,

Κάθε ταξίδι είναι ένα δώρο

Είναι ακόμα ο πρώτος μήνας του 2019. Πολλοί από εσάς δεν έχετε φτιάξει (ή δεν έχετε σκοπό να φτιάξετε) τη λίστα των στόχων του νέου έτους. Κρίμα! Μπορείτε να γράψετε υπέροχα πράγματα και με λίγη και πάνω απ’ όλα καλή θέληση να τα πραγματοποιήσετε!

Εγώ λοιπόν είμαι εδώ σήμερα για να βάλω το λιθαράκι μου σ’ αυτές τις λίστες. Είμαι εδώ για να υπενθυμίσω, ή για να υπερτονίσω στους ήδη προνοητικούς, έναν στόχο. Έναν πολύ σημαντικό στόχο που εγώ έγραφα κάθε ρημαδιασμένο χρόνο και ποτέ για τους χψ λόγους δεν πραγματοποιούσα. Αυτό μέχρι πέρσι! Πέρσι έκανα αυτόν το στόχο πραγματικότητα κι ήταν ό,τι καλύτερο…

Στόχος για το 2019 (και για την υπόλοιπη ζωή σας φυσικά) : Να ταξιδέψω!

Ναι, φίλε μου! Είναι -χωρίς υπερβολές- το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και στο λέω με το χέρι στην καρδιά, ποιος εγώ που έχω κάνει ελάχιστα ταξίδια. Εκείνοι που ταξιδεύουν συνέχεια μπορούν να σου πουν πολλά περισσότερα…

Το κάθε ταξίδι είναι μια περιπέτεια! Μια ανάγκη για εξερεύνηση. Όχι μόνο επειδή θα βρεθείς σε μια ξένη χώρα, αλλά επειδή θα μάθεις καινούργια πράγματα και αυτά θα πρέπει να τα χωρέσεις μέσα στη βαλίτσα στην επιστροφή. Το άγνωστο είναι δελεαστικό!
Είναι ένα σχολείο. Θα επισκεφθείς τόσα μουσεία και αξιοθέατα. Θα μελετήσεις και θα μάθεις για τους νόμους της εκάστοτε χώρα, για την τέχνη της, τη νοοτροπία της και φυσικά για την ιστορία της.

Επίσης, είναι ένα σχολείο για σένα τον ίδιο. Θα επαναπροσδιορίσεις πολλά στον ίδιο σου τον εαυτό. Θα τεστάρεις ένα εκατομμύριο πράγματα. Θα υπερβείς τα όρια και τις αντοχές σου. Θα μάθεις να προσαρμόζεσαι και να επιβιώνεις. Θα γεμίσεις αυτοπεποίθηση και θα σε μάθεις καλύτερα! Άσε που θα νιώσεις ελεύθερος! Η ανωνυμία είναι μεγάλη υπόθεση! Θα είσαι σε μια ξένη χώρα, ανάμεσα σε ανθρώπους που (πιθανόν!) δε μιλάτε την ίδια γλώσσα, δε σε ξέρει κανένας και δε θα τους ξαναδείς! Μπορείς να κάνεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι (σε επιτρεπτά όρια πάντα!).

Είναι μια ευκαιρία να αποδεχτείς τη διαφορετικότητα. Να γνωρίσεις ανθρώπους που εργάζονται διαφορετικά, που οδηγούν διαφορετικά, που επικοινωνούν με άλλο τρόπο. Να γευτείς φαγητά που οι γευστικοί σου κάλυκες δε φαντάζονται. Να δεις αξιοθέατα που έβλεπες μόνο στην οθόνη ενός υπολογιστή. Να παρατηρήσεις το τρόπο που ο κόσμος περπατάει ή κινείται. Να τους δεις αν χαμογελούν ή όχι. Στο Άμστερνταμ ο κόσμος χαμογελούσε όλη μέρα. Στο Λονδίνο, το άλλο άκρο. Και πιστέψτε με, δε φταίει ο καιρός!

Α, κι άλλο κριτήριο. Να δεις πως είναι να μένεις σε μέρη με διαφορετικό κλίμα. Θα γνωρίσεις νέους πολιτισμούς και θα δεις πως δεν υπάρχει μόνο μια οπτική για τα πράγματα. Θα κάνεις και συγκρίσεις δυστυχώς, αλλά κι αυτό μέρος των ταξιδιών είναι.

Θα αλλάξεις παραστάσεις. Θα ξεφύγεις τελείως από μια καθημερινότητα και μια ρουτίνα που μπορεί να σε πνίγει και σε τρώει. Θα γεμίσεις μπαταρίες με αστραπιαία ταχύτητα κι όταν λέω μπαταρίες δεν εννοώ τις σωματικές, αλλά τις ψυχικές και τις συναισθηματικές. Με γεμάτη τη ψυχή και το νου, τύφλα να έχει το σώμα.

Επιπλέον, μέσα απ’ τα ταξίδια θα μάθεις πως η ουσία δε βρίσκεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Δε θα σε απασχολούν τα υλικά αγαθά. Δε θα σε νοιάζει το πολύ και θα βολευτείς και με το λίγο! Και θα δεις που στο τέλος το λίγο θα σου αρέσει γιατί τελικά αυτό είναι το καλό κομμάτι.

Και φυσικά, θα έχεις αναμνήσεις για μια ζωή… Από εκείνες που δε χωράνε στο instagram ή στα φωτογραφικά άλμπουμ. Από εκείνες που μένουν ανεξίτηλες και κάθε φορά που τις φέρνεις στο μυαλό σου θυμάσαι το συναίσθημα που είχες τότε. Κι ας έχουν περάσει τα χρόνια…
Εγώ είμαι σίγουρη πως δε θα ξεχάσω ποτέ πως ένιωσα όταν μπήκα στην Παναγία των Παρισίων. Ήταν ένα όνειρο ζωής που κατάφερα να το κάνω πραγματικότητα…

Όπως βλέπεις λοιπόν, τα ταξίδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους! Θα ρίξουμε τους ρυθμούς μας, θα δοκιμάσουμε νέα πράγματα, θα αντιληφθούμε τη μοναδικότητά μας, θα βρούμε τη ψυχική μας ισορροπία και θα ανακαλύψουμε την ουσία των πραγμάτων.
Άσε που κάθε ταξίδι είναι η αρχή ενός μεγάλου έρωτα… Κυριολεκτικού και μεταφορικού!

Μην περιμένεις! Άνοιξε τον υπολογιστή και κλείσε εισιτήρια. Ένας άλλος κόσμος είναι μόνο ένα check in μακριά…

Απάντηση


Αρέσει σε %d bloggers: