,

Σύγχρονοι Ήρωες

Μα πώς μου ήρθε μέσα σε αυτή την ζέστη να φορέσω τζιν παντελόνι; Τα αθλητικά παπούτσια είναι σωστή επιλογή, γιατί μπορεί τώρα να βρίσκομαι στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας, έχω όμως σκοπό στην συνέχεια να φτάσω με τα πόδια στο Θησείο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι τουρίστριες γύρω μου περπατούν όλη την Αθήνα με τις σαγιονάρες τους. Πρέπει να παραδεχθώ όμως ότι τα κοντά σορτς τους είναι πιο σωστή επιλογή από το δικό μου τζιν. Ο Αυγουστιάτικος ήλιος του μεσημεριού καίει ανελέητα και η αντανάκλαση από τα λευκά μάρμαρα κάνει τα μάτια μου να δακρύζουν.

Ο αδελφός μου βρίσκεται στο αριστερό φυλάκιο μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Είναι επίλεκτος στρατιώτης του τάγματος της προεδρικής φρουράς, είναι εύζωνας και κάνει σκοπιά εδώ και μισή ώρα, έχει να κάνει άλλες δύο σκοπιές διάρκειας μίας ώρας μέσα σε αυτό το εικοσιτετράωρο. Έχει ύψος 1.92, ξανθά κοντά μαλλιά, ψηλό μέτωπο, αρμονικά χαρακτηριστικά προσώπου και καλογυμνασμένο σώμα. Είναι Κυριακή και φοράει την επίσημη στολή: λευκό βαμβακερό πουκάμισο με φαρδιά μανίκια και χρυσά κουμπιά, μπορντό γιλέκο με χρυσά και λευκά κεντήματα, φουστανέλα με εκατοντάδες δίπλες, δύο λευκές μάλλινες κάλτσες σε κάθε πόδι και κόκκινα τσαρούχια βάρους τριών κιλών το καθένα, με εξήντα καρφιά στις σόλες τους, που είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που δημιουργείται όταν βηματίζουν συντεταγμένα στα μάρμαρα του συντάγματος. Στο κεφάλι φοράει κόκκινο φέσι με το εθνόσημο στη μέση του μετώπου. Στέκει εκεί αγέρωχος, με σοβαρή έκφραση στο πρόσωπο και βλέμμα σταθερά προσηλωμένο στο άπειρο, χωρίς να διασταυρώνεται με το βλέμμα των εκατοντάδων τουριστών που του κάνουν νοήματα και προσπαθούν να του τραβήξουν την προσοχή.

Οι γιαπωνέζοι τουρίστες δεν έχουν σταματήσει λεπτό να τον τραβούν φωτογραφίες με τις υψηλής τεχνολογίας μηχανές τους. Οι πιο τολμηρές Αμερικανίδες τουρίστριες φωτογραφίζονται δίπλα του και κάποιες από αυτές προσπαθούν να τον αγκαλιάσουν, αλλά τις αποτρέπει ευγενικά ο υπεύθυνος επιτήρησης. Υπάρχει και ένα αγοράκι γύρω στα τρία, που όποτε βρει την ευκαιρία, πηγαίνει και κοιτάει κάτω από την φουστανέλα μέχρι να τον απομακρύνει ξανά ο υπεύθυνος. Κατέβηκα πριν από μία ώρα στο Σύνταγμα για να τον δω κατά την διάρκεια της εντυπωσιακής ακρίβειας διαδικασία αλλαγής φρουράς, όπου και καταχειροκροτήθηκε για ακόμη μία φορά από το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο αδελφός μου, μου έχει μιλήσει για την καθημερινή εξαντλητική εξάσκηση, τόσο για να συντονίζονται άψογα με τους άλλους εύζωνες, όσο και για να μάθουν να σηκώνουν το χέρι στο σωστό ύψος. Ακόμη, για την απαραίτητη δυναμικότητα στην κίνηση, καθώς και το χαρακτηριστικό βηματισμό με την άρση του τεντωμένου ποδιού, με το δυνατό χτύπημα του τσαρουχιού στην συνέχεια στα μάρμαρα και το έντονο σύρσιμο του τσαρουχιού στην εναλλαγή της βάδισης. Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να μην γλιστράει με τα τσαρούχια.

Χρειάζεται 45 λεπτά για να φορέσει όλα τα μέρη της στολής. Την Παρασκευή σιδερώνει ο ίδιος το λευκό πουκάμισο και γυαλίζει τα χρυσά κουμπιά. Το Σάββατο χρειάζεται τουλάχιστον τρείς ώρες για να δέσει τα δυο μεγάλα κομμάτια της φουστανέλας, να στρώσει σωστά τις δίπλες και να τις ψεκάσει με σπρέι κολλαρίσματος Μέριτο για να διατηρεί το σωστό της σχήμα. Θέλει προσοχή στην ποσότητα του σπρέι προκειμένου να μην κιτρινίσει το ύφασμα.

Είναι ένας επάξιος συμβολικός συνεχιστής των ηρωικών αγώνων του τάγματος των ευζώνων. Είναι ένας σύγχρονος ήρωας.

Μελίνα Π.

Απάντηση


%d