Ο Μαξ και οι φίλοι του

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Φυστίκι πουΚυλάει. Ναι. Δηλαδή; Τι πα΄να πει Φυστίκι πουΚυλάει. Ότι δηλαδή έχω ένα μπολάκι φυστίκια και ένα απ όλα του τη δίνει και πέφτει κάτω και κυλάει; Με συγχωρείτε δεν το καταλαβαίνω. Από πότε κυλάνε τα φυστίκια έτσι από μόνα τους; Και όοοοοχι μόνο κυλάνε αλλά γράφουν και βιβλία! Μαξ λέει. Τι Μαξ; Γάτος; Ο Μαξ ο γάτος; Και τι μπορει να ξέρει ένα Φυστίκι από γατιά για να γράψει βιβλίο για ένα γάτο; Ρε θα μας τρελάνετε;;
Λοιπόν οκ ας σοβαρευτούμε λίγο. Not.

Το πήρα λοιπόν το βιβλίο του Μαξ! Το λάθος ήταν ότι ξεκίνησα να το διαβάζω το βράδυ που έπεσα στο κρεβάτι. Στο κρεβάτι αυτό, δίπλα μου κοιμάται ο άντρας μου, στα πόδια μου το ένα σκυλί, στα πόδια του το άλλο σκυλί και στη μέση η γάτα. Κι εγώ ήθελα να διαβάσω Μαξ. Νταξει, καλά κρασιά. Πάνω που είχανε κοιμηθεί όλοι αρχίζει το πρώτο κύμα γέλιου. Έκανα ό,τι μπορούσα να μη γελάσω δυνατά αλλά κουνιόταν όλο το κρεβάτι. Κλείνω το βιβλίο, λέω δε γίνεται να διαβάσω εδώ. Ας κοιμηθώ και το διαβάζω αύριο. Ναι. Όχι. Θα διαβάσω λιιιιγο ακόμα. Δεύτερο κύμα γέλιου όπου πλέον πετάγεται το γατί γατί νομίζει ότι το ενοχλεί ο σκύλος, του χώνει μια νυχιά, του κάνει ένα κχχχ και φεύγει απ΄ το κρεβάτι, ο σκύλος τρομάζει με τη νυχιά, πατάει τα κλάματα, πηδάει απ το κρεβάτι να κυνηγήσει τη γάτα, το άλλο σκυλί πανικόβλητο πηδάει στη κοιλιά μου (στο πάγκρεάς μου που θάλεγε και το Φυστίκι) τύπου βοήθεια μανούλα αυτοί σφάζονται. Ο άντρας μου με όλα αυτά δεν είχε ξυπνήσει ακόμα, μόνο ανάμεσα στο ροχαλητό του μουρμούρισε ένα σβήσε επιτέλους το φως να κοιμηθούμε. Ότι τον πείραζε το φως και δεν μπορούσε να κοιμηθεί ξερωγω.

Ο Μαξ είναι ένα βιβλίο για ένα γατί. Σατανόγατο. Ένα βιβλίο γραμμένο για να γελάσουμε. Ένα βιβλίο με ένα νέο είδος χιούμορ, αυτό της κοινωνικής δικτύωσης. Αγαπήσαμε αυτό το είδος γραφής από τα κείμενα του Φυστικιού και πλέον αφεθήκαμε όλοι να επηρεαστούμε και να γράφουμε κάπως έτσι. Σαν το Φυστίκι. Με υπερβολικά αστεία που ξέρεις ότι δεν μπορεί να εχουν συμβεί όμως το κάνεις εικόνα που τη ΄΄βλέπεις΄΄ μπροστά σου να εκτυλίσσεται. Και τελικά αυτό όλο σου φτιάχνει τη διάθεση τόσο πολύ που θες κι άλλο κι άλλο κι άλλο. Και γελάς και θες να γελάσουν κι άλλοι μαζί σου. Και τελικά όλο αυτό το κύμα γέλιου σε κάνει καλύτερο άνθρωπο κι επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό, κάνει κι άλλους ανθρώπους καλύτερους. Και με ένα απλό βιβλιαράκι χιούμορ, γεννήθηκε ξαφνικά μια κοινότητα που θέλει να κάνει λίγο πιο χαρούμενο τον κόσμο. Κι ίσως τελικά αυτό να είναι όλο το νόημα. Να γίνουμε λίγο πιο χαρούμενοι κι εμείς και οι φίλοι μας αλλά κι ο τύπος στη Πέρα Ραχούλα που δεν τον ξέρεις αλλά κάπου άκουσες ότι έχει να πρόβλημα με την υγεία του ξέρω γω και παλεύει με το θεριό, ή η κοπέλα στη Κάτω Ραχούλα που παλεύει να συντηρήσει μια πενταμελή οικογένεια μ έναν μισθό.

Δεν τους ξέρεις όλους αυτούς, όχι, ξέρεις ότι εχουν ανάγκη να γελάσουν όμως και να μωρέ δεν είναι τίποτα, εκεί που θα πάρω ένα για μένα, θα πάρω κι ένα για τον τύπο της Πέρα Ραχούλας. Ίσως αύριο να παλεύω εγώ με το θεριό και ο τύπος της Πέρα Ραχούλας να μου στείλει το επόμενο βιβλίο του Φυστικιού. Ε; Ναι.

Έτσι απλά το γέλιο έγινε αγάπη. Κύματα γέλιου που μετατράπηκαν σε κύματα αγάπης. Αυτό είναι ο Μάξ.

 

Ζωή Σοφίας

 

*Το βιβλίο του Μαξ, αν θέλετε να το αγοράσετε, θα το βρείτε εδώ
*Aν θέλετε να χαρίσετε το βιβλίου του Μαξ σε κάποιον ή αν είστε ασθενής σε νοσοκομείο χωρίς δυνατότητα αγοράς, στείλτε μήνυμα εδώ

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook