Ταξίδι στον χρόνο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Καθρέφτη καθρεφτάκι μου Να τονίσω το χείλος. Λίγο πιο κόκκινο, πιο ζουμερό, πιο άξιο χρήματος. Τα μαλλιά μου θα τα πιάσω πλεξούδα. Ωραία. Τώρα δεν φαίνεται η κάποια αλουσιά. Το νερό και το ρεύμα κοστίζουν κι ας είναι απαραίτητα. Το κορμί μου κοστίζει. Είναι απαραίτητο. Να διορθώσω λίγο και το φόρεμα. Άψογη, δροσερή, νέα. Η θαμπάδα του καθρέπτη ταιριάζει με τις ρωγμές στους τοίχους. Με τις αράχνες στις γωνίες. Με το ελαφρύ κουρέλιασμα της κουρτίνας. Η πόρτα μου τρίζει, μα ανοίγει εύκολα. Γιατί κουτσαίνω; Θα σπάω την μέση παραπάνω απόψε, να μην φαίνεται. Διασχίζω την πόρτα. Περνάω τα σύνορα του σπιτιού μου και βγαίνω να κατακτήσω ό,τι με αντικρίζει.

«Αδράνεια είναι η τάση των σωμάτων να αντιστέκονται στην μεταβολή της (κινητικής) κατάστασής τους».

Δροσερή βραδιά. Χρειάζομαι τσιγάρο. Βάζω ένα στο στόμα μου, καλή αρχή για απόψε. Το ανάβω. Βήμα αριστερό, βήμα δεξί. Βήματα πάνω σε πλακάκια γλιτζιασμένα που αποτελούν ένα πεζοδρόμιο. Ο χώρος εργασίας μου. Όμορφο πεζοδρόμιο. Ντελικάτο το βήμα μου. Μα, γιατί κουτσαίνω απόψε;

Ο χρόνος περνάει. Τικ τακ του ρολογιού. Παφ πουφ τα τσιγάρα. Τικ τακ. Παφ πουφ. Τικ πουφ. Παφ τακ. Ο δρόμος έρημος, αραιοκατοικημένος. Ένα παρκάκι παραδίπλα προσφέρει θάμνους για εξυπηρέτηση αναγκών (κάθε είδους). Μου αρέσει αυτή η ζωή; Θα ήθελα να την εγκαταλείψω; Σίγουρα όχι για δουλειά γραφείου. Έχει μια μαγεία να δουλεύεις για σώματα. Δυνατά, χοντρά, τριχωτά, ιδρωμένα, ξαναμμένα, αδύνατα, λυγερά, φλογερά. Τα σκέφτομαι και ζαλίζομαι. Δεν έχει κόσμο. Ούτε πελάτες, ούτε συναδέλφισσες. Χριστέ μου το κεφάλι μου. Πολυκατοικίες γκρίζες, διαβάτες και περαστικοί, μια αλάνα με αυτοκίνητα αντί για το παρκάκι και εγώ πεσμένη στο πεζοδρόμιο (ευτυχώς ίδιο αυτό) με φως μεσημεριού να φωτίζει το κορμί μου. Κορμί ζαρωμένο, αδύναμο. Κορμί φθαρμένο. Όραμα είναι αυτό παναγία μου; Με καλείς να γίνω αγία σου; Να γίνω απόστολος του ευαγγελίου σου και μια μέρα άγιο λείψανο προς προσκύνημα Όχι σε παρακαλώ. Ζαλίζομαι. Που είναι η νύχτα μου και το παρκάκι μου; Που είναι το σώμα μου των είκοσι φθινοπώρων με άνοιξη καμία; Δεν πάω καλά. Ουφ. Όλα καλά. Μια ζαλάδα ήταν. Μάλλον από το πολύ τσιγάρο. Είναι και η νυχτερινή δουλεία παίδεμα. Μα να βλέπω πολυκατοικίες και αλάνες; Να με τυφλώνει φως νυχτιάτικο; Μωρή σύνελθε νέα γυναίκα! Θα περάσει και κανείς, θα σε δει πεσμένη κάτω σαν συφιλιδιάρα να χουμε άλλα.

-Είστε καλά;

Ένα χέρι απλωμένο μπροστά μου.

-Πρέπει να παραπάτησα.

Αφού έπεσα, ας το παίξω μαντμαζέλα σε κίνδυνο.

-Θέλετε βοήθεια;

-Σε τι όμορφε;

-Εε.. να πάτε κάπου;

-Σαν πού;

-Οκ. Συγνώμη αν σας ενόχλησα.

Καλέ είναι νεαρό και ντροπαλό. Άβγαλτο. Μου αρέσει. Αλλά θα τον χάσω αν δεν το παίξω σωστά. Κρίμα για μένα μιας και δεν έχει πελατεία. Κρίμα γι αυτόν μιας και το παίζω σωστά.

-Βασικά, μένω εδώ κοντά.

-Βεβαίως. Καλύτερα να σας πάω σπίτι. Έχει και ζέστη.

Ζέστη; Τσουρουφλίζεται νυχτιάτικο.

-Πάμε να δροσιστούμε. Είσαι και όμορφος. Όνομα;

Απαντά. Δεν το συγκρατώ. Συνεχίζει να μιλά.

– Εσάς;

Ο πληθυντικός με πεθαίνει. Πρώτα με το σεις και με το σας. Μετά…

Απαντώ.

Έχει μια ανησυχία στο μάτι. Άμα λέω εγώ πως είναι άβγαλτο.

-Με τι ασχολείσαι καλό μου;

-Εδώ δουλεύω, στο super market.

Ποιο παντοπωλείο; Έχει εδώ παντοπωλείο; Άβγαλτο και στα ψέματα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ντρέπονται να μας πουν την αλήθεια. Πάντως δεν ντρέπονται να μας πουν και κάνουν άλλα πράγματα.

-Φτάσαμε.

– Είστε καλύτερα;

-Βρε μια χαρά είμαι εγώ. Άντε έλα να σε κεράσω μια πορτοκαλάδα. Για το ευχαριστώ.

-Μην μπαίνετε σε κόπο.

Αναστολές. Λες να μην του αρέσω; Ανοησίες.

-Επιμένω.

Έχω και ένα νοίκι να τρέχει. Χώρια το νερό, το ρεύμα.

-Εντάξει.

Το σπιτικό μου το βλέπει λαός. Γι αυτό το έχω πάντα στην τρίχα. Δίνει πρεστίζ η καθαριότητα. Χθες τράβηξα τα έπιπλα και σκούπισα πίσω, εκεί που πιάνει η πολλή σκόνη. Έβαλα σκάλα και ξεσκόνισα τις γωνίες στο ταβάνι. Σφουγγάρισα. Καθάρισα τα τζάμια, την τουαλέτα, την κρεβατοκάμαρα, τον πάγκο της κουζίνας, το μπαλκονάκι.Ξεπατώθηκα αλλά συνηθισμένα τα βουνά…

-Θα κάτσω λίγο, με περιμένουν στην δουλειά.

Βιαστικός. Ο πονοκέφαλος με ξαναπιάνει μαζί με φοβερό ίλιγγο.

-Είστε καλά;

Προσπαθώ να πιάσω το χέρι του για να σηκωθώ από το πάτωμα. Δεν μπορώ να εστιάσω με τόσο φως που μπαίνει από το παράθυρο.

-Είμαι καλά.

-Από κει είναι το κρεβάτι σας;

-Ναι.

Ευτυχώς δεν ξενέρωσε. Τα μαλλιά μου τα βλέπω λευκά και αραιά. Σαν να κολλάει παράξενα η γλώσσα μου στο στόμα μου. Σαν να μην έχω δόντια. Νιώθω το κρεβάτι στο σώμα μου. Οι σούστες μάλλον θέλουν άλλαγμα αν και πέρσι το πήρα το στρώμα. Φαγώθηκε από την εργασία. Λίγη ηρεμία. Λίγη…

-Να φωνάξω κάποιον;

-Τώρα ας μείνουμε οι δυο μας. Αν θες, την επόμενη, φέρε και φίλο σου. Δεν με πειράζει. Απλώς όλοι πληρώνουν το ίδιο.

Πρέπει να είναι τα μάτια μου. Γι αυτό και ξαφνικά σαν να βλέπω φως.  Να δεις που μου πετάχτηκαν έξω τελικά.  Νιώθω ένα απότομο βάρος στο κορμί μου.

-Πιο σιγά μωρό μου. Πάρε τον χρόνο σου. Δεν χρεώνω με την ώρα εγώ.

Είναι όλα θολά. Ίσως και να το ευχαριστιέμαι. Ε, και το δικό μου το κορμί έχει τις ανάγκες του και ποιος είπε πως δεν μπορείς να περνάς καλά στην δουλειά σου. Εκτός κι αν δουλεύεις σε γραφείο.

-Ναι, το ΕΚΑΒ;

Είναι ιδρωμένος. Λαχανιάζει.

-Ναι, καλημέρα σας, βρίσκομαι στην οδό…

Το κρεβάτι μου βογκάει. Το ίδιο και γω.

– Την βρήκα στον δρόμο. Την έφερα σπίτι της.

Μισό να γυρίσω από την άλλη. Σε αυτό μου το κόλπο είμαι απίστευτη. Έτσι κολλάει ο πελάτης. Πονάει το στήθος μου. Πρέπει να ελαττώσω το τσιγάρο.

– Λέει διάφορα. Δεν καταλαβαίνω τι.

Πόσος χρόνος περνάει; Χρόνος και νύχτες, νύχτα και χρόνια. Το σεξ βέβαια είναι άχρονο και άτοπο. Εγκιβωτισμένη ιστορία μέσα στο διήγημα της ζωής μας. Αλλά πόσος χρόνος έχει περάσει από τότε; Νιώθω τόσο γριά. Τόσο μακριά από τα είκοσι φθινόπωρά μου. Πονάω.

-Ευτυχώς ήρθατε.

-Με ακούτε. Μπορείτε να μου πείτε πως σας λένε και τι μέρα έχουμε;

-Τι έχει;

– Κρίση. Ίσως από την ζέστη. Αφόρητο μεσημέρι. Καλά που την βρήκατε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε, πάσχει από γεροντική άνοια…

Εδώ και τώρα θα είμαι πάντα πριν.

Είρως

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook