Για μια θέση στον κόσμο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Η κάθε μία στη θέση της!
Η κάθε μία στη θέση της, μας έλεγαν από μικρές. Γεννηθήκαμε μέσα σε μία λίστα με κανόνες και μπήκαμε από μικρές πίσω από κάγκελα. Πώς μιλάμε, πώς φερόμαστε, πώς αντιδράμε.
Εσύ, ψηλή, στάσου λίγο πιο πίσω. Γείρε το κεφάλι δεξιά, να φαίνεται ο λαιμός σου. Τα μαλλιά σου μάζευτα, τι είσαι, γυφτάκι; Κατέβασε το γείσο του σκούφου να κρύβει τα μάτια σου. Μη χαζολογάτε! Εσύ, κοντή, πιο μπροστά, ένα και πενήντα με τα χέρια στην ανάταση. Τι φόρεμα είναι αυτό, ρε τσουλί; Δε ντρέπεσαι; Θα σε δει ο πατέρας σου, ο γείτονας, ο θείος σου, θα τους προκαλέσεις και μετά θα έχουν δίκιο!

Η κάθε μία στο πόστο της!
Η κάθε μία στο πόστο της, μας έλεγαν όσο μεγαλώναμε. Να κοιτάμε μόνο τη δουλειά μας, τη θέση μας, τον χώρο μας. Τίποτα δεν είναι δικό μας, όλα δανεικά. Όλα να τα αγαπάμε, να τα προσέχουμε, να τα φροντίζουμε. Να σκύβουμε το κεφάλι όταν περνάει ανώτερος, να σηκώνουμε το κεφάλι όταν πρέπει να παρακαλέσουμε για να φάμε. Οι μελαχρινές στην γωνία, οι ξανθιές δεξιά, κινηθείτε, τι θα γίνει θα το ξημερώσουμε; Κραυγές, ο ήχος από το μαστίγιο που γλύφει σάρκα, κι άλλες φωνές. Να γίνουμε πρότυπα για τις άλλες, υποδείγματα, να γίνουμε αυτές που σιχαινόμαστε κι οι επόμενες να πάρουν το πόστο που αφήσαμε, ένα πόστο λουσμένο στο αίμα και στον ιδρώτα.


Η κάθε μία τη δουλειά της!

Η κάθε μία τη δουλειά της, μας έλεγαν όταν ενηλικιωθήκαμε. Να βρούμε τον άντρα που μας ετοίμασαν, με κορδέλα και τυλιγμένο με πολύχρωμο χαρτί, να βρούμε το σπίτι που μας έχτισαν, τα παιδιά που μας έταξαν να αναθρέψουμε. Να πάρουμε μία αξιοπρεπή στάση απέναντι στον κόσμο. Στην κοινωνία. Στα πρέπει και στα θέλω τους, στο σωστό και στο δίκαιό τους. Συνεπής νοικοκυρά το πρωί, πιστή σύζυγος το βράδυ. Και στο ενδιάμεσο, τα πάντα. Μαμά, γκουβερνάντα, ψυχολόγος, κόρη, σύζυγος, αδελφή, γυναίκα, πουτάνα, γατάκι, γλυκούλα, γκρινιάρα,
ΣΩΣΤΗ
ΠΙΣΤΗ
ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΗ.


Η κάθε μία τον δρόμο της!

Η κάθε μία τον δρόμο της, μας είπε εκείνη. Δεν την ήξεραν πολλοί, δεν την είχαν υπολογίσει, ξεμύτισε σαν αγριολούλουδο την άνοιξη. Μάζεψε τα μαλλιά της κότσο, σήκωσε μανίκια, έβγαλε δόντια, ακόνισε νύχια κι όρμησε. Μας τράβηξε μακριά από τον ήλιο, να αγκαλιάσουμε το σκοτάδι μας για να μπορέσουμε να το διαλύσουμε, να μην υπολογίζουμε κανέναν, να σταματήσουμε να ακούμε εντολές και να ακούμε την καρδιά μας.
Μας έμαθε να αγαπάμε τα θέλω μας, τις πράξεις μας, να σηκώνουμε το βλέμμα από το πάτωμα και να αντικρίζουμε τον άλλον κατάματα. Μας έμαθε να χαράζουμε τον δικό μας δρόμο, την δική μας πορεία, το δικό μας τέλος.

Η κάθε μία τη ζωή της!
Κι έτσι αποφασίσαμε όλες μαζί, κοντές, ψηλές, μελαχρινές, ξανθιές, στρουμπουλές, αδύνατες, να μαζευτούμε στην αυγή, εκεί που ξεκινάνε όλα τα νέα μονοπάτια, εκεί που ανατέλλει ο μόνος αληθινός ήλιος και να κοιτάξουμε μακριά. Αφήνοντας πίσω διαταγές κι υποταγές, αφήνοντας πίσω δυνάστες και δικαστές, αφήνοντας πίσω υποχρεώσεις κι απειλές.
Η κάθε μία με το γινάτι της, με το καρδιοχτύπι της, με την αγκαλιά της ανοιχτή και το βλέμμα της καθαρό. Να σταθούμε η μία δίπλα στην άλλη, να αγναντέψουμε το μέλλον μας και να κάψουμε τα σχοινιά που μας κρατούσαν στο παρελθόν.

Κι όταν κοίταξα πίσω να δω αυτήν που μας έβγαλε από το λήθαργο, αυτή που μας ξύπνησε και μας στύλωσε στα πόδια μας, είδα μόνο ένα φως. Ένα φως που έδυε την στιγμή που ένα άλλο ανέτειλε. Ένα φως που καμία μας δεν ήξερε αν υπήρξε ποτέ, αν όντως είχε διαλύσει το σκοτάδι μας κι είχε ανάψει τη σπίθα που θέριεψε κι έγινε φωτιά.
Ένα φως που ένιωσα ότι μου χαμογελούσε γιατί, πλέον, η ζωή μας είχε αλλάξει.
Και μαζί μ’ αυτήν, όσες ζωές θα ακολουθήσουν στο μέλλον.


Ένα μικρό αφιέρωμα στις γυναίκες που πολέμησαν ενάντια στην καταπίεση του κόσμου ανά τα χρονικά, στις γυναίκες που αντιστάθηκαν σ’ οποιαδήποτε κακοποίηση υπέστησαν στη ζωή τους, στις γυναίκες που ύψωσαν το κεφάλι κι άλλαξαν τον κόσμο μας.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook