Καινούρια αρχή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

«…μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος» είπε ο πάτερ Αγησίλαος και ευλόγησε την Μαρία και τον Νίκο.

Oι δυο νέοι κοιτάζονταν με λατρεία και με τα χείλια τους αντάλλασσαν όρκους αιώνιας αγάπης. Η γέννηση του μοναχογιού τους Αντώνη, έξι μήνες μετά τον γάμο τους, ολοκλήρωσε την οικογένεια τους. «Για πάντα μαζί», ορκίζονταν σφιχταγκαλιασμένοι.

Το «για πάντα» ωστόσο, κράτησε μόλις έντεκα χρόνια. Έντεκα χρόνια που πίστευαν, πως τίποτα δεν ήταν πιο δυνατό από την αγάπη τους. Και ύστερα… ήρθε ο «θάνατος».

Κανείς δεν είχε ενημερώσει την Μαρία, ότι ο «θάνατος» θα ήταν 27 χρονών, 1,70, ξανθός με πληθωρικό μπούστο,.

Εννιά μήνες είχαν περάσει από το διαζύγιο της με τον Νίκο. Εννιά μήνες με ψεύτικα χαμόγελα και κρυφά κλάματα για να μην την βλέπει ο μικρός Αντώνης. Είχε τόσο πολύ ανάγκη μια έξοδο. «Καινούρια αρχή» μονολογούσε τώρα, προσπαθώντας να αποφασίσει τι θα φορέσει το βράδυ, στη συνάντηση είκοσι χρόνων, από την αποφοίτηση του Λυκείου.

Η ημέρα είχε ξεκινήσει στραβά από το πρωί, όταν ο μοναχογιός της, της ανακοίνωσε ότι αυτό το Σαββατοκύριακο δεν θα τον έπαιρνε ο πατέρας του. Ξαφνιασμένη, μιας και το θέμα με τα Σαββατοκύριακα ήταν μια μόνιμη διαμάχη ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι, έκανε το λάθος να ρωτήσει γιατί.

«Θα πάει για σκι στο Μπάνσκο με την κυρία Βάνα, μαμά. Και θα με πάρουν και εμένα μαζί τους όταν μεγαλώσω. Μαμά εσύ ξέρεις σκι;»

Χλόμιασε η Μαρία. Χρόνια τον παρακαλούσε για μια ρομαντική απόδραση στο Μπάνσκο, όταν ακόμα ήταν παντρεμένοι. «Αυτά είναι για τους ηλίθιους που δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν» απαντούσε ανένδοτος ο Νίκος. Δεν του άρεσαν τα ταξίδια και υποχωρούσε η Μαρία. Φαίνεται πως τώρα στα σαράντα έξι, του ήρθε η όρεξη.

Προσπαθώντας να αλλάξει πορεία στις σκέψεις της, έριξε το βλέμμα της στο δαντελένιο, κόκκινο φόρεμα που κρατούσε. «Ίσως λίγο υπερβολικό για την περίπτωση, μα κατάλληλο για να μου ανεβάσει την αυτοπεποίθηση», σκέφτηκε.

Ανυπομονούσε για το βράδυ. Προσπαθούσε να θυμηθεί τους παλιούς της συμμαθητές και να φανταστεί πως θα ήταν σήμερα.

Είχε κρατήσει επαφές μόνο με την Βάσω, την τότε κολλητή της και αυτό μόνο μέσω των κοινωνικών δικτύων, μιας και η Βάσω με τρία παιδιά δεν είχε και πολύ ελεύθερο χρόνο. Όχι ότι και η Μαρία έβγαινε πολύ. Τόσα χρόνια παντρεμένη είχε χάσει επαφές με φίλους και γνωστούς.

Τα Σαββατοκύριακα τα περνούσαν οικογενειακά και ο Νίκος, που δεν ήταν και πολύ κοινωνικός, την απομάκρυνε με τον τρόπο του από τις παλιές της παρέες.

Τότε. Τώρα δεν τον αναγνώριζε. Μέχρι και Facebook  είχε πλέον και ανέβαζε μάλιστα συνέχεια φωτογραφίες.

Είχε πάει ήδη επτά η ώρα και στις οκτώμισι είχαν κανονίσει με την Βάσω να έρθει να την πάρει να πάνε στην συνάντηση μαζί. Η Βάσω δεν έπινε και θα οδηγούσε, ενώ η Μαρία είχε σκοπό και να πιει και να διασκεδάσει απόψε. Τον μικρό τον είχε πάρει η μαμά της απο το σχολείο και θα έμενε εκεί το βράδυ.

Το κόκκινο κραγιόν, στο χρώμα του φορέματος, τόνισε τα χείλια της.

Το δυνατό της σημείο, ωστόσο, ήτανε τα μεγάλα της μάτια, στο βαθύ μπλε της θάλασσας.  Τρεις στρώσεις μάσκαρα, λίγο ακόμα ρουζ και έτοιμη.

Μάζεψε τα μαύρα της μαλλιά ψηλά, για να τονίσει την ανοιχτή πλάτη του φορέματος και έκανε μια στροφή μπροστά στον καθρέπτη. 

Σε δύο χρόνια θα έκλεινε τα δεύτερα «άντα» και όσο όμορφη ένοιωθε πριν το διαζύγιο, τόσο κουρασμένο και άτονο έβλεπε τον εαυτό της τους τελευταίους μήνες.

« Όχι πια» δήλωσε κοιτάζοντας το είδωλο της ,την ώρα που ακούστηκε το κουδούνι.

Ανυπομονούσε να δει την Βάσω  μετά από τόσα χρόνια.

Αντί για την Βάσω στην είσοδο στεκόταν ο Νίκος που έμεινε να την κοιτάει ξαφνιασμένος.

«Ωραίο παντελόνι» του είπε, κοιτάζοντας τα σκισίματα, στο σίγουρα καινούριο του τζιν.

«Για δεκαπεντάχρονο» συνέχισε αντί για καλησπέρα.

«Γίνεσαι κακιά και δεν σου πάει. Θα πας κάπου; Στο μέγαρο ίσως;» της απάντησε κοιτώντας την από πάνω μέχρι κάτω και χαμογελώντας ειρωνικά. Έτσι ήταν οι συζητήσεις τους πλέον.

«Ναι. Έχω ραντεβού. Ήθελες κάτι; γιατί βιάζομαι»

«Ξέχασε ο μικρός το ποδήλατο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και μια που θα λείπω είπα να του το φέρω να τον δω και λίγο»

«Και φυσικά δεν σου πέρασε από το μυαλό να τηλεφωνήσεις πρώτα σωστά; Ο μικρός είναι στην μαμά μου. Θα μείνει εκεί το βράδυ»

«Αυτό θα γίνεται τώρα δηλαδή Μαρία; Εσύ θα βγαίνεις και το παιδί θα κοιμάται αλλού;»

Με το ζόρι συγκράτησε την ψυχραιμία της προσπαθώντας να μην χαλάσει το βράδυ της με άλλον ένα ομηρικό καυγά. Αντί για απάντηση του άνοιξε την πόρτα. Ο Νίκος την ξανάκλεισε.

«Δεν φεύγω. Θα μείνω να γνωρίσω τον καινούριο. Να μην ξέρω με ποιον θα έχει επαφές το παιδί μου;»

«Τον καινούριο; Θεέ μου νομίζει πως έχω εραστή. Και τώρα τι λέμε;»  σκέφτηκε και δαγκώθηκε η  Μαρία. Δεν ήταν καλή στα ψέματα αλλά και ο εγωισμός της δεν της επέτρεπε να του χαλάσει την αυταπάτη. Πριν προλάβει να σκεφτεί τι θα του απαντήσει χτύπησε το κουδούνι.

«Άσε θα ανοίξω εγώ» είπε χαμογελώντας αυτάρεσκα ο Νίκος.

«Το απόλυτο ρεζίλι» μουρμούριζε κοιτώντας το πάτωμα η Μαρία και σκεπτόμενη την αντίδραση του όταν δει την Βάσω.

«Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος», ακούστηκε μια άγνωστη αντρική φωνή.

Έμειναν και οι τρεις να κοιτάζονται. Η Μαρία να αναρωτιέται ποιος είναι αυτός ο γοητευτικός ξένος  και  ο Νίκος να φουσκώνει το στήθος προσπαθώντας να επιβληθεί με την παρουσία του.

«Χρήστο μου, άργησες» είπε ναζιάρικα η Μαρία και έτρεξε να τον αγκαλιάσει πριν προλάβει αυτός να μιλήσει.

«Σε παρακαλώ μην μιλάς» του είπε ψιθυριστά.

«Από εδώ ο πρώην άντρας μου ο Νίκος και από εδώ ο φίλος μου ο Χρήστος. Και τώρα που συστηθήκατε να φεύγεις Νίκο μου. Μην περιμένει και η Βάγια.»

«Βάνα»

«Τέλος πάντων» είπε και τον έσπρωξε έξω.

Ακούμπησε πάνω στην πόρτα και πήρε τρεις βαθιές ανάσες.

«Λοιπόν… “φίλε μου”…ποιος είσαι;»

«Ο συνοδός σας για σήμερα ωραία μου κύρια. Η Βάσω περιμένει στο αυτοκίνητο. Διάστρεμμα αστραγάλου. Κουτσαίνει, άλλα δεν ήθελε να χάσει τη σημερινή σας συνάντηση. Έτσι σαν μεγάλος αδελφός και αφού ο άντρας της κρατάει τα παιδιά θα είμαι για σήμερα ο συνοδός και οδηγός σας. Έτοιμη;»

«Έτοιμη» είπε.

«Να γυρίσω σελίδα», σκέφτηκε.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook