,

Ο ρατσισμός στην ζωή μας

Ο ρατσισμός είναι μια αρκετά συνηθισμένη συμπεριφορά, κοινή σ’ όλες τις κοινωνίες, η οποία περνάει δυστυχώς από γενιά σε γενιά, σε πολλές «πολιτισμένες» χώρες. Αυτό, είναι δείγμα πως δεν τον πολεμάμε όσο θα έπρεπε, για τον εξαλείψουμε. Ο ρατσισμός κάνει τους ανθρώπους να ντρέπονται για το μέρος που γεννήθηκαν. Οι άνθρωποι που έχουν ρατσιστικές συμπεριφορές, αδιαφορούν εντελώς για τα συναισθήματα των άλλων, με αποτέλεσμα να τους κάνουν να φοβούνται ή να τους πληγώνουν. Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον ρατσισμό.

Κανένα παιδί, γενικότερα κανένας άνθρωπος, δεν γεννιέται ρατσιστής. Όμως, είναι μια συμπεριφορά η οποία καλλιεργείται. Αν οι γονείς ή συγγενικά πρόσωπα δεν προσπαθήσουν ποτέ να βάλουν άσχημες ιδέες στο μυαλό σου, τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνεις ρατσιστής. Αν, όμως, για παράδειγμα, κάποιος σου πει πως οι άνθρωποι που προέρχονται από διαφορετικές φυλές από την δική σου και έχουν διαφορετική απόχρωση δέρματος είναι κατώτεροι και εσύ υιοθετήσεις αυτήν την άποψη, πολύ πιθανόν μελλοντικά να θεωρηθείς ή να πράξεις σαν ρατσιστής. Κανείς δεν μπορεί να επιλέξει να είναι μαύρο, λευκό, σκούρο η κίτρινο το δέρμα του. Ο Θεός μας έχει δημιουργήσει έτσι και δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν, να μας κάνει να νιώθουμε ενοχή για αυτό. Είναι γελοίο και απάνθρωπο να χλευάζεις τους ανθρώπους λόγω του πολιτιστικού τους υπόβαθρου ή του χρώματος του δέρματός τους.

Κάποιος που έχει ρατσιστική συμπεριφορά, μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός, επειδή θα συμπεριφερθεί διαφορετικά σε ένα άτομο με βάση το χρώμα του, την κοινωνική του θέση ή την χώρα προέλευσής του.

Συνεχίζουμε να μιλάμε για το πώς η σύγχρονη κοινωνία, αγκαλιάζει διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικούς ανθρώπους, σε μια προσπάθεια να επιτύχουμε τεράστια πράγματα, όπως η Παγκόσμια Ειρήνη, να εξαλείψουμε την πείνα και τη φτώχεια, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να ενωθούμε, για να κάνουμε τέτοιες αλλαγές. Ο ρατσισμός είναι ένα εμπόδιο στην πρόοδο της κοινωνίας μας. Είναι αδύνατο να επιτύχουμε κάτι σπουδαίο με τέτοια στενόμυαλα και απαρχαιωμένα ιδανικά.

Μπορούμε να τον εξαφανίσουμε, εάν  είμαστε πιο ανοιχτοί σε τέτοια ευαίσθητα θέματα και αν αποδεχτούμε με σεβασμό την διαφορετικότητα. Τότε, μόνο, θα καταλάβουμε πως οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να ζήσουν με τον τρόπο που εκείνοι επιθυμούν ή νιώθουν άνετα. Οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε πολύ εγωκεντρικοί για να σκεφτούμε τα συναισθήματα του θύματος μιας τέτοιας  συμπεριφοράς. Είναι τόσο συνηθισμένη στην καθημερινότητά μας, που ξεχνάμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της. Είναι καιρός να κάνουμε μια αλλαγή…

Δεδομένου ότι ο ρατσισμός είναι μια τόσο βαθιά ριζωμένη πεποίθηση, θα χρειαστούμε χρόνο για να αλλάξουμε. Όμως, μπορούμε να επιτύχουμε οτιδήποτε βάλουμε στο μυαλό μας. Οι άνθρωποι πρέπει να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι για να επιτύχουν κάτι σημαντικό, πρέπει να αφήσουν πίσω τις ξεπερασμένες πεποιθήσεις. Η παιδεία και η σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας είναι το μεγαλύτερο εφόδιο ενάντια σε οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά. Μόνο τότε, μπορούμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία.

Ο ρατσισμός είναι μια λανθασμένη μέθοδος για την κρίση των ανθρώπων. Είναι τόσο βαθιά χαραγμένη στον πολιτισμό μας, που πιστεύουμε ότι είναι ο κανόνας. Η ανάγκη εξάλειψής του έχει γίνει απαραίτητη, μετά από μια σειρά βίαιων δραστηριοτήτων εναντίον ανθρώπων για τη φυλή τους. Εμείς, ως κοινωνία, πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτές τις απαρχαιωμένες ιδέες, πως μερικοί άνθρωποι είναι κατώτεροι από κάποιους άλλους, λόγω του χρώματος του δέρματός τους, των διαφορετικών τους απόψεων, της σεξουαλικότητας τους, της κατάστασης της υγείας τους και τον τόπο καταγωγής τους. Ο ρατσισμός μπορεί να αρθεί, μόνο με τη διάδοση της ευαισθητοποίησης και τη διόρθωση των ανθρώπων, όταν κάνουν ρατσιστικό σχόλιο.

Μαζί, μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε με αγάπη, σεβασμό και αποδοχή!

Ιωάννα

Απάντηση


Αρέσει σε %d bloggers: