Το λοιπόν, σήμερα παιδιά θα μιλήσουμε για τον καφέ. ΓΚΑΦΕ, αλά thebluez. Σήμερα παιδιά θα καθίσετε ήσυχα και ωραία κάτω και θα ακούσετε μάθημα από έναν άνθρωπο που φτιάχνει καφέ τα τελευταία χρόνια και παιδιά δεν θα βγάλετε ούτε ΚΙΧ! Γιατί θα σας πάρει κάνας Βελβεζούλ για παρέα στη κόλαση.

Καφές. Μια λέξη, πέντε γράμματα τόση ευτυχία.

Αρκεί να μην είστε βλαμμένοι παιδιά!

Κοιτάχτε η παραγγελία σας να ΜΗΝ είναι πάνω από πέντε λέξεις.

Φρέντο εσπρέσο σκέτο. Κομπλέ.

Φραπές γλυκός γάλα. Κομπλέ.

Φρέντο καπουτσίνο cream caramel μέτριο με στέβια ντεκαφεϊνέ. ΟΧΙ ΚΟΜΠΛΈ.

Λες και τα είχατε και από εχθές τα κάραμελ στο καφενείο της γειτονιάς και σκάτε μύτη 7 το πρωί να βγάλατε τη δική μας τη ψυχή ρε φίλε!

Μάθετε να πίνετε καφέδες και ΟΧΙ ότι νέα τρεντιά σας πουλάνε τα μαγαζιά. Τζίσους φάκινγκ Κράιστ δηλαδή!

Μάθετε τι καφέ πίνετε.

Ακόμη και αν είναι τέσσερις σειρές, μάθετε τι πίνετε παιδιά θα βγούμε καμιά ώρα από το μπαρ με το κλείστρο στο χέρι και θα σας ανοίξουμε κάνα κεφάλι.

Όταν στέκεστε μπροστά σε έναν barista είτε άδειο είναι το μαγαζί είτε έχει πίσω σας ουρά δέκα ατόμων πείτε τη παραγγελία σας ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΈΝΗ.

Η φράση “ ένα καπουτσίνο” είναι ελλιπής φράση.

Μονό ή διπλό; Ζάχαρη; Κανέλα; Σοκολάτα; Ζαναξ; Ο barista δεν ξέρει τι έχετε μέσα στο κεφάλι σας. Ειδικά όταν δεν ξέρετε ούτε εσείς!

Και επειδή ο barista δεν ξέρει τι έχετε μέσα στο κεφάλι σας μην στέκεστε μπροστά του λέγοντας την επική ατάκα,

“Έναν καφέ!”

ΔΕΝ ξυπνήσαμε γυμνοί προχθές στο κρεβάτι σας και επειδή περάσαμε σούπερ ντούπερ τέλεια το προηγούμενο βράδυ είπαμε να σας κάνουμε καφέ και έτσι ξέρουμε τι εννοείτε με τη λακωνική φράση “Έναν καφέ.”

Αν σας σερβίρουμε φραπέ σκέτο ΚΑΙ αχτύπητο μετά, δεν φταίμε εμείς!

Ο barista αν ήθελε να μιλάει όλη μέρα με κόσμο θα έκανε πωλήσεις πόρτα πόρτα! Και αυτό σας το λέω μπας και βάλετε στο μυαλό σας ότι αυτός ο άνθρωπος έχει να θυμάται κάθε μικρή λεπτομέρεια από ένα σωρό καφέδες και εσείς κάθεστε αραχτοί μπροστά του να πείτε τον πόνο σας. Παιδιά δεν θέλουμε να μας μιλάτε. Ειδικά αν έχει κόσμο. Ειδικά αν είναι πρωί. Ειδικά αν είστε βλάκες τύπου “Όταν λέμε μαύρη ζάχαρη, μαύρη να βάλεις ε; Τα καταλαβαίνω εγώ αυτά.”, “Καθαρό να είναι το κουτάλι που θα βάλεις καφέ, θα το ξέρω αν δεν είναι σκέτο!”. Παιδιά αν ήθελα έφτυνα όλους τους καφέδες σας και δεν το ξέρατε μην με τρώτε τα συκώτια τα έχω ταγμένα στη ρακή!

Να σέβεστε τον χώρο του barista.

Όταν βρίσκετε πίσω από το μπαρ, το μπαρ του ανήκει. Δεν ανήκει στο αφεντικό, δεν ανήκει στον υπάλληλο της επόμενης βάρδιας και κυρίως δεν ανήκει σε εσάς. Μην αραδιάζεται λεφτά, καπνικά, σκουπίδια και τα κουλά σας πάνω στο μπαρ του. Μην πειράζετε ποτήρια, σέικερ, γάλατα, νερά, κανάτες, καπάκια ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει πάνω στο μπαρ. Όλα έχουν θέση και λόγο ύπαρξης.

Ποτέ, μα ποτέ μην απλώνεται τα κουλά σας ΜΈΣΑ από το μπαρ! Τι; Σας ακούγεται εξτριμ; Ο επόμενος που θα θεωρήσει πως μπορεί να απλώσει το χέρι του μέσα από το μπαρ για να με ακουμπήσει θα φύγει χωρίς χέρι παιδιά και αυτό δεν το λέω εγώ το λέει κάθε νορμάλ άνθρωπος. Όχι απλά γιατί δεν θέλουμε να μας ακουμπάει ο κάθε ένας αλλά γιατί βρισκόμαστε συνέχεια σε κίνηση, κρατάμε υγρά που συχνά καίνε, κάνουμε δουλειά πάνω από μια μηχανή που βγάζει βραστό νερό και αν ρίξετε το παραμικρό επάνω μας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος. Αλλά όχι, που να το σκεφτείς αυτό όταν θέλεις να μου αρπάξεις το γάλα από το χέρι να δεις αν είναι πράγματι εβαπορέ ή πλήρες!

Μην προσπαθείτε να μας πείτε πως να κάνουμε τη δουλειά μας!

Παιδιά αν δεν ξέραμε τι είναι όλες αυτές οι βλακείες που ζητάτε δεν θα κάναμε αυτή τη δουλειά. Σε περίπτωση που κάτι δεν καταλαβαίνουμε ή δεν το γνωρίζουμε θα σας ρωτήσουμε αλήθεια, δεν έχουμε καμία όρεξη να γυρίσετε στο μαγαζί δύο λεπτά μετά με νεύρα και ύφος και να μας επιστρέψετε τον καφέ. Ο επόμενος που θα προσπαθήσει να μου πει πως γίνεται το εσπρέσο λούγκο και θα μου το πει και λάθος γιατί “έτσι το γράφει στο ίντερνετ” θα γυρίσει στη μανούλα του χωρίς γλώσσα. Να είμαστε ξεκάθαροι.

Μην το παίζετε γκουρού του καφέ!

Μπορεί να είστε απλά περίεργοι, μπορεί να είστε συνάδελφοι, μπορεί να σας έριξε η μαμά σας με το κεφάλι κάτω όταν ήσασταν μωρά! Αλλά με το που θα αρχίσετε να ρωτάτε τι ποικιλία είναι ο καφές, τι μάρκα είναι ο πάγος, πόση ώρα χτυπάμε το αφρόγαλα, τι γλυκαιμικό δείκτη έχει η ζαχαρίνη και τι μάρκα είναι η στέβια έχετε φάει Χ! Σας κοιτάμε με μισό μάτι και σας βρίζουμε μάνες, πατέρες, σκυλιά, γατιά, σπίτια και ότι άλλο έχετε. Πάρτε τον καφέ και φύγετε! Έτσι απλά!

Όταν μπαίνετε να πάρετε καφέ να έχετε εκεί το μυαλό σας.

Μην απομακρύνεστε από το μπαρ, ένα μυαλό έχουμε και αυτό καμένο οπότε πολύ πιθανό να θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι για τον καφέ σας ξανά. Πολύ πιθανό επίσης να μας έχετε δώσει μισές πληροφορίες πάλι οπότε για δύο λεπτά απλά μείνετε εκεί. Επίσης μην μιλάτε στο κινητό, μην είστε με τα ακουστικά στα αυτιά και γενικά έχετε λίγο εκεί το νου σας. Το να χρειαστεί να σας ρωτήσουμε τέσσερις φορές αν θέλετε ζάχαρη μπορεί να αποβεί μοιραίο και έχουμε πει είναι κρίμα να φάμε τα νιάτα μας για χάρη σας στη φυλακή.

Μετά την απομάκρυνση από το μπαρ, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται εκτός και αν φταίμε εμείς.

Αν μας πείτε θέλω έναν γαλλικό, σας ρωτήσουμε για ζάχαρη και πείτε σκέτο και δύο λεπτά μετά γυρίσετε να μας πείτε τον θέλατε μέτριο με πολύ γάλα δεν θα σας αναγνωρίσουν οι μανούλες σας. Αν μας είπατε σκέτο και σας τον κάναμε γλυκό έχετε κάθε δίκιο να ζητήσετε άλλον και αν είστε και ευγενικοί θα σας κάνουμε τον καλύτερο δυνατό καφέ για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Να είστε ευγενικοί.

Χωρίς άλλες οδηγίες. Ο ευγενικός και λάθος να κάνει δεν μας πειράζει… πολύ…

Στην υγειά σας. Και το νου σας στις οδηγίες ναι;