,

Μη σταματάς να προσπαθείς

Η Μάγδα σκούπισε βιαστικά τον ιδρώτα που έτρεχε στο μέτωπό της και κοίταξε τα χαρτιά της, για να κάνει την επόμενη ερώτηση στην Άννα Παράσχου. Είχε αγχωθεί πολύ. Είχε κάνει ελάχιστες συνεντεύξεις μέχρι εκείνη τη στιγμή και το γεγονός πως είχε μπροστά της, την Άννα Παράσχου, την γέμιζε με μεγαλύτερο άγχος.

Η Άννα Παράσχου ήταν η μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια των τελευταίων δεκαετιών και παρότι οι δόξες που πέρασε ήταν τεράστιες, έδινε συνεντεύξεις εξαιρετικά σπάνια. Για την ακρίβεια είχε δώσει μόλις δύο στην πολύχρονη πορεία της. Και τις δύο σε φτασμένους και πασίγνωστους δημοσιογράφους. Πώς είχε δεχτεί ολόκληρη Άννα Παράσχου, να δώσει συνέντευξη στο μικρό, τοπικό κανάλι, σε μια νεαρή, άπειρη δημοσιογράφο, δεν το κατάλαβε κανείς! Το θέμα ήταν όμως πως η Μάγδα την είχε μπροστά της! Όμορφη και λαμπερή παρά τα 75 της χρόνια.

-Γιατί δεν ξέρουμε πολλά για τη ζωή σας κυρία Παράσχου;

-Ξέρετε τα πάντα για τη δουλειά μου.

-Φυσικά! Όλοι γνωρίζουμε την πορεία σας και όλη η Ελλάδα μιλά για το ταλέντο σας, αλήθεια όμως… πώς γίνατε τραγουδίστρια;

Η Μάγδα σήκωσε τα μάτια της και κοίταξε την Άννα Παράσχου. Το χαμόγελό της έδειχνε ατάραχο, αλλά το δεξί της χέρι κουνιόταν νευρικά. Την είχε ρωτήσει κάτι που δεν έπρεπε; Είχε κάνει κάποια γκάφα; Κράτησε την αναπνοή της, μέχρι τη στιγμή που είδε το βλέμμα της Άννας Παράσχου να μαλακώνει. Ίσως βοήθησε και το παρακλητικό βλέμμα που είχε η Μάγδα. Ίσως και το ότι ο ιδρώτας σχημάτιζε πια χοντρές σταγόνες στο μέτωπό της. Ήταν και ζωντανή η σύνδεση…

-Έχω περάσει πολλά στο παρελθόν. Πράγματα στενάχωρα. Έχω ζήσει και πολλά όμορφα όμως, αλλά ξέρεις… όσο χρώμα κι αν έρθει στη ζωή σου, αφότου στην έχουν ντύσει με μαύρο, δεν αλλάζουν πολλά. Πόσο χρώμα να ρίξεις πάνω σ’ έναν μαύρο καμβά και τι αποτέλεσμα θα έχει;

Η Μάγδα κόλλησε το βλέμμα της στην Άννα Παράσχου. Η σταθερή, αλλά γλυκιά φωνή της, σε συνδυασμό με το ήρεμο βλέμμα της, την μαγνήτισαν. Κάθισε πιο αναπαυτικά στην κόκκινη πολυθρόνα του στούντιο. Ήταν σίγουρη πως θα άκουγε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.

-Γεννήθηκα σε φτωχή οικογένεια. Πολύ φτωχή. Οι γονείς μου αγαπήθηκαν και παντρεύτηκαν απ’ τα μικράτα τους και σύντομα έκαναν 3 παιδιά. Ζούσαμε πολύ φτωχικά. Όλοι βέβαια στο χωριό, πάνω κάτω έτσι ζούσαν και δεν νιώθαμε μειονεκτικά. Μετά ήρθε ο πόλεμος. Ήρθε ο πόλεμος και μου στέρησε τον πατέρα και τον αδερφό μου. Έμεινα πίσω με την αδερφή και τη μάνα μου. Τότε ήταν που η πείνα άρχισε να θερίζει κυριολεκτικά το σπίτι μας. Η αδερφή μου, λίγο αργότερα παντρεύτηκε κι έφυγε στην Αμερική. Σύντομα, μας έστειλε πρόσκληση. Η ζωή εκεί ήταν καλύτερη. Χρυσή την έκανα την μάνα μου να πάμε. Αδύνατον! “Στα χώματα που έθαψαν τον άντρα μου και τον γιο μου θα θαφτώ!”, έλεγε και κατέβαζε πιο χαμηλά το μαύρο μαντήλι που φορούσε στο κεφάλι της. “Έλα εσύ!” μου έλεγε η αδερφή μου, αλλά που να αφήσω τη μάνα μας; Δεν μου πήγαινε καρδιά.

Η Μάγδα είχε ξεχάσει τελείως πια που βρισκόταν. Είχε κρεμαστεί απ’ τα χείλη της Άννας Παράσχου κι άκουγε απνευστί όσα της έλεγε. Η Άννα το κατάλαβε και χαμογέλασε.

-Λίγο αργότερα, γνώρισα τον Πασχάλη μου. Σύντομα παντρευτήκαμε και κάναμε την κόρη μας. Την Ασημένια. Ήμουν τόσο ευτυχισμένη! Τόσο ερωτευμένη! Τον λάτρευα και με λάτρευε. Στα μάτια κοιταζόμασταν! Κόντευε να γίνει δυο χρονών η Ασημένια μας, όταν έφεραν στην αυλή μου τα κακά μαντάτα. Ο Πασχάλης είχε πέσει απ’ το άλογο όπως πήγαινε στα χωράφια και σκοτώθηκε. Δεν ήταν ούτε δυο χρονών η Ασημένια μου, όταν έχασε τον πατέρα της κι εγώ τον κόσμο απ’ τα πόδια μου.

Η Άννα κοίταξε την Μάγδα που την παρακολουθούσε με κομμένη αναπνοή. Χαμογέλασε στη σκέψη πως κάποιοι απ’ το κανάλι, εκείνη τη στιγμή θα έτριβαν τα χέρια τους. Όλα αυτά ήταν πράγματα που δεν είχε πει ποτέ η Άννα Παράσχου. Δεν τα είχε πει ποτέ κι είχε διαλέξει να το κάνει σ’ αυτό το μικρό, τοπικό κανάλι. Η μεγάλη Άννα Παράσχου! Σίγουρα θα ήταν όλοι τρελοί απ’ τη χαρά τους!

-Έμεινα χήρα στα 22 μου μ’ ένα παιδί. Μόνη με μια μάνα που βούλιαζε ολοένα στην κατάθλιψη, αν και τότε δεν ξέραμε πώς λέγεται. Την έβλεπα να αργοσβήνει μπροστά στα μάτια μου και δεν ήξερα τι να κάνω. Σιγά σιγά έτρωγε και μιλούσε όλο και λιγότερο. Μόνο όταν καθόμουν στο πλάι της με την κόρη μου στην αγκαλιά μου και της τραγουδούσα, μόνο τότε χαμογελούσε λίγο. Για καιρό ζούσαμε με την βοήθεια των συγχωριανών μας, αλλά τι να μας προσφέρουν κι αυτοί; Υπήρχε μεγάλη φτώχεια… Έπρεπε να βρω ένα τρόπο να ζήσω το παιδί μου. Χρειαζόμουν χρήματα. Δεν ήξερα να κάνω πολλά πράγματα. Ούτε και σχολείο πήγα πολλά χρόνια. Η φωνή μου ήταν το μόνο μου εφόδιο κι αυτό χρησιμοποίησα.

-Δεν νομίζω πως είναι ευρέως γνωστό πως έχετε κόρη! είπε με έκπληξη η Μάγδα

-Είχα…

Η Μάγδα την κοίταξε μη έχοντας τι να πει. Την σόκαρε αυτό που μόλις είχε ακούσει. Η Άννα Παράσχου κατάλαβε την ταραχή της και συνέχισε να της μιλάει, βγάζοντάς την απ’ τη δύσκολη θέση.

-Καμιά φορά τα παιδιά, πληρώνουν τις επιλογές των γονιών τους με τον πιο σκληρό τρόπο. Την Ασημένια μου την αγαπούσα! Την λάτρευα! Τώρα πια όμως ξέρω, πως δεν ήμουν κοντά της. Όχι όσο θα έπρεπε. Όταν έχασα τη μάνα μου, η Ασημένια ήταν σχεδόν 7 χρονών. Ήταν τότε που η καριέρα μου είχε πάρει την ανιούσα. Η δόξα και τα χρήματα, είχαν θολώσει τόσο το μυαλό μου! Δούλευα συνεχώς. Ασταμάτητα! Η κόρη μου μεγάλωνε εν τη απουσία μου…

-Κι οι γονείς είναι άνθρωποι και μπορεί να…

-Γέμισα την κόρη μου χρήματα και ψυχικά την άφησα άδεια. Έρμαιο σε κάθε επιτήδειο. Το τέλειο θύμα. Ήταν θέμα χρόνου δυστυχώς… Τώρα ξέρω, τότε δεν μπορούσα να το φανταστώ. Η Ασημένια ζούσε 4 ολόκληρα χρόνια των εφιάλτη των ναρκωτικών κι εγώ το κατάλαβα μόλις λίγους μήνες πριν πεθάνει…

Η Άννα Παράσχου, σήκωσε το βλέμμα της και το κάρφωσε αποφασιστικά στη Μάγδα. Η Μάγδα κατάλαβε πως η ψυχή της γυναίκας που είχε απέναντί της, έκλαιγε γοερά. Τα μάτια της όμως… Τα μάτια της ήταν στεγνά. Σχεδόν τρόμαξε τη Μάγδα αυτό το θέαμα.

-Έχω μετανιώσει για πολλά. Αν γύριζα το χρόνο πίσω, θα έκανα τα πάντα διαφορετικά. Τα παιδιά δεν χρειάζονται λούσα και ακριβά αυτοκίνητα για να είναι ευτυχισμένα. Χρειάζονται και το χάδι και την αγκαλιά της μάνας τους. Στο δικό μου παιδί δεν τα έδωσα αυτά. Είμαι ένοχη για τον θάνατό της.

-Γι’ αυτό κι οι τεράστιες δωρεές που κάνετε κατά καιρούς; είπε η Μάγδα, προσπαθώντας να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία της

-Δεν έχω μιλήσει ποτέ για αυτά και δεν θα ήθελα να το κάνω τώρα.

Η συνέντευξη σύντομα τελείωσε κι όταν η Άννα Παράσχου βρισκόταν στην έξοδο του στούντιο, η Μάγδα έτρεξε πίσω της.

-Κυρία Παράσχου…

-Νόμιζα πως μ’ ευχαριστήσατε για τη συνέντευξη και χαιρετηθήκαμε δεσποινίς…

-Γιατί δώσατε σε μένα αυτή τη συνέντευξη;

Τα μάτια της Μάγδας ήταν υγρά. Έδειχνε πολύ ταραγμένη, κάτι που είχε φροντίσει να κρύψει όση ώρα βρίσκονταν μέσα στο στούντιο, με τόσους γύρω τους.

-Εγώ δεν τα κατάφερα. Εσύ όμως, μπορείς να σώσεις τον αδερφό σου. Μην σταματάς να προσπαθείς. Στάσου πλάι του και πολέμησε για εκείνον. Μαζί με εκείνον. Θα προσεύχομαι για σας…

Η Άννα Παράσχου, φόρεσε τα γυαλιά ηλίου της και προχώρησε προς το αυτοκίνητό της.

Η αποκλειστική συνέντευξη που είχε πάρει η Μάγδα απ’ την Άννα Παράσχου, εκτόξευσε την καριέρα της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, βελτιώνοντας κατά πολύ, την κακή μέχρι τότε οικονομική της κατάσταση. Οι συμβουλές αλλά και τα μηνύματα που πήρε η Μάγδα απ’ όσα είχε ακούσει απ’ αυτή τη γυναίκα, της έδωσαν δύναμη, αλλά της έδειξαν και τους τρόπους.

*Ο αδερφός της Μάγδας, είναι 7 χρόνια “καθαρός” και μένει μαζί με την αδερφή του και την οικογένειά της, σε μια όμορφη μονοκατοικία, στα προάστια της πόλης τους. Ζει γράφοντας στίχους και μουσική.

Απάντηση


Αρέσει σε %d bloggers: