,

Να ξέρεις πως όλα θα πάνε καλά

Mικρούλα μου,

Θα σου πω κάτι που ίσως ακουστεί κλισέ: όλα θα πάνε καλά… Τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζεις ή μάλλον όπως σε έκαναν να νομίζεις. Ήσουν αρκετή… Πάντα… Αυτά που έκανες ήταν αρκετά. Ίσως να μην έπρεπε να παλέψεις τόσο. Ίσως να μην έπρεπε να ξέρεις καν τι σημαίνει το ρήμα «παλεύω» σε μια τόσο τρυφερή ηλικία. Η μόνη πάλη που θα έπρεπε να γνωρίζεις είναι εκείνη στα χώματα μιας αλάνας με άλλα παιδιά, που γεμίζει τα ρούχα σου με λεκέδες και τα γόνατά σου με γραντζουνιές. Τα γόνατα σου, ακούς; Όχι την ψυχή σου.

Κι όμως, δεν πάλεψες στην αλάνα, μα όπως και να ‘χει πάλεψες γενναία. Ξέρω, το μόνο που ήθελες είναι να βρεις ποια είσαι. Όλοι αυτό ψάχνουν, αλλά για κάποιους είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι για άλλους. Κι αυτό, γιατί καμιά φορά δεν εμπιστεύονται την κρίση τους, τα ένστικτά τους. Όμως, δεν πρέπει να πέσεις σε αυτήν την παγίδα μικρή μου. Δεν πρέπει να αφήσεις κανέναν άλλον να σου πει ποια είσαι, κανέναν να σε καθορίσει. Κάθε άνθρωπος κουβαλάει μέσα του τα δικά του απωθημένα, τις κρυφές του επιθυμίες, τις αδυναμίες του και κάποιοι τα κρύβουν τόσο καλά που όσο και να προσπαθείς δεν μπορείς να τα δεις. Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέψεις τα απωθημένα, τις επιθυμίες και τις αδυναμίες κάποιου άλλου να σε διαμορφώσουν. Δεν είναι δίκαιο αυτό για σένα.

Μην παρασύρεσαι από τις Σειρήνες. Σαν ένας άλλος Οδυσσέας δέσου σφιχτά στο κατάρτι του πλοίου σου. Κλείσε τα αυτιά σου… Ξέρω η σιγή είναι εκκωφαντική, μα συνάμα πολύτιμη. Σε βοηθάει να καταλάβεις ποια πραγματικά είσαι. Κάθε άνθρωπος βαθιά μέσα του ξέρει ποιος είναι, ποιος θα ήθελε να είναι. Φόρα μαγιό και αναπνευστήρα και βούτα. Ο ωκεανός που θα ανακαλύψεις αξίζει τον κόπο. Η ομορφιά του θα σε καταπλήξει, θα σε συγκλονίσει. Σκέψου πόσο όμορφα θα ένιωθες σε έναν κόσμο μόνη σου, χωρίς να σε νοιάζει η γνώμη κανενός και να ζεις απλά και μόνο κάνοντας ό,τι πραγματικά επιθυμείς. Τώρα νομίζω πήρες μια ιδέα από την ομορφιά αυτού του ωκεανού. Του δικού σου ωκεανού.

Μην φοβηθείς, όσο κι αν οι δυσκολίες σε οδηγούν στον δρόμο του φόβου και της αμφισβήτησης. Είναι δύσκολο να βρεις την θέση σου σε αυτόν τον κόσμο. Κι όμως, σου υπόσχομαι πως αν πορευτείς μόνη σου, απερίσπαστη και αφοσιωμένη στον στόχο σου, θα τα καταφέρεις. Το σημαντικό είναι να είσαι εσύ περήφανη για τον αγώνα σου, την πρόοδο σου, τα κατορθώματά σου. Όλα όσα κάνεις να σε γεμίζουν, να μην μετανιώσεις ούτε μία μέρα από τη ζωή σου. Να μην γίνεις ένας ακόμη άνθρωπος με απωθημένα, ανεκπλήρωτες επιθυμίες και αδυναμίες, που για να γεμίσει το κενό του θα προσπαθεί να ελέγχει τη ζωή άλλων. Γίνε ο άνθρωπος που εσύ θέλει.

Και μην ξεχνάς: όλα θα πάνε καλά… Αρκεί να το θέλεις πολύ…

Με αγάπη

Η καλύτερή σου φίλη

Night Spirit

Απάντηση


%d