Ραιβοϊπποποδία (R.I.P clubfoot)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Είμαι έγκυος, στο πρώτο μου! Περιμένω με τρελή ανυπομονησία την β’ επιπέδου. Θα μάθω αν είναι αγόρι ή κορίτσι! Είμαι τόσο σίγουρη πως όλα πάνε καλά!

“Το μωρό παίρνει βάρος και αιματώνεται κανονικά! Πρέπει να σου πω όμως πως το μωρό έχει ραιβοϊπποποδία στο αριστερό ποδαράκι. 1/1000 παιδιά γεννιέται με ραιβοϊπποποδία.”

Από γέλια και πειράγματα, ξαφνικά ησυχία. Τι είναι αυτό που είπε; Δεν το έχω ξανά ακούσει.

“Η αριστερή του πατούσα είναι γυρισμένη προς τα μέσα. Από τον υπέρηχο δεν μπορώ να σου πω πόσο γυρισμένη είναι. Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό. Ίσως είναι λόγω θέσης (που στην δική μας περίπτωση δεν ήταν, γιατί ήταν μικρό ακόμα με πολύ χώρο), ίσως λόγω μειωμένου αμνιακού υγρού (που ούτε αυτό ήταν), λόγω κληρονομικότητας(ίσως ήταν αυτό). Ίσως είναι αποτέλεσμα χρωμοσωμικής ανωμαλίας. Πιστεύω πως είναι ένα μεμονωμένο γεγονός γιατί οι υπόλοιποι δείκτες είναι πολύ καλοί. Παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένος να σου πω για την αμνιοπαρακέντηση ή την εξέταση αίματος. Επίσης να σε ενημερώσω πως η ραιβοϊπποποδία είναι κάτι που φτιάχνεται με την μέθοδο Ponseti”

Δεν μπορούσα να ηρεμήσω για να βγω από το γραφείο του. Νόμιζα πως μου τελειώνει το οξυγόνο.  Όπως πηγαίναμε σπίτι διάφορες εικόνες πέρασαν από το μυαλό μου. Ένα μωρό που θα αργήσει πολύ να περπατήσει, ένα παιδί που δεν θα μπορεί να τρέξει, να κάνει ποδήλατο.

Πήρα την απόφαση να μην κάνω αμνιοπαρακέντηση. Περιμένω ένα αγοράκι. Μέχρι να γεννήσω έχω πάει σε δύο αξιόλογους παιδορθοπεδικούς που μου σύστησαν άλλοι γονείς με ραιβοϊπποποδία! Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου. Και οι δύο με ενημέρωσαν, τι είναι η μέθοδος ponseti. Η μέθοδος ξεκινάει από τις πρώτες μέρες! Μπαίνει γύψος σε όλο το πόδι και κάθε βδομάδα γίνεται αλλαγή του γύψου γυρνώντας κάθε φορά και το ποδαράκι. Συνήθως χρειάζονται 5-7 γύψοι. Πριν τον τελευταίο γύψο ίσως χρειαστεί μια τενοντοτομη, ο τελευταίος γύψος που θα μείνει 3 εβδομάδες αντί για μια και τέλος τα ειδικά παπούτσια με την μπάρα.

8/3 πήρα στα χέρια μου αυτό το αγοράκι και 14/3 έβαλε τον πρώτο του γύψο. Δεν είναι εύκολο να κρατάς ένα μωρό με γύψο. Έκλαιγα πολύ. Δεν μπορούσα να τον κάνω μπάνιο. Έπρεπε να προσέχω μην γλιστρήσει ο γύψος, να μην αλλάξει το χρώμα στα δαχτυλάκια του. Ήμουν συνεπέστατη! Κάθε Τρίτη πηγαίναμε για την αλλαγή του γύψου! Μέτραγα αντίστροφα μέρες, εβδομάδες! Πότε θα τον βγάλουμε επιτέλους; Ήρθε η μέρα της τομής και του τελευταίου γύψου. Τρεις εβδομάδες ακόμα και μετά θα σε κάνω ένα καλό μπάνιο στην μπανιέρα που σου πήρα! Τελικά άργησα να τον κάνω ένα καλό μπάνιο γιατί το δέρμα του ήταν σαν τσιγαρόχαρτο από τους γύψους. Βάλαμε τα παπούτσια και την μπάρα! Άλλο μαρτύριο και τούτο! Ξαφνικά και τα δύο πόδια δεμένα. Πήρε και αυτό πολύ χρόνο μέχρι να το μάθει. Ξεκινήσαμε να φοράμε τα παπούτσια 23 ώρες το 24ωρο και μετά από κάποιους μήνες πέσαμε στις 18 ώρες το 24ωρο! Ο μικρός είναι τώρα 8 μηνών, έχει δύο υπέροχα πόδια! Σε λίγες μέρες έχουμε ραντεβού με τον γιατρό μας, θα πέσουν κι άλλο οι ώρες στα παπούτσια. Τα παπούτσια αυτά θα τα φοράει μέχρι τα 3,4 χρόνια, και αφού αρχίσει να περπατάει θα τα φοράει 11-12 ώρες το βράδυ. Προσπαθεί να μπουσουλίσει αλλά είναι σαν τα μικρά γατάκια…Σαν ζελεδάκι!

Η ραιβοϊπποποδία είναι ιάσιμη! Αν ακολουθείτε σωστά το πρωτόκολλο ponseti δεν χρειάζεται κανένα χειρουργείο πέρα από την τενοντοτομή. Όσο δύσκολη περίπτωση ραιβοϊπποποδία κι αν είναι. Θα περπατήσουν και θα τρέξουν κανονικά!

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς από μια ραιβομαμα! Stay strong!

Clubfoot mama

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook