Ο κύκλος

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

«Εσύ έχεις κάνει τον κύκλο σου!»
«Τι λέει;»
Δεν μπορεί να το ακούω αυτό. Ποιον κύκλο; Τι είναι ο κύκλος και πότε κλείνει; Ο κύκλος δεν κλείνει με την γέννηση ενός παιδιού αντίθετα εκεί ξεκινά ένας νέος κύκλος. Ποιος ήταν ο πρώτος ή πρώτη που είπε αυτή την φράση; Που είναι γραμμένο αυτό; Είναι μια μυστική συμφωνία; Από ποιους; Πότε ξεκίνησε όλο αυτό; Πρέπει να το ψάξω. Δεν μπορεί κάθε φορά ν’ ακούω αυτή την καραμέλα. Μήπως υπάρχει κάποιος νόμος; Κάποιος άγραφος νόμος ίσως; Εγώ ξέρω ότι ο κύκλος του ανθρώπου κλείνει όταν πεθαίνει. Τώρα από πού ξεφύτρωσε να κλείνει ο κύκλος ενός ανθρώπου όταν γίνεται γονιός;

Άνοιξα τον υπολογιστή και άρχισα να διαβάζω από διάφορα σάιτ για τον “κύκλο” του ανθρώπου. Διάβασα πολλά, πουθενά δεν λέει ότι ο κύκλος του ανθρώπου κλείνει με την γέννηση ενός παιδιού. Τράβηξα λίγο το σώμα πίσω στην καρέκλα και κοιτούσα επίμονα ένα άρθρο που βρήκα για την αναπαραγωγή. «Η αναπαραγωγή είναι η βιολογική διαδικασία με την οποία παράγεται κάθε νέος οργανισμός. Η αναπαραγωγή είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ζωής.».
«Η αναπαραγωγή είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ζωής.» άρα, με βάση το λεξιλόγιό μας, «εκ θεμελίων: από τη βάση, συθέμελα, έχω γερά θεμέλια: έχω στέρεες βάσεις (σε γνώσεις, αξίες κ.λπ.), ρίχνω τα θεμέλια: τοποθετώ τις βάσεις από οπλισμένο σκυρόδεμα, όπου θα οικοδομηθεί ένα κτίσμα».
Άρα, το παιδί είναι η βάση μας στη ζωή μας; Γιατί να μην είναι η γνώση και οι αξίες;

Όσοι δεν έχουν γίνει γονείς φεύγουν από αυτό τον κόσμο χωρίς να έχουν κλείσει τον κύκλο τους; Γιατί να μην είναι ένας συγγραφέας που θ’ αφήσει ένα σπουδαίο έργο, που θα εμπνεύσει τον κόσμο να γίνουν καλύτεροι και ν’ ανοίξουν το νου τους σε καινούργια πράγματα που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις; Γιατί να μην είναι ένας επιστήμονας που θα ανακαλύψει ένα φάρμακο που θα νικήσει τον καρκίνο; Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν φεύγουν χωρίς να έχουν κλείσει τον κύκλο τους; Χωρίς να έχουν προσφέρει κάτι σημαντικό με βάσεις; Άρα, με βάση το δικό τους μυαλό, φεύγεις μισός.

Όλες αυτές οι λέξεις γυρνούσαν στο μυαλό μου σαν δαιμόνια. Μια συναισθηματική φόρτιση άρχισε να με κυριεύει. Έκλεισα τον υπολογιστή. Πρέπει να φιλτράρω μέσα μου όλες αυτές τις πληροφορίες που είναι αντίθετες σ’ εμένα. Εξάλλου, δεν ήμουν ποτέ μια γυναίκα που βολευόταν μέσα στο πρέπει και φυσικά ποτέ δεν είχα μπει σε “κύκλους”. Πολλοί προσπάθησαν να με βάλουν μέσα σ’ αυτό το τριπάκι, ευτυχώς όμως την τελευταία στιγμή τους ξέφευγα και πλέον νιώθω περήφανη γι αυτό.

Είμαι ελεύθερο πνεύμα, δεν μπορώ να κλειστώ σε κουτάκια και κύκλους. Πάντα άκουγα την εκδοχή των συνανθρώπων μου. Έχω όμως γνώμη και άποψη. Η τελική απόφαση είναι πάντα δική μου και δεν θα συμφωνήσω με τον συνομιλητή μου σε κάτι που δεν μ’ εκφράζει, για να μην τον στενοχωρήσω, ή για να πάω με το μοντέρνο τρόπο, ή το σωστό που εκείνος κρίνει όταν εμένα αυτό με βρίσκει αντίθετη. Αφού λοιπόν επεξεργάστηκα όλο αυτό που λέγετε “κλείσιμο ενός κύκλου”, αποφάσισα ότι δεν συμφωνώ!

Το σίγουρο για εμένα είναι, ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθεις, είναι να σεβαστείς τον εαυτό σου για να σεβαστείς με την σειρά σου το παιδί σου. Εκείνο θα αποφασίσει πως θα κλείσει τον κύκλο του. Σεβασμός λοιπόν είναι να ορίσει εκείνο τον τρόπο ζωής του. Είμαι και εγώ μητέρα αλλά ποτέ δεν θα ορίσω τον κύκλο του, αντιθέτως θα τον δω να φτιάχνει την ζωή του με βάση τα θέλω του τα όνειρα του και τον χαρακτήρα του και όχι με βάση αυτά που θέλω εγώ ή του έχει ορίσει η κοινωνία. Πολλές φορές στη ζωή του θα πέσει, αλλά και άλλες τόσες φορές θα σηκωθεί. Εγώ απλά θα είμαι δίπλα του να τον στηρίζω.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Ο απόγονος δεν θα φέρνει την ευτυχία αν δεν είσαι εσύ ολοκληρωμένος άνθρωπος. Το να κάνεις ένα παιδί είναι το πιο εύκολο. Ψάξε όμως μέσα σου πρώτα βαθιά, κοιτά τον άνθρωπο που είναι στο πλάι σου και θέλεις να σε συντροφεύει για την υπόλοιπη σου ζωή, αξίζει; Είσαι σίγουρος; Στις δύσκολες στιγμές σού στάθηκε; Του στάθηκες; Τον νοιάζεσαι; Ξυπνάς την νύχτα και την χαζεύεις; Στους καβγάδες, κάνετε πίσω και οι δυο; Όταν είναι στις άσχημές της, την βρίσκεις ακόμα υπέροχη; Μπορείτε να γελάτε ακόμα και στις δυσκολίες της ζωής; Κοιμάσαι στο ίδιο κρεβάτι ακόμα και όταν έχετε πει πικρές αλήθειες; Πως είναι η ερωτική σου ζωή; Πως αντιδράσατε σε κάποιους πειρασμούς; Γιατί υπήρξε πειρασμός; Ποιους στόχους ολοκληρώσατε μαζί; Γιατί το μαζί, δεν είναι εύκολο!

Αλλά κι εσύ, ποιους στόχους ολοκλήρωσες μέχρι να κλείσεις τον “κύκλο” σου και ν’ ανοίξεις τον κύκλο που λέγεται απόγονος; Πήγες εκείνο το ταξίδι που ονειρεύτηκες; Άνοιξες εκείνο το μαγαζάκι στην πλατεία του χωριού που ήθελες πάντα; Έμαθες εκείνο τον χορό που ήθελες τόσο πολύ να μάθεις; Φρόντισες έναν άστεγο; Έτρεξες μέσα στην νύχτα να παρηγορήσεις ένα πολύ σημαντικό ή ασήμαντο άνθρωπο την ώρα που ζητούσε την βοήθειά σου; Μάζεψες ένα ζώο που είχε την ανάγκη σου; Στην τελική πες μου τι έχεις να του προσφέρεις σαν κληρονομιά; Σκέψου τι έργο έχεις κάνει μέχρι σήμερα και θα παραδώσεις στο παιδί σου;

Ξέρω πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν γίνει γονείς, αλλά έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στην ανθρωπότητα. Ακόμα και από ένα λιθαράκι μας, μπορεί να χτιστεί ένας πολύ όμορφος κόσμος και ας μην είσαι κάποιος σπουδαίος ή μορφωμένος. Αρκεί να σέβεσαι τον συνάνθρωπό σου.

Να κυνηγάς τα όνειρά σου και τις επιθυμίες σου και όταν έρθει η ώρα να κλείσεις τον κύκλο σου (που κατά την δική μου άποψη το κλείσιμο ενός κύκλου είναι ο θάνατος) να έχεις ευχάριστες στιγμές και ελπίζω να είναι πολλές, γιατί μόνο τότε κλείνει ένας κύκλος όμορφα.
Με απόγονο ή όχι.

Π.Κ

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook