13 Reasons why (Season 1)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Μοναξιά. Η απόλυτη μοναξιά που νιώθει κάποιος ακόμα μεταξύ πλήθους ανθρώπων που σφύζουν από ζωή.  Όταν αυτή η μοναξιά  συνοδεύει έναν έφηβο όμως γίνεται εφιαλτική, τρομακτική και επικίνδυνη. Δεν είναι ασθένεια, είναι απλά μία βιωματική κατάσταση που μεταμορφώνεται σε τρόπο ζωής, ενώ η ψυχή αυτή παλεύει να ξεφύγει από τους άδικους εφιάλτες που μία νεαρή κοινωνία επέλεξε να της επιβάλλει. Απλά. Χωρίς κανόνες, χωρίς εξηγήσεις. Και οι εφιάλτες αυτοί καταλήγουν μοιραίοι. Μεταλλάσσονται σε μία κατάθλιψη της οποίας την ένταση δεν είσαι ακόμα σε θέση να γνωρίζεις.

Στην αρχή νομίζεις πως είσαι ένας απλός θεατής στην ιστορία,  μπαίνοντας σε ένα λύκειο με εφήβους γεμάτους ορμονικές εκρήξεις και ανάγκη για προβολή. Πιστεύεις  πως εξ’αρχής θα είσαι κοντά σε μία κλειδαρότρυπα, συμπάσχοντας με τους γονείς μίας έφηβης που αυτοκτόνησε ενώ  παράλληλα  παρατηρείς αντιδράσεις άλλων παιδιών, καθηγητών αλλά και  σχολικών παραγόντων. Αυτό νομίζεις στην αρχή. Δεν είναι έτσι όμως.

Η ιστορία μας μεταφέρει σε μία μικρή πόλη των ΗΠΑ. Σε ένα λύκειο όπου νεαροί άνθρωποι ζουν τη ζωή τους. Κι εκεί ξαφνικά η καθημερινότητά τους αλλάζει όταν ένα κορίτσι αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ένα τέλος οριστικό προκειμένου να γλιτώσει από αυτόν τον κόσμο στον οποίο  νιώθει μόνη. Νιώθει να είναι ένα λάθος, ένα βάρος στους άλλους.  Εκεί ξεκινά η ιστορία μας. Μερικές μέρες μετά από το θάνατο της Χάνα Μπέικερ, η οποία λίγο πριν  δώσει τέλος στη ζωή της, αποφάσισε να καταγράψει σε δεκατρείς κασέτες τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

Την ιστορία την παρακολουθούμε μέσα από τη βιωματική ματιά του Κλέι Τζένσεν, συμμαθητή της, ενός εφήβου σπασίκλα, για την Αμερική geek, χαμένο  στην απώλεια αυτή. Αλλά και θυμωμένο. Θέλει  να λύσει το μυστήριο της γλυκιάς κοπέλας ενώ προσπαθεί να καταλάβει το νόημα της ζωής. Η διακριτική κοινή  ιστορία των δύο νέων ξεδιπλώνεται αργά και όλα αποκτούν νόημα όσο οι κασέτες φανερώνουν τα μυστικά  μίας ανάμεικτης παρέας νέων. Κι έτσι λοιπόν ξεδιπλώνονται ιστορίες εφήβων γεμάτες φόβο, προβλήματα οικογενειακά, ανάγκη για κοινωνικότητα, πολλά λάθη μίας και  το νέον της ηλικίας  τα δικαιολογεί ενώ όλα τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας των νέων ξεδιπλώνονται με περισσή ευκολία και έντονη  φόρτιση.

Η σειρά είναι αριστουργηματική. Πολύ σκληρή για τα μάτια ενός νέου. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας είναι σε ηλικία να κατανοήσει τη σειρά μέσα από σκληρές σκηνές όπως η αυτοκτονία, η βία, το μπούλιγκ, ο αλκοολισμός, ο βιασμός,  έντονα συναισθήματα και  πολλές διαφορετικές εικόνες.  Ιστορίες εφήβων και οικογενειών με ένα κοινό γνώμονα: το φόβο της μοναξιάς. Της απομόνωσης, του περιθωρίου.

Τη σειρά αυτήν πρέπει πρώτα από όλα να τη δείτε ως γονιός και μετά σαν άνθρωπος. Σε πολλές σκηνές θα σκεφθείτε μήπως το παιδί σας υφίσταται κάτι παρόμοιο. Έχει σημασία επίσης να αναρωτηθείτε αν μεγαλώνετε θύτες. Όλα εκείνα τα μικροσκοπικά καθημερινά πραγματάκια που με το πέρας του χρόνου αυξάνονται, γεμίζουν ένα ποτήρι που ξεχειλίζει με απίστευτες συνέπειες για τη ζωή όχι μόνων των εφήβων αλλά και των δικών τους ανθρώπων. Ακόμα και των κατοίκων της μικρής αυτής πόλης που περιγράφεται.

Το νεανικό παρεάκι των ηθοποιών έχει πολλά να σας πει. Το σενάριο είναι εξαιρετικό. Παρακολουθείτο στενά από ειδική ομάδα ψυχολόγων, κλινικών, εξελεγκτικών αλλά και νευροψυχολόγων, οι οποίοι, σε αρκετά σημεία με θέματα σαν το μπούλιγκ και το  βιασμό, προσέφεραν στο νεαρό καστ ειδική συμβουλευτική ώστε να αποδοθεί ερμηνευτικά σωστά η εκάστοτε σκηνή και συναισθηματικά να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές του θεατή. Κάποιου που υποφέρει. Κάποιου που φοβάται. Κάποιου που υπέστη κακοποίηση. Η σειρά επιδιώκει να γίνει κίνητρο για βοήθεια σε όσους την επιθυμούν.  Για παράδειγμα ιδιαίτερη σημασία σε σκηνή  βιασμού, δόθηκε στο να αποτυπωθεί  στην κάμερα το συναίσθημα της γυναίκας που τον υφίσταται. Στο μπούλιγκ το οποίο υφίσταται ένας νεαρός, τα βαριά τραύματα στο κεφάλι από ξύλο τα οποία καταλήγουν σε βαθιά σημάδια πολλών ημερών σαν ένα στίγμα, αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχή ενός δεκαοκτάχρονου νέου με όνειρα.

Δε σας κρύβω ότι είναι από τις λίγες σειρές στις οποίες έκλαψα πολύ. Έκλαψα γιατί είδα παιδιά να πονάνε, να παλεύουν με τους δικούς τους δαίμονες. Είδα παιδιά να ισορροπούν σε γκρεμό και να παίρνουν σοβαρές αποφάσεις για το αν θα τελειώσουν τη ζωή τους. Είδα παιδιά να φωνάζουν βοήθεια με τη σιωπή τους ενώ οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της σφύριζαν σχετικά αδιάφορα. Είδα κορίτσια να ερωτεύονται, να πληγώνονται και να αναρωτιούνται για τα λάθη τους. Να φοβούνται την αντίδραση των γονιών τους. Τίποτα όμως από όλα αυτά δε θα είχε την παραμικρή σημασία αν η σειρά δεν επιτύγχανε να σε κάνει να νιώσεις ενοχές. Αισθάνθηκα μία γροθιά στο δικό μου στομάχι. Και παράλληλα αναρωτήθηκα αν πραγματικά είμαι ικανή σαν γονέας για τα δικά μου παιδιά. Να πάρουν αυτά τα εφόδια που έχουν ανάγκη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νεανικής τους ζωής και να να κάνουν το δικό τους ταξίδι, απομακρύνοντας όλα τα τοξικά στοιχεία που τα πληγώνουν.

Η θεματολογία είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα ζει ένας έφηβος. Θα μπορούσε να ήταν το δικό μας παιδί. Αυτό που χαμογελάει και λέει πως όλα πάνε καλά.

Τη σειρά αυτήν την είδε η δωδεκάχρονη κόρη μου. Πριν από εμένα. Ήθελε να τη δει. Αν την είχα ήδη παρακολουθήσει θα της απαγόρευα να τη δει τώρα. Την αναλύσαμε. Τη συζητήσαμε. Ήθελα τη γνώμη της. Τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα. Το νόημά τους δυνατό. Πριν πατήσετε το κουμπάκι να δείτε το πρώτο επεισόδιο και να ακούσετε την πρώτη πλευρά της κασέτας,  σκεφθείτε αν είστε έτοιμος να νιώσετε πόνο. Να νιώσετε ανίκανος, να νιώσετε μικρός σε ένα κόσμο σκληρό. Έχετε τη δύναμη να δείτε το παιδί σας να πονά;  Να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των δικών σας πράξεων ίσως;  Να επισκεφθείτε επίσης ένα χώρο με παιδιά και να παρατηρήσετε τα βλέμματά τους. Τις κινήσεις του σώματός τους. Τις αντιδράσεις τους. Τις πράξεις τους. Να συμβάλλετε ώστε  η εικονική κατά τα άλλα αυτοκτονία της σειράς αυτής, για λόγους σεναριακούς, να είναι η τελευταία που θα νιώσει στο πετσί του ποτέ ένας έφηβος. Ένας γονιός. Ένας άνθρωπος.

Πέρασαν ήδη τέσσερις ημέρες που είδα το τέλος της σειράς. Ακόμα την σκέφτομαι. Και πονώ.

Μην τη χάσετε.  Έρχεται σύντομα ο δεύτερος κύκλος ο οποίος ολοκληρώθηκε τέλος του 2017. Στο Netflix.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Μαργαρίτα Τσεντελιέρου
Zumba

Βρείτε μας στο Facebook