Παιδικό βιβλίο, η ψυχή του κόσμου όλη

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Και είναι, σαν ο δρόμος που επιλέξεις είναι στρωμένος με λέξεις. Γιατί κάθε φορά που ανοίγεις ένα βιβλίο και βυθίζεσαι στις σελίδες του, ένα μαγικό ταξίδι ξεκινά. Ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, εκεί που όλα μοιάζουν δυνατά, που όλα είναι ιδανικά. Ναι, τα βιβλία είναι ένας θησαυρός αμύθητης αξίας, η αποκάλυψη και εξομολόγηση του κόσμου όλου.

Στις 2 Απριλίου, την ημέρα γέννησης ενός από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το παιδικό βιβλίο γιορτάζει. Και μαζί του γιορτάζουμε όλοι εμείς που μεγαλώσαμε μαζί του, γιορτάζουν όλα τα παιδιά που ονειρεύονται μαζί του κι όλοι εκείνοι που συνεχίζουν να το τιμούν, και κυρίως να το εκτιμούν.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήρα στα χέρια μου ένα βιβλίο. Ήμουν δεν ήμουν τεσσάρων χρονών. Η νονά μου εκείνο το Πάσχα, πέρα από την καθιερωμένη λαμπάδα και το σοκολατένιο κουνελάκι, μου έκανε δώρο μια συλλογή παραμυθιών. Θυμάμαι που για ώρες κοιτούσα μαγεμένη τις ασπρόμαυρες εικόνες του. Και σαν η μαμά μου ξεκίνησε να μου το διαβάζει, το ασχημόπαπο έγινε κύκνος, άνοιξε τα φτερά του και πέταξε μακριά στον θαυμαστό κόσμο των παραμυθιών. Από τότε ακολούθησαν πολλά παραμύθια, πολλά βιβλία. Μικρές και μεγάλες ιστορίες έγιναν το καταφύγιό μου. Περιπλανήθηκα στον Παραμυθένιο Κόσμο του Δάσους, γέλασα με τον Ρουλταμπός, τον δημοσιογράφο της καρδιάς μου, συγκινήθηκα με τον Χανς και τη Γκρέτελ, τ’ αδέλφια από την Ολλανδία που πάλεψαν για τα «Ασημένια Πατίνια» και τα όνειρά τους. Πόνεσα με τον «Χωρίς Οικογένεια» μικρό Ρεμί κι ονειρεύτηκα με τη Μάντυ, το κορίτσι του ορφανοτροφείου που τόλμησε να κοιτάξει πέρα από τον τοίχο. Έγινα φίλη με τη Χριστίνα, κι ας έλεγε Ψέματα, τον Φίλιππο, που έμενε σε ένα Σπίτι για Πέντε, και τόσους άλλους ήρωες που με συντρόφευσαν τα άδεια μεσημέρια μου κι έδωσαν φως στις νύχτες μου.

Αγαπώ τα παιδικά βιβλία – μπορεί και περισσότερο από τα βιβλία που προορίζονται αποκλειστικά για ενήλικο κοινό – και δυστυχώς με λύπη διαπιστώνω ότι στις μέρες μας είναι πολλοί αυτοί οι νέοι γονείς που αδιαφορούν γι’ αυτά, επικαλούμενοι την έλλειψη χρόνου και το μειωμένο ενδιαφέρον των παιδιών, και που σε πολλές περιπτώσεις τα απαξιώνουν, στο όνομα της δήθεν μειωμένης «λογοτεχνικής αξίας», ακόμα και της τεχνολογίας που θέλει την εικόνα να κυριαρχεί και να παραμερίζει τις λέξεις. Μας ενδιαφέρει τα παιδιά μας να είναι καλοί μαθητές στο σχολείο, αγχωνόμαστε για τους βαθμούς τους, τους προσφέρουμε αφειδώς παιχνίδια και πραγματικά όλη μας την αγάπη, αλλά αφήνουμε άδειες τις βιβλιοθήκες στα παιδικά δωμάτια. Κι όμως, τα παιδικά βιβλία δεν είναι ούτε χάσιμο χρόνου ούτε περιττά έξοδα. Κάθε φορά που γυρνάμε την πλάτη μας σ’ αυτά, είναι σαν να αποστρέφουμε τη ματιά μας σε ό,τι θα θέλαμε να είμαστε και δεν μπορούμε, σε θα θέλαμε να γίνουν τα παιδιά μας κι ο κόσμος όλος.

Τα παιδικά βιβλία είναι η καλύτερη τροφή για το μυαλουδάκι και την ψυχή των παιδιών μας. Μέσα από τις άλλοτε γεμάτες πλοκή κι άλλοτε τρυφερές ιστορίες τους, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν, δίχως βαρύγδουπες λέξεις και περιττούς λυρισμούς, τις πραγματικές αξίες της ζωής, να «διδαχθούν» όλα όσα δεκάδες σχολικά βιβλία είναι αδύνατον να τους μάθουν. Μην ψάχνετε τη λογοτεχνική αξία στις σελίδες τους. Επικεντρωθείτε στη χαρά και στις στιγμές χαλάρωσης που προσφέρουν, τα μηνύματα που περνάνε, τους προβληματισμούς που θέτουν, τα ζητήματα που προσεγγίζουν. Υπάρχουν πραγματικά υπέροχα βιβλία, μικρά αριστουργήματα, για κάθε ενδιαφέρον, για κάθε ηλικία, για κάθε ανησυχία. Ψάξτε, ενημερωθείτε, αφιερώστε χρόνο στην επιλογή ενός βιβλίου, κατάλληλου για το δικό σας παιδί, ώστε να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν στις δικές του προτιμήσεις, στην δική του προσωπικότητά και στις δικές του δυνατότητες. Μην δίνετε και τόση σημασία στις πρωτιές των πωλήσεων. Δεν «μιλάνε» όλα τα βιβλία σε όλους μας, γιατί απλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Το παιδικό βιβλίο είναι το παράθυρο στη φαντασία, ο δρόμος για την κριτική σκέψη, ένας άλλος «εξομοιωτής πτήσεων» που προετοιμάζει το παιδί για τον κόσμο των ενηλίκων. Του επιτρέπει να πλάσει εικόνες με το μυαλό του, να ταυτιστεί με τους ήρωες των σελίδων του, να βιώσει συναισθήματα, να υιοθετήσει ή να απορρίψει συμπεριφορές, να αναλογιστεί το καλό και το κακό, να έρθει αντιμέτωπο ακόμα και με τους ίδιους του τους φόβους. Ένα καλό βιβλίο δεν διασκεδάζει μονάχα, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά καλλιεργεί παράλληλα τη φαντασία, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο, διαμορφώνει χαρακτήρες και συνειδήσεις. Βοηθά το παιδί να μάθει και να κατανοήσει τον εαυτό του, να βρει απαντήσεις και λύσεις, και γιατί όχι να θέσει ερωτήσεις. Ναι, είναι μια ανεξάντλητη πηγή ευχαρίστησης, σοφίας και έμπνευσης, που προσφέρει ατέλειωτους περιπάτους συγκίνησης και διαδρομές διαφυγής.

Φέτος, ας είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μια ευκαιρία μύησης των παιδιών, και δη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, στον μαγικό αυτό κόσμο των βιβλίων, όπου οι λέξεις μεταμορφώνονται σε εικόνες, ιδέες και όνειρα. Γιόρτασε μαζί με το παιδί σου για το παιδί σου. Πάρε το από το χέρι και πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο, σε μια δανειστική βιβλιοθήκη, και άφησε το να αγγίξει τα βιβλία, να τα μυρίσει, να τα ξεφυλλίσει και στο τέλος να επιλέξει μόνο του το βιβλίο που ΕΣΥ θα του διαβάσεις. Πίστεψέ με, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει ένα παιδί το διάβασμα από το να κουρνιάσει δίπλα σου και να ταξιδέψει με τη φωνή σου. Αν του δείξετε πως είναι χαρά σας να διαβάζετε μαζί ένα βιβλίο, πως απολαμβάνετε τις στιγμές αυτές πλάι του, τότε και το ίδιο θα εμπιστευτεί τα βιβλία και θα τα αφήσει να αγγίξουν την καρδιά του. Το παιδικό βιβλίο είναι μια πραγματικά καλή ευκαιρία για επαφή με τα παιδιά, και την έχουμε όλοι μας, μικροί μεγάλοι, τόσο ανάγκη. Σύστησε στο παιδί σου τα βιβλία, τους φίλους εκείνους που δεν θα το προδώσουν και δεν θα το εγκαταλείψουν ποτέ. Άφησέ το να τα εξερευνήσει, να παίξει μαζί τους, να τα αγκαλιάσει, να γίνει φιλαράκι τους και να μοιραστεί μαζί τους τα πιο συναρπαστικά του μυστικά. Μην αγχώνεσαι αν τσαλακώσουν τις σελίδες κι αν τα αφήσουν για μέρες στην άκρη. Θα έρθει η μέρα που δεν θα θέλουν να τα αποχωριστούν και θα παραδοθούν ολοκληρωτικά στη μαγεία που εκείνα ασκούν. Και να θυμάσαι πως δεν θέλουμε αναγνώστες από υποχρέωση και καταναγκασμό. Θέλουμε αναγνώστες διψασμένους για εμπειρίες, για αναγνώστες που ψάχνουν τη θέση τους στον κόσμο.

Κι εσείς επιτέλους οι δάσκαλοι προτρέψτε τα παιδιά να διαβάζουν. Όχι με λόγια. Με πράξεις. Εξοπλίστε τα σχολεία με βιβλιοθήκες και αφήστε τις πόρτες ανοιχτές. Στο σχολείο του γιου μου υπάρχει βιβλιοθήκη, από την οποία τα παιδιά μπορούν να δανειστούν βιβλία, αλλά για να τα διαβάσουν μονάχα εκεί, στα διαλλείματα. Δηλαδή πείτε μου. Ποιο παιδί θα στερηθεί το παιχνίδι με τους συμμαθητές του για να διαβάσει ένα βιβλίο; Κανένα. Αντί για εργασίες βαρετές, δώστε στα παιδιά βιβλία, ζητήστε τους να το παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους, συζητήστε τα. Όταν εγώ ήμουν μαθήτρια δημοτικού, πολλά χρόνια πριν, η βιβλιοθήκη ήταν μέσα στην τάξη. Κάθε δεύτερη Παρασκευή διαλέγαμε ένα βιβλίο και το επιστρέφαμε κάθε δεύτερη Δευτέρα μαζί με μια εργασία. «Σκέφτομαι και γράφω για το βιβλίο….» ήταν ο τίτλος της εργασίας. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν σας κούρασα. Και κυρίως θέλω να ελπίζω πως σας έπεισα. Πως αύριο κιόλας όλοι εσείς που μέχρι χθες υπήρξατε λίγο αμελείς, θα επισκεφτείτε ένα βιβλιοπωλείο ή μια δανειστική βιβλιοθήκη, αναζητώντας το βιβλίο εκείνο που θα μαγέψει εσάς και τα παιδιά σας. Μην χάνετε ούτε λεπτό παραπάνω. Ένα ολόκληρο σύμπαν σας περιμένει να το κρατήσετε μέσα στη χούφτα σας. Το ταξίδι πρέπει να ξεκινήσει. Κι είθε να είναι αποκαλυπτικό, με ούριο άνεμο, δίχως Λαιστρυγόνες, δίχως Κύκλωπες.


«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»

Ζωρς Σαρρή

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook