Μία άδεια αγκαλιά

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Διανύω τα μισά της 3ης δεκαετίας της ζωής μου, σύντομα κλείνω τα 36 μου χρόνια. Παντρεμένη, ευτυχισμένη, ερωτευμένη με το σύντροφό μου.

Όταν τον γνώρισα, μόλις αντίκρισα το καθαρό του βλέμμα, το λαμπερό του χαμόγελο, ήξερα, ήμουν σίγουρη, πως αυτός ήταν ο άνθρωπος που ήθελα να περάσω τη ζωή μου μαζί. Ήταν ο άνθρωπος που ήθελα να γίνει ο πατέρας των παιδιών μου. Ήμουν 29 ετών κι εκείνος 36. Γεμάτοι όνειρα κι ελπίδες, σε μια Ελλάδα που βασανίζεται και ταλαιπωρείται ακόμα από ένα σύγχρονο οικονομικό “πόλεμο”.

Κάναμε πολύ αγώνα, δουλέψαμε σκληρά και καταφέραμε να παντρευτούμε με δόξα και τιμή. Τώρα το επόμενο βήμα ήταν τα παιδιά! Ο καλός μου, αγχώδης και πάντα θέλει να έχει τον έλεγχο των καταστάσεων. “Μη βιάζεσαι αγάπη μου, έχουμε ακόμα χρόνο, αν έρθει τώρα ένα παιδί με τα χρήματα που παίρνουμε δε μπορεί να μεγαλώσει”. Έτσι, η προφύλαξη συνόδευε πάντα τις προσωπικές μας στιγμές.

Ακόμα θυμάμαι τη πρώτη φορά που κάναμε έρωτα χωρίς προφύλαξη… 4 χρόνια μαζί εκ των οποίων τα 2 παντρεμένοι. Μετρούσα μέρες, έλεγχα τον κύκλο μου, η καρδιά μου φτερούγιζε κι ονειρευόμουν τη μέρα που θα είχα το θετικό τεστ στα χέρια μου. Σταθερή στο κύκλο μου και περιμένω τη Lady in Red να σκάσει μύτη… Άφαντη! Τόσο σφαιράτο το αγόρι μου, σκέφτομαι. Περνάει 1 μέρα…δεύτερη… τρίτη… κι αγοράζω το 1ο μου τεστ. Ένα μεγαλοπρεπέστατο NOT έσκασε στη μούρη μου και η κυρά έσκασε μύτη! Ψυχραιμία, λέω, 1η προσπάθεια, τι περίμενες, καλύτερα παίξε τζόκερ!
Κάπως έτσι κύλησαν οι επόμενοι μήνες, ο έρωτας κατάντησε ρουτίνα. Σαν αντιβίωση ένα πράγμα. Τα τεστ να πηγαίνουν και να έρχονται κι η θεία από τη Ρωσία να παίζει μαντολίνο στα νεύρα μου. Το κλάμα ήταν το σύνηθες επακόλουθο.

Κάπως έτσι, οι μήνες έγιναν χρόνια…2! Το κορίτσι μεγάλωνε, πέρασε τα πρώτα άντα και το αγόρι πήρε την απόφαση να το ψάξει.
Έβρεχε εκείνη τη μέρα που πήραμε τα αποτελέσματα του 1ου σπερμοδιαγράμματος.
“Δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος λόγω ποσότητας”. Κι έτσι άρχισε το “Ταξίδι”. 2ο σπερμοδιάγραμμα. Γιατροί, θεραπείες…
3ο σπερμοδιάγραμμα… Το χρήμα που δε θα μας έφτανε για να μεγαλώσουμε το παιδί γινόταν φάρμακα. Αποτέλεσμα; Αζωοσπερμία. Μόνη λύση… Εξωσωματική.

Εκεί λοιπόν συνειδητοποίησα πως ό, τι δε θέλουμε, ό, τι φοβόμαστε, το λουζόμαστε! Μέσα μου πάντα φοβόμουν ότι δε θα κάνω παιδιά, πάντα έλεγα “αααα εγώ δε κάνω εξωσωματική, θα υιοθετήσω!” Αρχίζει το ψάξιμο, η έρευνα, το άγχος, η απογοήτευση και η ανησυχία. Πανταχού παρόν βέβαια ο δαίμονας του χρήματος! Που πας μάνα μου ξυπόλυτη στ’αγκάθια; Έτσι γίνονται αυτά, πούλα κανένα νεφρό μπας και δεις χαρά αλλιώς με το μισθό των 3 κι 60, όχι παιδί, ούτε σκυλί δε θα τα καταφέρεις να πάρεις.

Κι όμως, δειλά – δειλά και με τη βοήθεια του Θεού και των ανθρώπων έγινε η 1η προσπάθεια. Ακολουθούμενη κι από την 1η αποτυχία. Λίγο αργότερα κι η 2η κι ίσως ακολουθήσει και η 3η.

Σκέφτομαι λοιπόν αυτό το βράδυ με δάκρυα στα μάτια, μήπως δεν είναι τελικά γραφτό; Μήπως πρέπει να είμαι απλά ευγνώμων και να αρκεστώ στην όμορφη σχέση που έχω με τον άντρα μου; Δε ξέρω πόση δύναμη έχω ακόμα μέσα μου, πόσες ενέσεις ακόμα μπορώ να μου κάνω, πόσα δάκρυα μπορώ να χύσω και πόσες ώρες μπορώ ακόμα να δουλέψω ώστε να μπορέσω να συμβάλω οικονομικά σε αυτό. Μήπως χάνω χρόνο και στιγμές από τη ζωή μας, για να ικανοποιήσω το εγώ μου; Να γίνω μάνα. Να τον κάνω πατέρα. Μήπως τελικά δε γίνουμε καλοί γονείς και χαθούμε και μεταξύ μας; Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή μας τελικά. Το ακούμε πάντα, είναι διαφορετικό όμως να το ζεις.

Αγκαλιάστε τα παιδιά σας, αγκαλιάστε το σύντροφό σας, αγαπήστε τον εαυτό σας! Αυτό που εσείς έχετε δίπλα σας για κάποιον άλλο είναι όνειρο. Είτε αυτό είναι ένα παιδί, μια σχέση, ένας γάμος. Μάλλον δε μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας. Δε ξέρω τι να περιμένω και τι να ελπίζω, εύχομαι μόνο ο Θεός, να μας δωσει τη δύναμη να το διαχειριστούμε. Είναι κρίμα να μείνει άδεια αυτή η αγκαλιά.

 

 

Λ.Γ

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook