Ιθαγενείς!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ήρθε η ώρα. Το σκεφτόμουν πολύ. Κάθε πρωί που ξύπναγα και κάθε βράδυ πριν ξεκουράσω τα μάτια μου, με τριβέλιζε αυτή η σκέψη. Προσπάθησα να το αγνοήσω, να βρω δικαιολογίες. Μη το κάνεις αυτό. Μη γίνεσαι φυτό. Καλά, είσαι φυτό αλλά δεν είναι ανάγκη να το ξέρουν ΟΛΟΙ ρε φίλε. Αλλά με αφορμή την διάκριση του Γιάννη, δε μπορούσα να το αποφύγω με τίποτα. Έβλεπα παντού άρθρα, σχόλια, γνώμες. Οπότε το αποφάσισα κι εγώ, σαν καλό παιδί που είμαι να εξηγήσω την διαφορά στην ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ και την ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ. Δεν είναι δυνατόν παιδιά να είμαστε στο 2019 όπου το Σύνταγμα είναι ένα κλικ και ακόμα να πετάμε ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ. Για όνομα του τζίζας δηλαδή! Μου προκαλείτε ρυτίδες όλοι οι ημιμαθείς εκεί έξω! (Είπε πίνοντας εσπρέσσο, έχοντας μεγάλο μαύρο γυαλί στο μάτι και πέρλες στον λαιμό). Ξεκινάμε:

1) Νομικά η ιθαγένεια και η υπηκοότητα είναι έννοιες ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ. Ταυτόσημες! Δηλαδή έχουν την ΙΔΙΑ έννοια. Νομικά! Όχι, δε με νοιάζει τί έλεγε ο Πλάτωνας για την λέξη ιθαγένεια και ποιος είναι ο ορισμός της υπηκοότητας κατά τον Μπαμπινιώτη, καθώς τώρα μιλάμε για ΝΟΜΙΚΟΥΣ όρους. ΝΟΜΙΚΑ λοιπόν, δε χρησιμοποιούμε την έννοια υπηκοότητα στις δημοκρατίες τώρα πια, διότι οι πολίτες δεν είναι υπήκοοι κανενός μονάρχη. Χρησιμοποιούμε αντ’ αυτού την έννοια «ιθαγένεια». Ναι; Ναι.

2) Η ιθαγένεια/υπηκοότητα ΔΕ ΠΡΟΣΔΙΔΟΥΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ. Είναι απλά ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ενός ατόμου με ένα κράτος. Τέλος. Εάν έχεις Ελληνική ιθαγένεια, είσαι Έλλην πολίτης. Εάν έχεις Αμερικάνικη, είσαι Αμερικάνος πολίτης. Εάν έχεις και τα δύο, τότε μαν μου όλα πόπα, δε χρειάζεσαι πράσινες κάρτες, βουρ στα ταξίδια. Δε σημαίνει απαραίτητα πως ο μπαρμπα-Μήτσος σου ήρθε με το μείφλαουρ στο Αμέρικα με τους πιλγκριμ ή πως κατάγεσαι από το Πεταχτό Φτερό της Νεβάδα ή πως πολέμησε η γιαγιά σου μαζί με την Μπουμπουλίνα. Απλά είσαι πολίτης ενός κράτους ρε φίλε, ξεκόλλα και προχώρα παρακάτω.

2) Η καταγωγή δεν είναι συνώνυμο της ιθαγένειας. Στο μυαλό μας, επειδή συνήθως όποια είναι η καταγωγή μας, είναι και η ιθαγένεια μας, τα έχουμε μπερδεμένα και οδηγούμαστε σε τσιτάτα «Έλλην γεννιέσαι, δε γίνεσαι» (πάω να βρω κουβά να ξεράσω). Να σας ρωτήσω καρντάσια μου, στην οθωμανική αυτοκρατορία που ήταν Οθωμανοί υπήκοοι, δεν υπήρχαν Έλληνες; Αρμένιοι; Άραβες; Κτλ; Φυσικά και υπήρχαν! Ήταν όμως ΠΟΛΙΤΕΣ της οθωμανικής αυτοκρατορίας με την τάδε ΚΑΤΑΓΩΓΗ. Για να προλάβω του ψεκαζμένους, εάν σας θίγει το οθωμανικό, βάλτε στο παράδειγμα «σοβιετική ένωση/ρωμαϊκή αυτοκρατορία/Βυζάντιο» και βρείτε την λύση).

3) Ιθαγένεια στα περισσότερα κράτη κερδίζεις είτε με το δίκαιο του εδάφους, είτε με το δίκαιο του αίματος. Δηλαδή: στο δίκαιο του αίματος παίρνεις την ιθαγένεια των γονιών σου, Έλληνες γονείς, Έλληνας το παιδί Αμερικάνοι γονείς, Αμερικάνος το παιδί. Στο δίκαιο του εδάφους, παίρνεις ιθαγένεια ανάλογα με τον τόπο στον οποίο γεννήθηκες (τσσσσσακ πουθενά η καταγωγή). Γεννήθηκες Αγγλία από Έλληνες γονείς; Καλως ήρθες Άγγλε πολίτη με ελληνική καταγωγή, έχουμε τσάι στο δωμάτιο 4, νεξτ! Γεννήθηκες Αμέρικα; Ζήτω το σπίτι των ελευθέρων και η πατρίδα των γενναίων! Για αετούς και μπύρες παρακαλώ πιέστε το κομβίο 3.

4) Από τα παραπάνω δυο έχουμε τα εξής συμπεράσματα: Το να είσαι Έλληνας πολίτης, δε σημαίνει πως έχεις και ελληνική καταγωγή και δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό! Έλληνες είναι και οι δύο στα μάτια του νόμου! Απλά ο ένας έχει καταγωγή από Νιγηρία και ο άλλος από Λάρισα ξέρω γω! Ο Γερμανός που έχει ελληνική καταγωγή, δε παύει να είναι και Γερμανός και Έλληνας! Θα πάτε ποτέ σε έναν Γερμανό με ελληνικές ρίζες να του πουλήσετε μούρη για το εάν «Γερμανός γεννιέσαι, δε γίνεσαι»; Οχι! Γιατί να πουλήσετε μούρη σε έναν Έλληνα με νιγηριανές ρίζες; Όταν πάτε εξωτερικό και γίνεσθε πολίτες της χώρας με πολιτογράφηση, σας έβαλε κανείς χέρι; Όταν γεννάτε τα παιδιά σας και γίνονται πολίτες της τάδε χώρας, σας έβαλε κανείς χέρι; Ε ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΧΕΡΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Γιατί δε διαβάζετε λίγο συνταγματικό να ξεδιαλύνουν οι απορίες; Γιατί να μου προκαλείτε ρυτίδες, είναι και ακριβό το μπότοξ;

Πιο απλουστευμένη έκδοση από αυτό που έγραψα παραπάνω, δε θα βρείτε πουθενά. Εάν ακόμα έχετε απορίες με ένα απλό γοογλ, όχι σε σάιτ τιλεστωρα, αλλά στο υπουργείο δικαιοσύνης και στο Σύνταγμα της Ελλάδος, θα βρείτε ενδελεχώς όλους τους ορισμούς και τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν. Είθε κάποια στιγμή να μην έχουμε πια τέτοια προβλήματα. Αυτά.

 

Cruella DeVil

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook