TheBluez » Ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής

Ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής

Οι Ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής του TheBluez έχουν σκοπό να φέρουν πιο κοντά με την γραφή τον νέο συγγραφέα, αλλά και να ανοίξουν νέους ορίζοντες σ’ όσους έχουν τριφτεί αρκετά με την τέχνη της γραφής. Σε αυτή τη σελίδα, θα μαζέψουμε διάφορες ασκήσεις δημιουργικής γραφής, ώστε ο συγγραφέας να έχει την δυνατότητα να δουλέψει πάνω σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων και να αποκομίσει εμπειρία, που διαφορετικά, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συλλέξει.

Όσοι δεν ξεχάσαμε πώς είναι να είσαι νεοφερμένος και φρέσκος στον μαγικό κόσμο της γραφής, μπορούμε ακόμη να θυμηθούμε – έστω και αμυδρά – ότι κάποια πράγματα, τότε, μας φαινόντουσαν βουνό. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συγκροτήσουμε τις σκέψεις μας και να τις αφήσουμε να ρεύσουν σωστά στο χαρτί. Ήταν επίπονο το να πλάσουμε μεγαλύτερες ιστορίες. Οι χαρακτήρες μας δεν είχαν βάθος και οι σκηνές μας δεν είχαν χρώμα. Ακόμα – ακόμα και τα συναισθήματα που προσπαθούσαμε να περιγράψουμε ήταν λειψά και κουτσουρεμένα. Ο χρόνος και ο τόπος αφήγησης δεν είχαν ιδιαίτερη συνοχή – και κάποιες φορές καμία συνοχή.

Καθώς περνάει ο καιρός και φεύγουν τα χρόνια, συνεχίζουμε να παλεύουμε με τα γραπτά μας και τα πληκτρολόγιά μας, συνεχίζουμε και ξενυχτάμε τα βράδια, ψάχνοντας για την καταλληλότερη λέξη, συνεχίζουμε να χανόμαστε μέσα στις χαώδεις σημειώσεις μας, για τον ήρωα ή τη σκηνή μας.

Κρίναμε απαραίτητο, καθώς το TheBluez, μετασχηματίζεται σε έναν πραγματικό ιστότοπο δημιουργικής γραφής, να δημιουργήσουμε αυτή την ενότητα και να συλλέξουμε το απαραίτητο υλικό, που θα δώσει μια μεγάλη ώθηση σε κάθε άτομο που θέλει να ασχοληθει με τον μαγικό κόσμο της γραφής.

Όσοι επιθυμείτε την δημοσίευση του κειμένου σας, μπορείτε να το στείλετε στην σελίδα μας, προς δημοσίευση, χρησιμοποιώντας την φόρμα υποβολής κειμένων.  Ως κατηγορία θα πρέπει να επιλέξετε την Δημιουργική Γραφή. Δημοσιεύονται όλα τα κείμενα που μας στέλνετε, χωρίς να περάσουν επιμέλεια – πέρα από κάποια στοιχειώδη διάρθρωση των κειμένων, όπου δεν υπάρχει.

Τέλος να επισημάνουμε ότι η παρούσα σελίδα είναι υπο συνεχή κατασκευή και ότι θα προθέτουμε συνέχεια πράγματα σ’ αυτή. Οπότε βάλτε την στους σελιδοδείκτες σας και να την επισκέπτεστε συχνά!

Περιεχόμενα

 1. Γενικές Ασκήσεις
  1. Επιστολές
  2. Μικροδιηγήματα
  3. Διηγήματα
  4. Νουβέλες
 2. Ασκήσεις μυθοπλασίας
  1. Τόπος / Χρόνος / Πραγματικότητα (story setting)
  2. Χαρακτήρες
  3. Διάλογος
  4. Αισθήσεις
  5. Αντικείμενα
  6. Σκηνές
  7. Θέμα
  8. Συγκρούσεις
  9. Πλοκή
  10. Ύφος
  11. Προοπτική

Γενικές Ασκήσεις

Επιστολές

Στην εποχή της πληροφορίας και του διαδικτύου, ολοένα και πιο συχνά διαπιστώνουμε ότι είναι εξαιρετικά αδύνατο για κάποιον να γράψει μια επιστολή ή ένα απλό γράμμα. Η έλευση των κοινωνικών δικτύων και η άμεση επικοινωνία, έχει συμβάλλει πολύ σε αυτό, καθώς τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε με τους οικείους μας και οι δημοσιεύσεις που κάνουμε σε αυτά, στηρίζονται στον προφορικό λόγο και όχι στον γραπτό.

Οι ασκήσεις αυτής της ενότητας σκοπεύουν να μας βοηθήσουν στην σύνταξη των επιστολών – που δεν έχουν πεθάνει, καθώς το χαρτί και το ταχυδρομείο έχουν πια αντικατασταθεί από τα email.

Πίσω στα περιεχόμενα

Μικροδιηγήματα

Τα μικροδιηγήματα είναι ιστορίες μυθοπλασίας που μπορεί να έχουν έκταση 50, 100, 250, 750 ακόμη και 1000 λέξεων. Είναι ιδιαίτερο είδος καθώς μια καλογραμμένη ιστορία μικρής έκτασης, μπορεί να κρύβει μέσα της μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία.

Πίσω στα περιεχόμενα

Διηγήματα

Τα διηγήματα είναι, συνήθως, ιστορίες μυθοπλασίας που έχουν αρκετά μεγάλη έκταση ώστε να μας παρουσιάσουν ένα γεγονός ή μια σειρά γεγονότων αλλά και τόσο μικρή ώστε να είναι αυτοτελή, χωρίς να χρειαστεί να κάνει διάλειμμα ο αναγνώστης. Η συνήθης τους έκταση είναι μεταξύ χιλίων και τεσσάρων χιλιάδων λέξεων – αν και μεγαλύτερες ιστορίες μπορούν να θεωρηθούν διηγήματα.

 

Πίσω στα περιεχόμενα

Νουβέλες

Πίσω στα περιεχόμενα

Ασκήσεις Μυθοπλασίας

Τόπος / Χρόνος / Πραγματικότητα (story setting)

Πίσω στα περιεχόμενα

Χαρακτήρες

Πίσω στα περιεχόμενα

Διάλογος

Πίσω στα περιεχόμενα

Αισθήσεις

Πίσω στα περιεχόμενα

Αντικείμενα

Πίσω στα περιεχόμενα

Σκηνές

Πίσω στα περιεχόμενα

Θέμα

Πίσω στα περιεχόμενα

Συγκρούσεις

Πίσω στα περιεχόμενα

Πλοκή

Πίσω στα περιεχόμενα

Ύφος

Πίσω στα περιεχόμενα

Προοπτική

Πίσω στα περιεχόμενα