Μια μεγάλη απόφαση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ο Πέτρος είχε φτάσει από νωρίς στην εκκλησία, μιας και ο γαμπρός δεν επιτρέπεται να αργεί σε καμία περίπτωση. Φορούσε ένα μωβ κοστούμι και μια πορτοκαλί γραβάτα που τον έκαναν να νιώθει γελοίος. Βλέπεις η Μαριάντα επέμενε να κάνουν θεματικό γάμο: μωβ και πορτοκαλί. Μωβ νυφικό, ανθοδέσμη με πορτοκαλί τριαντάφυλλα, μωβ αυτοκίνητο αντίκα – αλήθεια τι το ήθελαν το σαράβαλο, αφού ο ίδιος είχε ένα μαύρο Ford Mondeo; – και μπομπονιέρες με μωβ τούλι και πορτοκαλί κορδέλα. Ένα πορτοκαλί χαλί ήταν στρωμένο στα μαρμάρινα σκαλιά της εκκλησίας και περίμενε την άφιξη της νύφης. Ο Πέτρος ένιωθε ότι συμμετείχε σε ένα καρναβάλι. Αλήθεια τι σχέση είχε όλο αυτό με την ένωση δύο ανθρώπων και την πορεία τους σε μία κοινή ζωή;

Ο Πέτρος είχε μεγαλώσει σε μία οικογένεια η οποία από νωρίς φρόντισε να του στερήσει κάθε είδος πρωτοβουλίας. Η μητέρα του ήταν εκείνη που είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο σπίτι, ενώ ο πατέρας του αναζητούσε την ηρεμία του πίσω από μία εφημερίδα ή μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης. Οτιδήποτε κι αν έκανε ο Πέτρος ήταν λάθος. Είτε πήγαινε να ψωνίσει στο σουπερμάρκετ, είτε έφερνε κάποια κοπέλα στο σπίτι, είτε αποφάσιζε για το μέλλον του. Η κριτική της μητέρας του – ένας εύσχημος τρόπος για να αναφερθεί κανείς στην ασταμάτητη γκρίνια της – τον έκανε να αφεθεί στη μοίρα του. Επιτέλους ας αποφάσιζε εκείνη στη θέση του. Εκείνος δούλευε ως υπάλληλος γραφείου στην εταιρία του θείου του και έβγαινε σπάνια ραντεβού, ώσπου γνώρισε την Μαριάντα.

Η Μαριάντα ήταν υπάλληλος στο λογιστήριο της εταιρίας. Γνωρίστηκαν με τον Πέτρο πριν από πέντε χρόνια, όταν εκείνος είχε για λίγο μετατεθεί στο λογιστήριο. Η Μαριάντα είχε ταλαιπωρηθεί πολύ στην προσωπική της ζωή: τρεις μακροχρόνιες σχέσεις που διαλύθηκαν λίγο πριν το γάμο, μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που κατέληξε σε έκτρωση, και αρκετές σχέσεις «για να περάσουμε καλά και ό,τι βγει», όπου τελικά ούτε καλά πέρασε, ούτε βγήκε τίποτα. Έτσι, όταν γνώρισε τον Πέτρο κατάλαβε ότι ήταν μία μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει στη ζωή της. Βλέπεις η εμπειρία της με τους άντρες την είχε κάνει πλέον να ξεχωρίζει εύκολα αυτούς που ήθελαν να δεσμευθούν από αυτούς που απλά έπαιζαν.

Ο Πέτρος ήταν καλός ακροατής. Έτσι αποδείχθηκε στα πρώτα ραντεβού, όταν η Μαριάντα του εξιστόρησε το δράμα της προσωπικής της ζωής. Η Μαριάντα, χωρίς να είναι ιδιαίτερα όμορφη, φαινόταν εντυπωσιακή στα μάτια του, χάρη στην έντονη αυτοπεποίθηση που εξέπεμπε. Μία τόσο σπουδαία γυναίκα και να είναι τόσο άτυχη! Και ενώ θα μπορούσε να έχει τον καλύτερο, αυτή είχε επιλέξει να είναι μαζί του! Αυτές ήταν οι σκέψεις του Πέτρου εκείνη την εποχή.

Σιγά σιγά η Μαριάντα γινόταν κομμάτι της ζωής του. Έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει από το πατρικό του και να συγκατοικήσουν στο σπίτι της.
Ο Πέτρος ήταν γενικά ικανοποιημένος από τη σχέση του. Κάποιες εκρήξεις της Μαριάντας δεν τον ενοχλούσαν ιδιαίτερα. Είχε μάθει, όπως και με τη μητέρα του, να την αντιμετωπίζει με σιωπή, όταν εκείνη είχε τα νεύρα της. Έτσι κάποια στιγμή η Μαριάντα ηρεμούσε και όλα επέστρεφαν στον κανονικό τους ρυθμό. Άλλωστε, αυτό της το αναγνώριζε, εκείνη τον φρόντιζε πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα. Η ζωή του είχε μία ευχάριστη ρουτίνα, την οποία απλά αποδεχόταν, χωρίς να κάνει τίποτα για να την διαμορφώσει.

Υπήρχε ωστόσο ένα σκοτεινό σημείο στη σχέση τους. Ο κολλητός της Μαριάντας, ο Άλκης. Ο Πέτρος δεν μπορούσε να καταλάβει πώς η Μαριάντα μπορούσε να είναι απλά φίλη με έναν τόσο εντυπωσιακό άντρα. Ο Άλκης έμοιαζε να έχει βγει από τις σελίδες περιοδικού ή από χολιγουντιανή ταινία: ψηλός, γεροδεμένος, γοητευτικός, επιτυχημένος. Όχι, δεν ήταν υπερβολή όλα αυτά και ο Πέτρος ένιωθε μία τεράστια ανασφάλεια όποτε εκείνος βρισκόταν μαζί τους. Η Μαριάντα του συμπεριφερόταν με πολλή άνεση και έδειχνε να έχει μαζί του μία άλλη οικειότητα. Συχνά, αστειευόμενη, τον αγκάλιαζε και τον φιλούσε, φιλικά, όπως εξηγούσε στον Πέτρο. Ο Άλκης ήταν πολύ σημαντικός για την ζωή της. Ήταν ο κολλητός της, ο άνθρωπός της, η αδελφή ψυχή της. Όταν ο Πέτρος τη ρώτησε πώς και δεν έγιναν ζευγάρι, η Μαριάντα ενοχλήθηκε αφάνταστα. Η σχέση της με τον Άλκη κινούνταν σε άλλο επίπεδο και αυτό έπρεπε να το αποδεχθεί ο Πέτρος, αν ήθελε να συνεχίσουν να είναι μαζί. Και ο Πέτρος το αποδέχθηκε. Ένιωθε εξαρτημένος από τη Μαριάντα και φοβόταν ότι θα κατέρρεε αν διαλυόταν η καθημερινή του ρουτίνα.

Μετά από πέντε χρόνια σχέσης και τρία χρόνια συγκατοίκησης, ο Πέτρος θεώρησε ότι πρέπει να κάνει στη Μαριάντα την αναμενόμενη πρόταση γάμου. Ένα ρομαντικό μαγιάτικο Σαββατοκύριακο στην Ύδρα, ένα δείπνο δίπλα στη θάλασσα και ένα εντυπωσιακό μονόπετρο έκαναν τη Μαριάντα να πει το πολυπόθητο «ναι». (Βασικά η Μαριάντα θα έλεγε το πολυπόθητο «ναι» όπως και να είχαν τα πράγματα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα).

Έτσι το ζευγάρι μπήκε στους έντονους ρυθμούς των προετοιμασιών. Η Μαριάντα ήταν εκείνη που αποφάσιζε. Ο Πέτρος απλά υπήρχε. Πολλές φορές ξυπνούσε στη μέση της νύχτας και αναρωτιόταν αν είχε πάρει τη σωστή απόφαση. Υπήρχε κάτι σε αυτή τη σχέση που δεν του κολλούσε, αλλά δεν είχε τη δύναμη να το ψάξει παραπέρα.

Έντονα διαδοχικά κορναρίσματα τον αποσπούν από τις σκέψεις του. Έφτασε η νύφη! Το μωβ σαραβαλάκι – έτσι επέμενε να λέει την αντίκα – σταμάτησε μπροστά στα σκαλιά της εκκλησίας. Ο Άλκης βγήκε από τη θέση του οδηγού και έτρεξε να ανοίξει την πίσω δεξιά πόρτα. Πώς άραγε μπορούσε να παραμένει γοητευτικός με αυτό το γελοίο πορτοκαλί κοστούμι; Η Μαριάντα βγήκε από το αυτοκίνητο και στηριγμένη στο μπράτσο του Άλκη, άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλιά. Μωβ νυφικό, πορτοκαλί κοστούμι, καρότο και παντζάρι έτοιμα να μπουν στον αποχυμωτή! Αυτά σκεφτόταν ο Πέτρος βλέποντάς τους να ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Ξαφνικά σταματούν μπροστά του. Η Μαριάντα αγκαλιάζει τον Άλκη και του δίνει ένα βαθύ φιλί, αδιαφορώντας για τον κόσμο, τον τόπο και το χρόνο. Ο Πέτρος νιώθει σαν να ξυπνάει από εφιάλτη. Μα ήταν όλα τόσο προφανή! Αυτοί οι δύο είναι ζευγάρι, ήταν ίσως πάντα ζευγάρι, που για κάποιο λόγο δικό τους δεν θέλουν να είναι επίσημα μαζί και εκείνος πρέπει να φύγει, όσο είναι ακόμα καιρός. Πετάει την ανθοδέσμη στο πάτωμα και κατεβαίνει γρήγορα τα σκαλιά. Ένα βουητό, σαν σε όνειρο τον ακολουθεί: οι φωνές της Μαριάντας, του Άλκη, των καλεσμένων. Μπαίνει στο αυτοκίνητό του – θα το γύριζε ο Άλκης στο σπίτι τους, όταν εκείνοι θα έφευγαν για τη δεξίωση με το μωβ σαραβαλάκι – και βάζει γρήγορα μπροστά. Η Εθνική Οδός είναι πολύ κοντά στην εκκλησία. Το πόδι του έχει γίνει ένα με το γκάζι, θέλει να φύγει όσο γίνεται πιο μακριά από τη μίζερη ζωή του.

Μετά από ένα τέταρτο, φτάνει κοντά στη θάλασσα. Μια παραλία με μικρά βοτσαλάκια, κρυμμένη ανάμεσα στα πυκνά πεύκα. Για καλή του τύχη, στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου έχει ένα μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα για το γυμναστήριο και μια αλλαξιά ρούχα. Η παραλία είναι έρημη. Βγάζει όλα του τα ρούχα και τα πετάει στον κάδο των σκουπιδιών. Βουτάει στη θάλασσα και αρχίζει να κολυμπά με γρήγορες απλωτές. Το κρύο νερό τον ηρεμεί και τον ανακουφίζει. Μετά από ώρα βγαίνει από το νερό. Σκουπίζεται, ντύνεται και στρώνει μία μεγάλη πετσέτα στα χαλίκια. Η παραλία παραμένει έρημη και αρχίζει σιγά σιγά να σκοτεινιάζει. Τα πρώτα αστέρια κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό. Ο Πέτρος ξαπλώνει επάνω στην πετσέτα και κοιτάζει τα αστέρια. Πρέπει να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει και να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη ζωή του.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook