,

Η εξωσωματική μου

Όμως τα Χριστούγεννα ήρθαν, και μπήκε και η νέα χρονιά. Κι εμείς κάναμε ότι το διασκεδάσαμε. Έβαλα την πιο κοντή, την πιο στενή μου φούστα στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Το πιο βαθύ ντεκολτέ. Αφού δεν είμαι μαμά, τουλάχιστον να είμαι γκόμενα. Ήπια αμέτρητα, να πνίξω το μέσα μου που έκλαιγε κι ευχήθηκα να μην ξαναζήσω ποτέ μια τόσο γαμημένη χρονιά.

Κι οι μήνες περνούσαν με εμένα να παραμυθιάζω τον εαυτό μου ότι το ελέγχω, αλλά πού και πού να βλέπω θολά, να με πιάνει ταχύπνοια, να νιώθω ότι πέφτω. Ο οφθαλμίατρος αφού με εξέτασε, μου είπε «μήπως έχεις έντονο άγχος αυτό το διάστημα;». Δεν απάντησα, γιατί είχα βουρκώσει ήδη. «Δες γαμώτο σου, Σμαράγδα τι έκανες στον εαυτό σου!» σκεφτόμουν.  Και πέρασαν κι άλλοι μήνες. Με άγχος, ξέκωλες φούστες και παγωμένη βότκα.

Κι ήρθε η ώρα που, ακριβώς όπως μου το είπε ο γυναικολόγος μου, ένιωσα απλά έτοιμη να το ξανακάνω. Ένα τελευταίο έμβρυο. Τα ρέστα μου. Μόνο που αυτή τη φορά η προετοιμασία ήταν τύπου ρομπότ: αγέλαστα, μεθοδικά, άνοιξε πόδια, κλείσε πόδια, αιμοληψίες, υπέρηχοι, χαμόγελο μηδέν, αισιοδοξία μηδεν. Πάγος.

Έφτασα για την εμβρυομεταφορά με ένα μαύρο παντελόνια και μια γκρι μπλούζα, εντελώς ανέκφραστη. Το κατάλαβαν όλοι: γιατροί, εμβρυολόγος, μαίες, αυτοι μου χαμογελούσαν κι εγώ ήμουν σε στυλ «ξέρω τη διαδικασία, κάντε το να τελειώνουμε». Πήρα ανέκφραστη το υπερηχογράφημα στο σπίτι μου, το έχωσα βαθιά σ’ένα συρτάρι κι έκατσα να δω Φιλαράκια. Και δεν επέτρεψα στον εαυτό μου ούτε τσιμπήματα να νιώσει, ούτε τραβήγματα, ούτε τίποτα. Ο Πάνος στο ίδιο μήκος κύματος. Η μαμά μου κάτι πήγε να ευχηθεί όταν με είδε, πήγε να μου χαϊδέψει την κοιλιά, και της τράβηξα το χέρι.

Όμως όσο κι αν είχα παγώσει το αίμα μου για να μην νιώθω, δεν μπορούσα να πάψω την αγωνία μου στο πρώτο τεστ χοριακής. «128! Συγχαρητήρια!». Εκεί κατάλαβα τι θα πει «συγκρατημένα αισιόδοξη», δεν ήλπιζα τίποτα, δεν φοβόμουν τίποτα, ήμουν πληγωμένη. Κι οι χοριακές πήγαιναν κατ ευχήν (όχι τη δική μου, εγώ τις ευχές τις έκοψα), κι είδαμε και σάκο, κι έπειτα μια λατρευτή βουλίτσα που ήταν το έμβρυο. Ένιωθα τη χαρά μου να πεταρίζει μέσα μου, κι εγώ με τρόμο να την κλείνω σε κλουβιά.

Δεν θα την ξεχάσω εκείνη τη νύχτα, ξημέρωμα πάλι, σαν επανάληψη της χειρότερης ταινίας: μια ελαφρά ενόχληση, κι αίμα. Κόκκινο… Αλλά αυτή τη φορά δεν είχα ουρλιαχτό να βγάλω, ούτε καν δάκρυα όσα θα νόμιζε κανείς. «Πάνω σήκω, έχω αίμα». Βουβαμάρα. Κάθομαι σαν νεκρή στον καναπέ κι απλά περιμένω να πάει πρωί, να πάω στον γιατρό. Στο μυαλό μου μόνο η φράση «Ήταν το τελευταίο μου έμβρυο. Ήταν το τελευταίο μου εμβρυο…».

Στις 9 φτάσαμε στον γιατρό και με συνοπτικές διαδικασίες μπήκα για υπέρηχο. Κοιτάω το ταβάνι και προσπαθώ να μην σκέφτομαι τίποτα. Ξαφνικά ακούγεται παλμός καρδιάς. Ντουπ ντουπ ντουπ…. Με πιάνει τρέμουλο. «Σμάραγδα είναι μέσα το έμβρυο. Ακουμε παλμούς. Ήταν μια μικρή αποκόλληση μονο.». Εκεί ξεκινάνε τα δάκρυά μου, όλα αυτά που έπνιξα πριν.

Για 6 ολόκληρους μήνες ήμουν ξάπλα. Επί τρεις μήνες είχα ανά περιόδους αίμα. Η μαμά μου ήταν ψύχραιμη δίπλα μου, αλλά με την άκρη του ματιού μου την έβλεπα να σκουπίζει κρυφά τα δάκρυά της όταν με έβλεπε να αιμορραγώ. Ξάπλα, με τον φόβο μην πάθει κάτι το έμβρυο. Δεν τολμούσα να ελπίσω τίποτα και δεν ήθελα να έχω αρνητικές σκέψεις κι έτσι ήμουν απλά ένα πλάσμα που ανέπνεε ξαπλωμένο. Έξι μήνες ήμουν σε ένα δωμάτιο κι απλά ανέπνεα και έλεγχα αν έχω αίμα. Έξι μήνες κι ποτέ ποτε ποτέ δεν το είπαμε «μωρό», μόνο «το έμβρυο». Δεν το άντεχα να το θεωρήσω μωρό και να δεθώ, μήπως και πονέσω λιγότερο αν το χάσω κι αυτό.

Το τέλος της εγκυμοσύνης πήγε πολύ καλά, άρχισα και να σηκώνομαι κιόλας. Όμως ουτε καν τότε ήλπιζα. «Γιατί ανησυχείς μωρέ; Ακόμα και τώρα να γεννήσεις, όλα καλά θα είναι, σχεδόν στο μήνα σου είσαι» μου λέγανε, αλλά τι ήξεραν κι αυτοί; Έυκολο να πιστευεις ότι δεν θα συμβεί τίποτα τραγικό, αν δεν πρόκειται για σένα.

Ο επίλογος είναι ευχάριστος. Έχει μια γέννα στην οποία πήγαν όλα καλά. Η δική μου στιγμή της λύτρωσης, η στιγμή που επέτρεψα στον εαυτό μου να πιστέψει ότι τα κατάφερε ήταν η στιγμή που άκουσα τα κλάματά της! Το λατρευτό κλάμα της μόλις γεννήθηκε. Μόνο τότε ηρέμησα. Εκεί εξέπνευσα στην ανάσα που κράταγα 9 μήνες, επιτέλους. Μου τη φέρανε στην αγκαλιά μου, ζαρωμένη, με την άσπρη γλίτσα πάνω της, αηδιαστική και υπέροχη. Η κόρη μου. Το θαύμα μου, το μεγαλύτερο επίτευγμά μου! Την βάλανε στο στήθος μου και άρχισε να ρουφάει, και ανατρίχιασε το μέσα μου. Εσύ είσαι μικρή μου, σε ξέρω!

Για πολύ καιρό, κάθε βράδυ που κοιμόταν, την κοιτάζαμε με τον Πάνο και κλαίγαμε από πάνω της από χαρά. Κάποιες φορές ξυπνούσαμε μεσα στη νύχτα, να σιγουρευτούμε πως όντως έχουμε παιδί, δεν είναι ψέμα!

Το μόνο που είναι ψέμα είναι αυτό που σου λένε όλοι, ότι «μόλις γεννήσεις θα ξεχάσεις τις δυσκολίες που πέρασες». Όχι, δεν τις ξεχνάς. Σε πονούν λιγότερο, αλλά δεν τις ξεχνάς. Κι αναγνωρίζεις με ευκολία και αμέριστη συμπόνοια την αμηχανία και τον πόνο στο βλέμμα μερικών γυναικών  όταν τις ρωτούν «άαααντε τι περιμένετε; Προσπαθείτε για παιδάκι;».

Σελίδες: 1 2 3

9 απαντήσεις στο “Η εξωσωματική μου”

  1. Είναι ανατριχιαστικά αληθινό…είναι ακριβώς όσα νιώθω και όσα θα ήθελα να πω τους τελευταίους 9 μήνες..

  2. Ακριβώς τα ίδια. Συν μια εξωμήτριο με αποτέλεσμα να καταστραφεί η μια σάλπιγγα.
    Και απερματεγχίσεις. 2. Με μηδέν αποτέλεσμα.
    Και ξεκινήσαμε την εξωσωματική. Τα ίδια νούμερα με σένα. Πήραμε 14 γονιμοποιήσαμε 9, πέτυχαν 5. Εμφυτεύσαμε 2 κι έχω τον πρίγκηπά μου 9,5 χρονών σήμερα.
    Κάνε κουράγιο.

    • Τα κατάφερα κι εγώ τελικά να κανω μωράκι 🙂
      Το κείμενό μου έχει 3 σελίδες, στο τέλος, έρχεται το πολυπόθητο μωράκι μου.?
      Να μας ζησουν!

  3. Βραδιά αξημερωτα… Πόνουσε η ψυχή μου…. Πόνουσε η ύπαρξη μου από την λαχτάρα μου για παιδί.. έτσι πέρασαν χρόνια ολάκερα… Κανένας δεν μπορεί να σε νιώσει πραγματικά! κανένας!
    Τώρα κοιτάζω τα δίδυμα αγόρια μου κ κλαίω κάθε βράδυ δοξάζοντας την καλή μου τύχη, την Παναγία κ όλο το καλό σύμπαν που μου τους χάρισαν!
    Άξιζαν όλα…θα τα ξαναέκανα όλα χθές χωρίς δεύτερη σκέψη.
    Κουράγιο σε όλες τις γυναίκες που ανεβαίνουν αυτόν τον Γολγοθά. Κουράγιο κ πίστη!

  4. Μια απ’ τα ίδια… Μόνο που εμείς είχαμε μόνο 2 ωάρια με τόσα φάρμακα.. μόνο 2..! επιβίωσαν 2..γονιμοποιηθηκαν 2.. εμφυτευτηκαν 2.. και τώρα έχω τα αγοράκια μου 3 χρονών..!!!!! Πίστη στον εαυτό μας..!!!!

    • Μου θύμησες τα δικά μου…. Εμας ευτυχως ο γιατρός μας ειχε βάλει να κάνουμε όοοολες αυτες τις πολλες (στο ντοσιε) εξετάσεις ΠΡΙΝ καν συζητήσουμε για εξωσωματική. Του ειπαμε οτι θέλουμε να κάνουμε παιδι κ μας εβαλε να κάνουμε ολες αυτες τις εξετάσεις για να εχει εικονα. Κ οντως ειχαμε θεματα κ οι 2.
      Η καθέμια μας το βιωνει διαφορετικά παντως. Ολα αυτα που γραφεις τα βιωσα κ γω. Κάποια απ αυτα με τα ιδια συναίσθημα και διάθεση κ καποια αλλα με διαφορετικό τρόπο.
      Μετα απο 2 αποτυχημένες σπερματεγχυσεις κ 1 επιτυχημένη εξωσωματική εχουμε παιδι. Κ είναι οτι ωραιότερο μας εχει συμβει. Βρισκεις νόημα!! Πάντως μπορεί η σπερματεγχυση να μην είναι εξωσωματική, αλλα οταν περιμενεις κ η χοριακη είναι μηδεν τρως μια χαρα τη σφαλιάρα σου. Εγω εφαγα δις αυτη τη σφαλιάρα κ στην αναμονη για τη χοριακη μετα την εξωσωματική πλεον επαθα κριση πανικου κ βρεθηκα στο νοσοκομείο με αναπνευστικη υποστηριξη απο το αγχος…. καπου εκει ειπα οτι ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΈΚΑΝΑ ΞΑΝΑ αν δεν ημουν εγκυος…. Τελικά ολα πηγαν καλα, αλλα ειμαι σιγουρη οτι θα ξαναπροσπαθουσα αν δεν τα καταφερνα… εύχομαι σε ολα τα ζευγάρια που περνανε αυτο λουκι να τα καταφερουν γιατι δεν υπάρχει κατι ωραιοτερο απο το να φέρεις μια ζωη στον κοσμο…

  5. 4 κύκλοι, 4 ωάρια, 1 έμβρυο, εμβρυομεταφορά, κύηση και πριν προλάβεις να χαρείς: παλίνδρομη και τα ακόλουθα ούτε θέλω να τα θυμάμαι….. άντε τώρα ξαναξεκίνα από την αρχή.. όλες αυτές οι σκέψεις, τα συναισθήματα…

  6. Το τραγικό ξέρετε ποιο είναι να κάνεις έμβρυομεταφορα χωρίς να έχεις ενδομήτριο γιατί με την αποβολή των 6 μηνών το κατάστρεψε ο γιατρός.Και φουλ δύο εξωσωματικές στον αέρα.Πονος,απογοήτευση και θρήνος για το 6 μηνών κοριτσάκι μου που δεν προλάβα να αγκαλιάσω και αυτό από λάθος γιατρού.Αν αγαπάτε τον εαυτό σας,σας παρακαλώ προστάτευσε τον.

Απάντηση


Discover more from Thebluez

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading