομαι άλλο πια. Έχεις πρόβλημα. Θα το γράψω σε χαρτάκια post it και θα το κολλήσω παντού μέσα στο σπίτι. Να το διαβάσουν τα παιδιά σου, να ξέρουν τι γίνεται. Να είναι έτοιμα για όλα. Που έχει περάσει στο υποσυνείδητο τους το ότι ο μπαμπάς πίνει μπύρες όλη μέρα και παίζουν με τον αφρό στο ποτήρι και γελάνε και το θεωρούν αστείο και φυσιολογικό. Που τους έχεις πείσει ότι το να πίνω εγώ καφέ είναι εξίσου κακό με το ότι πίνεις εσύ μπύρες. Που δεν αναρωτιούνται ποτέ γιατί ξεραίνεσαι στον ύπνο όταν γυρνάμε από έξοδο, σε μαγαζί ή σε φιλικό σπίτι, μετά από ρακές και μπύρες. Που θεωρούν νορμάλ να σε βλέπουν να πίνεις κάθε μέρα και να έχεις ένα ποτήρι με αλκοόλ δίπλα σου. Που είχες το θράσος να μου πεις ότι θα γίνω αλκοολική επειδή ήπια ένα ποτό κάποιο μεσημέρι και ότι σε ξεπέρασα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αρχίσω να πίνω από τώρα και να σταματήσω μετά από 27 χρόνια. Όσα χρόνια σε γνωρίζω δηλαδή, όσα χρόνια σε βλέπω σχεδόν καθημερινά να πίνεις.

Έχεις πρόβλημα. Τεράστιο πρόβλημα.

Κι όσο αρνείσαι να το δεις, τόσο πίνεις. Μπας και το εξοντώσεις πίνοντας περισσότερο. Σε βλέπω να πίνεις και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.

Ρεύεσαι όλη μέρα, η ανάσα σου μυρίζει αλκοόλ, πήρες στοματικό διάλυμα και το χρησιμοποιείς κάθε μέρα. Αλκοόλ στο σπίτι δε μένει ποτέ, τα Σαββατοκύριακα που είμαστε μαζί σχεδόν όλες τις ώρες, μετράω πάνω από τρία λίτρα αλκοόλ στο σύνολο και λίγα μπορεί να λέω, γιατί πάω για ύπνο και κάθε πρωί βλέπω ποτήρι λερωμένο στην κουζίνα. Κουράστηκα να πλένω ποτήρια μπύρας και κρασιού. Κάθε μέρα ανελλιπώς, υπάρχει κι ένα και δύο ποτήρια. Τελειώνει το λευκό κρασί, ανοίγεις το κόκκινο. Τελειώνει η μπύρα, κατεβαίνεις μια η ώρα τη νύχτα και παίρνεις μπύρες. Κι ενώ όλοι παίρνουν τα μικρά τα τενεκεδάκια, εσύ πάντα παίρνεις τα μισόλιτρα.

Αλήθεια σου λέω, βαρέθηκα.

Έχεις πρόβλημα. Δεν το παραδέχεσαι, αλλά δεν πας να κάνεις εξετάσεις, να δεις σε τι κατάσταση είναι το συκώτι σου. Ένας γιατρός, μου είπε έναν τρόπο να ελέγξεις αν είσαι αλκοολικός. Να κόψεις το αλκοόλ για 3 εβδομάδες. Αν αντέξεις και δε σπάσεις αυτές τις 21 ημέρες, τότε δεν είσαι εθισμένος και απλά σου αρέσει και το καταναλώνεις. Σου είπα πέρσι να το δοκιμάσεις, αν και δεν έχω τρόπο να ελέγξω αν πίνεις κάτι όταν είσαι εκτός σπιτιού. Ούτε τρεις μέρες δεν άντεξες και δεν ξέρω αν ήπιες και κάτι μέσα σε αυτές τις μέρες, όσο ήσουν στη δουλειά. Γιατί έχεις κι αυτό το άλλοθι, οι πελάτες σε βγάζουν έξω για φαγητό, τι θα τους πεις; Ότι δεν πίνεις; Δε θα πιείτε μια μπύρα για το καλό; Μια ρακή, στην Κρήτη που πας και μένεις δέκα μέρες τη φορά; Είμαι σίγουρη ότι μακριά μου πίνεις κάθε μέρα και πιο πολύ. Κι όχι επειδή δεν αντέχεις την απουσία μου, ας γελάσω μέχρι δακρύων, αλλά επειδή δεν είμαι εκεί για να σε δω και να γκρινιάξω. Έπαψα και να γκρινιάζω πια, φαντάσου. Χθες μίλησα για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολύ καιρό, αλλά μπούχτισα, αλήθεια σου λέω. Ξεκίνησες με μπύρα στις 12, ενώ όλοι πίναμε καφέ και σταμάτησες όταν πήγες για ύπνο, 12 ώρες μετά. Κι όταν έκανα το λάθος να σου πω ότι έχεις πρόβλημα, το αρνήθηκες και θύμωσες και έφυγες με μούτρα για ύπνο, αλλιώς θα έπινες κι άλλο…πόσο πια;;;

Έχει γεμίσει το σπίτι μπουκάλια, ξεφυτρώνουν από παντού πλέον και θέλω να αρχίσω να τα πετάω από το μπαλκόνι ένα ένα, να γυρίσεις και να μη βρεις κανένα. Άλλες φορές, θέλω απλά να πάρεις τα πράγματά σου και τα μπουκάλια σου και να φύγεις από το σπίτι, να μη βλέπω ούτε αυτά ούτε εσένα…να ξέρεις, το βλέπω να έρχεται, εσύ δεν ξέρω αν το βλέπεις…

 

V.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook