365 ημέρες

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Αλήθεια, δεν ξέρω με ποιόν τρόπο θα μπορούσα να περιγράψω τις τελευταίες 365 ημέρες.

Κινδυνεύω να μπερδευτώ στις ίδιες μου τις σκέψεις προσπαθώντας να ξεχωρίσω αν η αλήθεια μοιάζει ψέμα ή το ψέμα αλήθεια.

Περπατώντας βήμα βήμα σε ένα μονοπάτι σκέψης χωρίς σίγουρο προορισμό, διαπιστώνω όλο και πιο πολύ πως κάθε αλήθεια έχεις τον τρόπο να την κάνεις να μοιάζει ψέμα. Από εκείνα τα άπιαστα που ποτέ δεν πίστευες ότι θα βρεθούν στον δρόμο σου. Ευχόσουν, ονειρευόσουν την ημέρα που θα τo αντικρύσεις και ενώ τελικά ήρθε, εσύ παραμένεις κολλημένος στο όνειρό και προσπαθείς απεγνωσμένα να ξεχωρίσεις πρώτα το πραγματικό ανάμεσα τις δύο έννοιες και μετά την ουσία του.

Μάθαμε να αναλώνουμε τον χρόνο μας σε εικονικές πεμπτουσίες, σε ημέρες, εβδομάδες, μήνες τραβηγμένους από τα μαλλιά. Μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο, πως με το ζόρι παλάτια δεν φτιάχνονται. Πρέπει να στήνονται οι κολώνες αυθόρμητα, σχεδόν μόνες τους, και μετά ιδρώνεις, ταλαιπωρείσαι να το μεγαλώνεις, να το ομορφαίνεις, να το κρατάς γερό. Μετά, όλα έρχονται, αρκεί να θες. Να θες και να δείχνεις ότι θες.

Ζήσαμε ο καθένας μας ξεχωριστά ένα αναμάλλιασμα αντικρουόμενων συναισθημάτων. Σαν καλοκαίρι σε αμμουδιά της Τήνου, από την μια να θαυμάζεις το μπλε της θάλασσας και από την άλλη να σε μαστιγώνει η άμμος από τον δυνατό αέρα. Να πονάς, αλλά να στέκεσαι εκεί πιστεύοντας πως κάποια στιγμή θα κοπάσει και θα καταφέρεις να απολαύσεις την γαλάζια ομορφιά της όπως της αξίζει.

Μέσα σε πόνο και αλμύρα κάναμε βήματα με τα πόδια μας να καίγονται στην άμμο.

Έπρεπε όμως να περπατήσουμε. Όσο πιο σταθεροί είμασταν τόσο πιο πολύ καιγόμασταν. Περπατάγαμε για να μειώνουμε τον πόνο και τελικά κάθε επίπονο βήμα μας έφερνε πιο κοντά χωρίς να το ξέρουμε.

Περίεργη που είναι η ζωή. Εκεί που σε κερνάει φωτιά σου δίνει μια και σε δροσίζει.

Κάπως έτσι συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, ανάμεσα σε φωτιές και απόνερα.

Αν με ρωτήσεις ακόμα και σήμερα, δεν ξέρω αν έψαξα εγώ να βρω την θάλασσα και βούτηξα ή ήρθε το κύμα και με σκέπασε.

Ξέρω όμως πως τώρα πια, όσο φουρτουνιασμένα και αν είναι τα νερά, είσαι εκεί όχι για να τα κοπάσεις, κανένας εξάλλου δεν έχει τρόπο να κοπάσει την θάλασσα, αλλά για να με κάνεις να βλέπω το χρώμα της, να προσδοκώ την ηρεμία της, να απολαμβάνω την φουρτούνα της και όλα αυτά μαζί σου.

Ξυπνάω και αντικρύζω παράδεισο, ξαπλώνω και νιώθω αυτό το «κούμπωμα» που όλοι προσδοκούμε σαν πρωτοχρονιάτικο λαχείο. Είναι ο τρόπος που κάνεις το κάθε τι. Η κατανόησή σου, η ευκολία σου να παραδεχτείς, να αναγνωρίσεις, να επιβραβεύσεις χωρίς να νοιάζεσαι για το εγώ αλλά για το εμείς.

Με κοιτάζεις και λες «Σ’ Αγαπώ» και τα μάτια σου λάμπουν ευτυχία χωρίς να αμφιβάλεις ούτε γιατί το είπες ούτε γιατί το άκουσες.

Όλα αυτά που έμοιαζαν τετριμμένα, ξεπερασμένα ρομαντικά και γλυκανάλατα, ήρθες και τα έκανες τρόπο ζωής.

Κλείδωσες τους δαίμονές σου σε ένα δωμάτιο και άφησες όλο σου το είναι πίσω χωρίς να διστάσεις. Ξέρω, δυσκολεύτηκες και ακόμα υπάρχουν ημέρες που δυσκολεύεσαι. Υπάρχουν στιγμές που ανοίγεις σιγά σιγά την πόρτα του για να μην ακούσω και κοιτάς μέσα μα δεν σε φοβίζουν  πια.

Τους βγάζεις την γλώσσα, τους κοροϊδεύεις με ένα ειρωνικό χαμόγελο και γυρνάς την πλάτη και φεύγεις. Αυτή είναι η νίκη σου, η νίκη μας. Κάναμε αλήθεια αυτά που οι πολλοί χρησιμοποιούν ως ψέμα.

Και θα συνεχίσουμε. Για εμάς κυρίως μα και για όλους εκείνους που θεώρησαν ότι το «μαζί» και το «πολύ» είναι απλά δυο λέξεις με τις οποίες μπορούν να παίζουν κολλώντας τες σε τυχαίες προτάσεις.

Είμαστε εδώ για να δώσουμε όσα μας στέρησαν, να γκρεμίσουμε κάθε τοίχο που χτίσαμε, να ραγίσουμε τον κόσμο μας για να μπει φως και να τον φτιάξουμε όπως τον φανταστήκαμε.

Είναι πολλά που θα ήθελα να γράψω μα μπερδεύονται οι λέξεις στην σκέψη σου. Ίσως είναι η καταλληλότερη στιγμή να κλείσω, με 2 προτάσεις που έγραψε μια φίλη.

«Ιδανικό θα είναι πάντα αυτό που δεν μπορείς να περιγράψεις.
Αληθινό θα είναι πάντα αυτό που δεν μπορείς να ξεχάσεις.»

Και δυσκολεύομαι να σε περιγράψω……

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook