Κοριτσάκι μου, έλα να μιλήσουμε για την περίοδο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Κοριτσάκι μου. Παιδάκι μου. Ψυχή μου. Περνάει ο καιρός και μεγαλώνεις! Δεν είσαι πια μωρό. Και εγώ είμαι τυχερή που με αξιώνει η ζωή να φτάσω σ’ ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα μου απέναντι σου, ως μαμά σου. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την περίοδο. Σκεφτόμουν για αυτή τη στιγμή από τότε που ήσουν ακόμα στην κοιλιά μου. Και ονειρευόμουν πως θα μιλήσουμε γι’ αυτό, θα σε έχω απέναντι μου, θα σε χαϊδεύω και θα σε φιλώ, ψυχή μου. Και θα σου μιλάω για την ουσία της φύσης μας. Για τον πυρήνα μας. Το αίμα που θα δώσει αίμα. Μην τρομάζεις. Όλα είναι απλά. Και φυσιολογικά.

Είσαι σχεδόν 11. Έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα ήδη, ξέρεις τι είναι η περίοδος και ίσως μία δύο συμμαθήτριες σου να έχουν ήδη. Είναι πράγματι νωρίς να έχει ένα παιδί περίοδο πριν τα 11, αλλά δεν είναι απίθανο και μιας και εμένα μου ήρθε πολύ νωρίς ίσως συμβεί και σε σένα.

Βλέπεις πως αλλάζει το σώμα σου σιγά σιγά. Φουσκώνει το στηθάκι σου, βγάζεις τριχούλες σε σημεία που δεν είχες. Μην ντρέπεσαι, ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΝΤΡΑΠΕΙΣ για ότι συμβαίνει φυσιολογικά στο κορμί σου. Αν θελήσεις να τις βγάλουμε τις τριχούλες σου θα μου το πεις να τις αφαιρέσουμε πρώτη φορά μαζί, αν δεν σε ενοχλούν δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία για να αρέσουμε στους άλλους. Εσύ ορίζεις το σώμα σου ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΩ Σ’ΑΥΤΟ.

Το στηθάκι σου φουσκώνει. Φοράς μπουστάκι, σε λίγο καιρό θα πάμε να αγοράσεις σουτιενάκι! Θα είναι τέλεια, στο υπόσχομαι! Θα αγοράσουμε το πιο όμορφο, το πιο βολικό, θα το λατρέψεις!

Σε πολλά κοριτσάκια η περίοδος έρχεται απότομα, είδαν ξαφνικά αίμα στο εσωρουχάκι τους. Άλλα κοριτσάκια έβλεπαν καφέ υγρά μήνες πριν έρθει κανονικά. Αν συμβεί αυτό σε σένα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μικρά σερβιετάκια, πολύ λεπτά, αν θέλεις. Ότι κι αν δεις στο εσωρουχάκι σου να έρθεις να μου το πεις! Εγώ είχα ντραπεί να το πω στη μαμά μου, νόμιζα πως δεν είχα σκουπιστεί καλά και το είχα λερώσει! Να μην ντραπείς μωρό μου, ναι; Η μανούλα είναι εδώ και όλα αυτά είναι φυσιολογικά, τα έχουν περάσει όλες οι γυναίκες! Είναι μέρα γιορτής, η μέρα που θα σου έρθει περίοδος. Μην τρομάξεις αν με δεις να κλαίω! Από τη χαρά και τη συγκίνηση μου θα είναι, κοριτσάκι μου!

Δεν θα σταματήσεις κοριτσάκι μου να είσαι παιδί, όταν σου έρθει περίοδος, να το θυμάσαι αυτό. Όσο κι αν μεγαλώσει το στηθάκι σου, όσο κι αν το κορμάκι σου αλλάξει, θα είσαι παιδί. Θα παίζεις, θα χοροπηδάς, θα κάνεις ότι θέλεις, όλα όσα μπορούν και έχουν δικαίωμα να κάνουν όλα τα παιδιά του κόσμου. Και αν δεις ματιές που σε κάνουν να νιώσεις άβολα, δεν κάνεις ΕΣΥ κάτι λάθος. Μην προσπαθήσεις να κρύψεις το σωματάκι σου που αναπτύσσεται. Έχουμε μιλήσει για τους μεγάλους που κοιτάνε με λάθος τρόπο τα παιδιά και καμιά φορά προσπαθούν να τα αγγίξουν. Να είσαι προετοιμασμένη αλλά όχι φοβισμένη. Ο κόσμος έχει κακούς, αλλά έχει και καλούς. Να πας σε έναν καλό από αυτούς που εμπιστεύεσαι, αν δεν είμαι εγώ εκεί και να του πεις τι συμβαίνει. Να το κάνεις αυτό ακόμα και αν δεις να συμβαίνει σε μία φίλη σου. Όλοι πρέπει να εμποδίζουμε τους κακούς ανθρώπους από το να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν άσχημα με το σώμα τους.

Κάποιες φορές όταν είναι να μας έρθει περίοδος πονάει η κοιλιά μας. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει συχνά. Για αυτό θα πάμε μαζί σε γιατρό που εμπιστευόμαστε και θα μας πει τι να κάνουμε. Να μην ντραπείς το γιατρό, θα είμαι μαζί σου! Είναι η δουλειά του γιατρού να μας μιλήσει για την περίοδο και να σε βοηθήσει να μην πονάς. Εγώ έχω την δική μου γιατρό για ότι αφορά την περίοδο μου λέγεται γυναικολόγος. Εκείνη θα μας καθοδηγήσει πρώτα απ’όλα. Έχω εμπιστοσύνη.

Να μην ντρέπεσαι ούτε τον μπαμπά σου! Ξέρει τι σημαίνει περίοδος. Οι μπαμπάδες καμιά φορά είναι λίγο αμήχανοι μ’ αυτό το ζήτημα, αλλά θα συνηθίσει κι αυτός στο γεγονός πως το κοριτσάκι του μεγαλώνει. Θα τον εκπαιδεύσουμε κι αυτόν λοιπόν, άστο κι αυτό σε μένα!

Δεν θα σου πω ψέματα. Είναι λίγο άβολο να έχεις περίοδο, καμιά φορά σου τη σπάει. Μπορεί να είσαι κακόκεφη ή να μην μπορείς να κάνεις με την ίδια άνεση πράγματα που έκανες παλιά. Να τρέξεις, να κολυμπήσεις, να κάνεις γυμναστική. Όμως, θα αγοράσουμε τα προϊόντα που θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη. Τις σωστές σερβιέτες, ταμπόν όταν μεγαλώσεις λίγο και θα ρωτήσω και θα μάθω και για νέα προϊόντα, που δεν χρησιμοποιώ εγώ αλλά επειδή η τεχνολογία αλλάζει, η ζωή των κοριτσιών γίνεται πιο εύκολη και η περίοδος δεν θα πρέπει να είναι μπελάς πια. Θα σου δείξω πως να τα φοράς και πως να τα αλλάζεις. Που και πως τα πετάμε σωστά.

Να θυμάσαι πως ότι συμβαίνει στο σώμα σου είναι φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες. Το να έχει μια γυναίκα περίοδο είναι τόσο φυσιολογικό όσο και το να ανεπνέει!

Το σώμα σου σου “μιλάει” με την περίοδο σου. Θα μάθεις να το ακούς. Μην φοβάσαι το σώμα σου. Όλα είναι φυσιολογικά. Είμαι εδώ, ρώτα με ότι θέλεις. Αν δεν ξέρω να σου απαντήσω, θα ρωτήσουμε κάποιον ειδικό.

Είμαστε έτοιμες λοιπόν για τη ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ;

Την περιμένουμε! Κοριτσάκι μου!

 

Η μαμά σου

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Μαργαρίτα Τσεντελιέρου
Pietá

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook