Παράλληλοι δαίμονες

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Πανελλήνιες. Ένα αιμοβόρο τέρας. Μία παραμορφωμένη και κακογραμμένη μάζα έτοιμης γνώσης, που πρέπει να την στοιβάξεις για εννέα μήνες στο κεφάλι σου και ύστερα να την αποβάλλεις. Μία περίοδος που νομίζεις ότι είναι όλη σου η ζωή. Έχεις πείσει τον εαυτό σου γι’ αυτό, μα διάολε, κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Νομίζεις πως με αυτό έχεις κατακτήσει την κορυφή του βουνού που λέγεται ζωή. Όμως λίγο αργότερα έρχεται η ίδια η ζωή, σε χτυπάει στην πλάτη και σου διευκρινίζει ότι κατέκτησες μόνο ένα λοφάκι της και σου δείχνει τη συνέχειά της, η οποία απαρτίζεται από πολλούς άλλους δύσκολους λόφους. Άλλοι μικροί, άλλοι μεγάλοι, άλλοι με απότομο δρόμο, άλλοι εύκολοι να τους ανέβεις και άλλοι που δείχνουν δύσβατοι. Οι δύσβατοι σου υπενθυμίζουν ότι πιθανόν να χρειάζεται βοήθεια από δεύτερο άτομο για να τον ανέβεις. Υποστήριξη. Τέτοιοι λόφοι μπορεί να ακούνε σε διάφορα ονόματα. Ο ένας μπορεί να ονομάζεται οικογένεια, ή μπορεί να ακούει και στο όνομα έρωτας, ακόμα και χρήματα.

Οι δικοί μου δαίμονες ήταν πανελλήνιες-οικογένεια-άγχος-αλωπεκία. Όλα αλληλένδετα. Τέσσερις ΔΑΙΜΟΝΕΣ να με ακολουθούν. Εγώ, φυσικά, έβλεπα μόνο το «πανελλήνιες». Δεν έβλεπα τίποτε άλλο, παρά μόνο παρακολουθούσα τα υπόλοιπα σαν ένα σίριαλ, χωρίς να καταλαβαίνω πολλά. Το ζεύγος που είχε δημιουργήσει αυτήν την χαρούμενη φαμίλια αποφάσισε πως πρέπει να χωρίσει. Όχι τόσο ειρηνικά μεν, αλλά ανθρώπινα, ποτέ δεν ήμασταν άνθρωποι των άκρων και της βίας. Εκεί που εγώ διάβαζα, παράλληλα στο δίπλα δωμάτιο υπήρχε το ένα σου αγαπημένο πρόσωπο, αυτό που σε έφερε στη ζωή και έκλαιγε. Στο τηλέφωνο άκουγα το άλλο μου αγαπημένο πρόσωπο, το οποίο ταξίδευε συχνά λόγω δουλειάς, αυτό που συντέλεσε για να έρθω στη ζωή, να ακούγεται στεναχωρημένο όσο ποτέ άλλοτε. Στο άλλο δωμάτιο να βρίσκεται η πολυαγαπημένη μου μεγάλη αδερφή, η οποία φρόντιζε να με προστατεύσει από τα πάντα, αφού σαν μεγαλύτερη καταλάβαινε με απόλυτη ακρίβεια τα πάντα. Παράλληλα με αυτά τα θέματα βρισκόντουσαν και από πάνω μου, δίνοντάς μου το καλύτερο όσον αφορά σε φροντιστήρια, βοηθήματα μαθημάτων και υποστήριξη.

Οι μήνες περνούσαν και το διάβασμα γινόταν όλο και περισσότερο. Άγχος! Παράλληλα, τα γεγονότα στο σπίτι όλο και προχωρούσαν, αλλά όχι όσο γρήγορα θα μπορούσαν να πάνε. Άγχος κι εκεί. Και οτιδήποτε συνοδεύεται από το άγχος μόνο κακό είναι. Το αποτέλεσμα το δικό μου; Αλωπεκία. Ναι, είσαι δεκαεπτά χρονών κοπέλα και ξαφνικά πιάνεις μια καράφλα. Ναι δες το καλά. Καράφλα! Ξέφωτο μέσα στο δάσος του κεφαλιού σου. Και καθότι όχι και τόσο πυκνό το δάσος, το ξέφωτο ήταν αρκετά διαυγές. Ναι, αυτό που είχα ακούσει ότι συμβαίνει σε άλλους, μόλις το είχα πάθει. Γιατροί, φάρμακα, πίεση, πρόγραμμα, υποστήριξη. Σοκ. Ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Καλώς ήρθες καινούριε δαίμονα.

Οπότε, επειδή οι πανελλήνιες κάθε χρόνο τέτοια εποχή έρχονται, θα ήθελα να πω κάποια δικά μου συμπεράσματα που έβγαλα γι’ αυτόν τον εφιάλτη. Αρχικά, έχει καταντήσει παράδοση, από γενιά σε γενιά, να ονομάζεται αυτή η διαδικασία ως εφιάλτης. Έχεις εξετάσεις. Ε και; Κάθε χρόνο δεν έχεις; Κάθε χρόνο στο σχολείο δεν περνάς τόσες πολλές εξετάσεις εφ’ όλης της ύλης, στις οποίες έχεις δώσει όλον σου τον εαυτό και όλες σου τις δυνατότητες; Γιατί τώρα χάνεις την ψυχραιμία σου; Να σου πω γιατί; Γιατί δίπλα στις πανελλήνιες σου κολλάνε και τη λέξη μέλλον. Ποιο μέλλον όμως ακριβώς, δεν έχεις εξηγήσει κανείς. Ακόμη και όταν δίνεις εξετάσεις αγγλικών, είτε το λένε lower είτε proficiency, πάλι το μέλλον σου φτιάχνεις. Όταν δίνεις εξετάσεις σε κάποιο άθλημα ή σε κάποιο χορό, πάλι το μέλλον σου φτιάχνεις. Γιατί εκεί να είναι λιγότερο το άγχος σου;

Ξέρω όμως τον αντίλογό σου. Θα πεις ότι αν δεν πετύχεις στις πανελλήνιες, θα πρέπει να ξανακάνεις όλον αυτό τον αγώνα ακόμα μία χρονιά. Μήπως ξεχνάς ότι αυτό θα το έκανες έτσι κι αλλιώς, αν δεν περνούσες στα αγγλικά σου; Δε θα προσπαθούσες πάλι αν ήσουν αθλητής να γίνεις καλύτερος και να διακριθείς για τους επόμενους αγώνες; Οπότε, γιατί αγαπητέ μαθητή διαφοροποιείς το πάθος του αγώνα, απλά και μόνο επειδή αυτός ο δαίμονας λέγεται πανελλήνιες;

Αγαπητέ γονέα, μην είσαι ανταγωνιστικός με το παιδί σου και μην έχεις την απαίτηση να είναι το τέλειο παιδί. Και οι μέτριοι προκόβουν. Και αυτοί που έπεσαν την πρώτη φορά, τα κατάφεραν στη δεύτερη. Κανονικά θα πρέπει να φοβάσαι αυτούς που τα παρατάνε. Αυτούς που δε κάνουν τίποτα και κάθονται σε έναν καναπέ μη προβληματιζόμενοι για το μέλλον τους. Αυτοί που αιωνίως ζουν εις βάρος άλλων. Να εκτιμήσεις όμως το παιδί που θυσιάζεται μία ή και δύο φορές, ακόμη και αν έχεις χαλάσει τόσα χρήματα γι’ αυτό. Αργότερα θα εκτιμήσεις αυτές τις παροχές που έδωσες. Θα σου επιστραφούν πίσω με αγάπη και θα θαυμάζεις αυτό που έχτιζες τόσα χρόνια. Δεν έχει σημασία αν το παιδί σου θα είναι γιατρός ή ιχθυολόγος. Σημασία έχει κατά πόσο πολεμά να γίνει καλύτερος στον τομέα του, γιατί σημασία δεν έχει τόσο το ίδιο το επάγγελμα, αλλά οι δρόμοι που ανοίγονται και οι κατευθύνσεις που μπορείς να πάρεις μέσα από το κάθε επάγγελμα.

Κάθε χρόνο ακούω περιπτώσεις παιδιών που αυτοκτονούν λόγω της πίεσης, είτε με χάπια είτε με πτώση στο κενό. Παιδιά που οι ορμόνες τους κάνουν πάρτι, που παθαίνουν ανορεξία ή βουλιμία, κορίτσια που δεν έχουν έμμηνο ρύση για μήνες, παιδιά με αλωπεκία (όπως κι εγώ), παιδιά με κρίσεις άγχους. Κάποιοι γονείς, κάπως, μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αυτά για να στηρίξουν το παιδί. Κάποιοι δε τα καταφέρνουν τόσο καλά όσο θα ήθελαν. Εκεί μπαίνει η βοήθεια του ειδικού για αυτές τις περιπτώσεις. Όχι δεν είσαι τρελός, δε θα σου φορέσουν ζουρλομανδύα. Απλά θα ακούσεις πέντε πράγματα που θα σε πάνε παρακάτω, από έναν άνθρωπο, ο οποίος το έχει σπουδάσει για να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Και θα είναι εκεί για σένα και το παιδί.

Θα ήθελα να σημειωθεί ότι περιγράφω μία κατάσταση που επικρατεί κάθε χρόνο και πώς εγώ την αντιλαμβάνομαι. Μία φάση που την έχουμε ή θα την περάσουν πολλοί ακόμα. Δε θα ήθελα να την αναλύσω από πολιτικής ή οικονομικής πλευράς. Άλλωστε δε ζούμε στον τελειότερο κόσμο. Ωστόσο, μπορούμε να φτιάξουμε την καλύτερη εκδοχή του.

 

-Ε.Τ. (όχι ο εξωγήινος..)-

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook