“Μαμά φοβάμαι!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Μεγάλωσα ακούγοντας «πάει, Σικάγο γίναμε» κάθε φορά που διάβαζε ή άκουγε στις ειδήσεις ο πατέρας μου για ληστεία. Αργότερα, καθώς ήρθαν τα ιδιωτικά κανάλια και οι εποχές γινόταν όλο και πιο σκληρές μια ληστεία δε μας τρόμαζε πια ακόμα και δολοφονίες άρχισαν να γίνονται καθημερινότητα. Η εγκληματικότητα στα ύψη άκουγα να λένε και να εύχονται «μακρυά από εμάς.» Θυμάμαι την πρώτη φορά, ήμουν γύρω στα 17 όταν έγινε διάρρηξη σε σπίτι στην πολυκατοικία μας, πιο πριν ήμασταν μια ήσυχη και ασφαλής γειτονιά. Και στα 30 κοντά η πρώτη δολοφονία πίσω ακριβώς από το σπίτι που εμένα τότε.

Σιγά σιγά συνήθισα να ακούω τέτοιες ειδήσεις και να μη δίνω σημασία. Άλλωστε μπήκαν στη ζωη μας οι μαζικές δολοφονίες σε σχολεία, πανεπιστήμια, τα τρομοκρατικά χτυπήματα με πολλούς νεκρούς. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου όλα άλλαξαν, όλοι νιώσαμε πιο φοβισμένοι και ευάλωτοι από ποτέ. Και πάλι όμως όσο κι αν με τρόμαζαν κι αν στεναχωριόμουν είχα μια αίσθηση ασφαλείας. Δε συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, ευτυχώς. Μέχρι που η ζωή τα έφερε έτσι και βρέθηκα ξαφνικά κάτοικος Γερμανίας. Πέντε μέρες μετά την άφιξη μου είδα τυχαία στο σταθμό την είδηση πως ένοπλος εισέβαλε σε σχολείο της περιοχής που μένουμε. Ευτυχώς η αστυνομία τον συνέλαβε προτού προλάβει να ανοίξει πυρ εναντίον μαθητών ή δασκάλων. Έξι μήνες μετά, στις διακοπές των Χριστουγέννων σκεφτόμουν αν έπρεπε ή όχι να πάω τα παιδιά σε Χριστουγεννιάτικες αγορές ή χωριά καθώς τον προηγούμενο χρόνο είχαμε επιθέσεις σε τέτοιους χώρους. Ζωντανές άλλωστε οι μνήμες απο τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία.

Κι ερχόμαστε στο χθες. Μια μέρα που θα τη θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή. Γύρω στις δύο παρά χτυπάει το κινητό μου και βλέπω το όνομα της κόρης μου στην οθόνη. Αμέσως τσιτώθηκα καθώς θα έπρεπε να είναι στο μάθημα όπου απαγορεύεται η χρήση κινητών. Κι όταν το σήκωσα και άκουσα να μου λέει πανικόβλητη «μαμά χτύπησε συναγερμός στο σχολείο, ένας άντρας με όπλο έχει εισβάλει λένε» νομίζω πως έχασα για λίγα δευτερόλεπτα επαφή με το περιβάλλον.

«Έλα μαμά, με ακούς; Μας είχαν κλεισμένους στις αίθουσα 40 λεπτά, τώρα μας έβγαλαν έξω και ψάχνουν τα κτίρια, δεν ειναι απλοί αστυνομικοί, φοράνε και γιλέκα, μαμά φοβάμαι.»

Τι να πεις εκείνη τη στιγμή; Το μόνο που ήθελα να της πω ήταν τρέχα, φύγε, καλύψου, πέσε κάτω. Δεν το είπα, της ζήτησα να πάει κοντά στους δασκάλους, να μαθαίνει τι συμβαίνει και να μη φοβάται, όλα θα πάνε καλά, ενώ ήδη στο μυαλό μου έβλεπα κάποιον να πυροβολεί και να σωριάζεται κάτω όλο το προαύλιο. Της ζήτησα να μην κλείσει το κινητό να την ακούω, να ακούω τι συμβαίνει. Δυστυχώς έπρεπε να το κλείσει όμως γιατί η νέα οδηγία ήταν να μπουν και πάλι στις αίθουσες για μάθημα. Της είπα να πάω να την πάρω από το σχολείο αλλά η οδηγία από το σχολείο και μάλλον της αστυνομίας ήταν να μην έρθει κανένας γονιός κοντά μέχρι νεωτέρας.

Μέχρι να μου στείλει ξανά μήνυμα πως όλα ήταν εντάξει, ο συναγερμός είχε πλέον λήξει για τις σχολικές εγκαταστάσεις και πως πλέον η αστυνομία ερευνούσε τους γύρω δρόμους νομίζω πως έχασα πολύ περισσότερα χρόνια από τη ζωή μου από όσα μου έχει κόψει το τσιγάρο.

Και πάλι ο φόβος δεν έλεγε να φύγει. Μέχρι να φτάσω κοντά στο σχολείο και να τη δω να έρχεται στη στάση διάφορα σενάρια σκαρφίζονταν το μυαλό μου. Ευτυχώς κανένα δεν βγήκε αληθινό και χαίρομαι αφάνταστα που η φαντασία μου εξακολουθεί να παραμένει φαντασία και μόνο.

Κάποια στιγμή, περασμένα μεσάνυχτα και ενώ και τα δύο μου κορίτσια κοιμόταν ασφαλή στα κρεβάτια τους, βρήκα επιτέλους ανακοίνωση της αστυνομίας για το συμβάν. Λάθος συναγερμός από τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα ασφαλείας του σχολείου. Ένας αναστεναγμός, μια βαθιά αναπνοή έδιωξαν όλη την ένταση των τελευταίων ωρών. Ευτυχώς, ευτυχώς… και αυτόματα το μυαλό μου πήγε σε όλες εκείνες τις μαμάδες, σε όλες τις οικογένειες που ένα παρόμοιο τηλεφώνημα δεν ήταν ένας λάθος συναγερμός. Που ο φόβος έγινε πόνος και απελπισία. Θα μπορούσε να ήταν το δικό μου παιδί στη θέση των δικών τους…

 

Κατερίνα Σκορδέλη

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook