Ποια είναι η ταμπέλα σου;

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ταμπέλες. Όπου και να πας βλέπεις ταμπέλες. Όχι τις ταμπέλες των δρόμων, όμως. Ούτε τις ταμπέλες στα μαγαζιά. Όχι. Βλέπεις ταμπέλες στους ανθρώπους.

Ο κάθε άνθρωπος που αντικρίζεις έχει ταμπέλα που καθορίζει ποιος είναι. Καθορίζει την προσωπικότητά του, τις επιθυμίες του, την επαγγελματική και ερωτική του κατάσταση… Απλή και περιεκτική. Χωρίς περισσότερες, ανούσιες λεπτομέρειες.

Ευγενικός. Φιλόδοξος. Απατεώνας. Εγωιστής.

Να αλλάξει τον κόσμο. Να βγάλει λεφτά. Να παντρευτεί. Να ταξιδέψει.

Γιατρός. Δικηγόρος. Λογιστής. Αρχιτέκτονας.

Ελεύθερος. Σε σχέση. Παντρεμένος. Χήρος.

Χάρη σ’ αυτές τις ταμπέλες, ξέρεις ξεκάθαρα ποιον έχεις μπροστά σου. Ξέρεις ξεκάθαρα ποιος είναι ο κάθε άνθρωπος που αντικρίζεις, ο κάθε άνθρωπος που προσπερνάς. Δεν υπάρχει καμία ασάφεια στις ταμπέλες.

Ξαφνικά, κάποιος σε βλέπει. Σε πλησιάζει. Σε κοιτάει στα μάτια και σε ρωτάει κάτι που δεν είχες παρατηρήσει, κάτι που δεν θα πέρναγε έτσι εύκολα από το νου σου:

“Πού είναι η ταμπέλα σου;”

Παγώνεις. Κοιτάζεις τον εαυτό σου. Πράγματι. Πού είναι η ταμπέλα σου; Ο άγνωστος περαστικός δεν είναι το μόνο άτομο που το έχει παρατηρήσει. Η ερώτησή του τραβάει την προσοχή σ’ έναν δεύτερο, μετά σ’ έναν τρίτο περαστικό, και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα όλοι σε κοιτάνε. Ψιθυρίζουν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν πλάγιες ματιές και σε ρωτάνε ξανά και ξανά και ξανά:

“Πού είναι η ταμπέλα σου; Πώς θα ξέρουμε ποιος είσαι; Πώς θα ξέρουμε σε ποιον μιλάμε;”

Οι ψίθυροι και οι ερωτήσεις δυναμώνουν όλο και περισσότερο, περικυκλώνουν το μυαλό σου και δεν σε αφήνουν ν’ ανασάνεις. Με όσο οξυγόνο σου έχει μείνει ουρλιάζεις με όλη τη δύναμη των πνευμόνων σου:

“ΔΕΝ ΞΕΡΩ!”

Και τρέχεις. Τρέχεις και τρέχεις χωρίς σταματημό, χωρίς προορισμό, χωρίς ταμπέλα, χωρίς να ξέρεις ποιος είσαι. Μετά από πολύ ώρα σταματάς να ξαποστάσεις κάπου ερημικά. Και σκέφτεσαι ξανά και ξανά ό,τι έγινε. Τί θα πρέπει να γράφει η ταμπέλα σου; Αρκούν ελάχιστες λέξεις να εκφράσουν ποιος πραγματικά είσαι;

…Ναι. Αρκούν. Ή μάλλον αρκεί μία μόνο λέξη.

ΕΣΥ. ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο δεν πρέπει να γράφει η ταμπέλα σου. Ό,τι και να γίνει, ό,τι κι αν συμβεί… Είσαι ακόμα ΕΣΥ.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook