60ή μέρα του χρόνου

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Γενέθλια… Μία μέρα του χρόνου που κάθε παιδί περιμένει με ανυπομονησία. Ή μήπως όχι; Αν έχεις γενέθλια στις 5 Ιανουαρίου ή στις 12 Ιουλίου ή οποιαδήποτε «φυσιολογική» μέρα του χρόνου, τότε ναι, τα περιμένεις πώς και πώς. Αν όμως έχεις γενέθλια στις 29 Φεβρουαρίου, τότε τι γίνεται; Α, τότε αποκτάς πονοκέφαλο από τα πέντε σου.

«Μα, μέχρι 28 δεν έχει ο Φεβρουάριος; Αδύνατο!» σου απαντούν όταν τους λες τα γενέθλιά σου. «Είμαι γεννημένη σε δίσεκτο έτος» τους απαντάς, «έχω γενέθλια κάθε τέσσερα χρόνια». Το επεξεργάζονται τρίβοντας το κεφάλι τους. «Α καλέ, μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σωστά λες» απαντάνε με εκνευριστική ηρεμία και χαμογελάς αμήχανα. Επόμενη ερώτηση –η αγαπημένη τους θα έλεγα –«Και δηλαδή πόσο χρονών είσαι;» και από τη σκέψη το μυαλό τους έχει πάρει φωτιά, βλέπεις μαθηματικές πράξεις να ξεπηδούν από τα αυτιά τους –και δυστυχώς και από το στόμα τους –και τελικά λένε έναν μάλλον τυχαίο αριθμό. «Η κανονική μου ηλικία διά το 4» απαντάς με όση ηρεμία σου μένει. «Φέτος γίνομαι 20, άρα η δίσεκτη ηλικία μου είναι 5» τους λες και χαχανίζουν. «Και δηλαδή πέρυσι έγινες 4;» ξαναρωτάνε. «Όχι, όχι. Το 2016 έγινα 4, που ήμουν 16. Πέρυσι ήμουν 4 και 3/4» τους λες και σηκώνονται να φύγουν γιατί δεν κατάλαβαν τίποτα. Ευτυχώς που έφυγαν, γλίτωσαν αυτοί το θάνατο κι εσύ τη φυλακή. Ή το εγκεφαλικό.

Κάπως έτσι είναι να είσαι γεννημένος 29 Φεβρουαρίου· μαθαίνεις από 5 χρονών για την περιστροφή της γης, για το ότι έναν κύκλος γύρω από τον ήλιο τής παίρνει 365 μέρες και 6 ώρες, για αυτό και κάθε χρόνια υπάρχει μια επιπλέον μέρα, μαθαίνεις για το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο, μαθαίνεις όλα τα περίεργα έθιμα και γεγονότα που σχετίζονται με εκείνη την ημέρα, αλλά κυρίως μαθαίνεις να ζεις με τα αστεία για τη χαμένη μέρα, μαθαίνεις να ζεις με ξεχασμένες ευχές και λάθος ηλεκτρονικές φόρμες.

Για πολλά χρόνια, οι δικοί μου με γιόρταζαν στις 28 Φεβρουαρίου. Αργότερα, και μετά από πολύ ψάξιμο από μεριάς μου, κατέληξα πως το πιο δίκαιο θα ήταν να γιορτάζω τα γενέθλια μου την 1η Μαρτίου, γιατί όπως απαντούσα σε όσους ρωτούσαν «γεννήθηκα την 60η μέρα του χρόνου. Δεν με νοιάζει πώς την ονομάζετε κάθε χρόνο, 29 Φεβρουαρίου ή 1 Μαρτίου, εγώ γιορτάζω την 60η μέρα κάθε χρόνου». Έκτοτε, οι γονείς μου και οι πολύ κοντινές μου φίλες, μου λένε τα χρόνια πολλά ακριβώς στην αλλαγή της ημέρας, από 28 σε 1, γιατί «ε κάπου σε εκείνα τα πρώτα δέκατα του πρώτου δευτερολέπτου βρίσκεται κρυμμένη η δική σου ξεχωριστή μέρα». Πλέον, μετά από πολλές απογοητεύσεις, μετά από πολλές ευχές που δεν ακούστηκαν από άτομα που περίμενες ότι θα σε θυμόντουσαν, αποφάσισα να το παίξω αλλιώς το παιχνίδι· πλέον γιορτάζω ΚΑΙ στις 28 ΚΑΙ στη 1. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες του τύπου «δεν ήξερα πότε θες», δεν υπάρχει καν το «δεν πρόλαβα» ή το «ξεχάστηκα». Δίνονται 48 ώρες για ευχές, κάπου θα περισσέψει ενάμιση λεπτό για μια ευχή σε αυτές. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που στέλνουν ευχές μετά την ειδοποίηση του facebook (αυτός ο μαρτυριάρης που αγαπάμε να μισούμε και μισούμε να αγαπάμε), οι οποίες ευχές προφανώς και είναι πάντα ευπρόσδεκτες και επιθυμητές (δεν είμαστε κινητά ημερολόγια, δεν ξέρουμε τα γενέθλια οποιουδήποτε γνωστού μας προφανώς!), αλλά να μωρέ, αυτός ο αλγόριθμος έχει ένα πρόβλημα. Τα μη δίσεκτα έτη αποφασίζει έτσι αυθαίρετα ποια μέρα από τις δύο πιθανές θα βγάλει την ειδοποίηση στους διαδικτυακούς φίλους σου. Κι εσύ θες να σπάσεις τον υπολογιστή. Και λόγω μη γενεθλίων, δεν δικαιούσαι άλλον για δώρο. Δεν σπας τον υπολογιστή.

Και δεν είναι ο μόνος λάθος αλγόριθμος, δυστυχώς. Όταν συμπληρώνεις μια φόρμα διαδικτυακά, συνήθως πας στο μήνα σου και ψάχνεις την ημερομηνία γέννησης σου, και μετά προσθέτεις την χρονιά. Σωστά; Λάθος. Αν είσαι ένας από εμάς, πρώτα η χρονολογία και μετά μήνας και ημέρα, γιατί αλλιώς άφαντη η ημερομηνία σου (έχουν υπάρξει και φορές που ακόμη κι έτσι όμως ήταν άφαντη και αναγκάζεσαι να διαλέξεις μια άλλη μέρα ως αυτή της γέννησης σου. Τέλειο; Τζάμπα παιδευόσουν 30 χρόνια σε αυτή τη ζωή φιλαράκι, δεν έχεις γεννηθεί και δεν το ξέρεις).

Όμως, ΦΕΤΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΝΕΘΛΙΑ! Φέτος επιτέλους δεν θα μετρήσω την ηλικία μου σε τέταρτα του έτους, φέτος δεν θα έχω να εξηγήσω ποια μέρα προτιμώ, φέτος επιτέλους έχω κυκλώσει την ημέρα μου στο ημερολόγιο.

Φέτος, όσοι είστε στην ίδια μοίρα, γιορτάστε. Κάντε κάτι μεγάλο για τον εαυτό σας, κάντε την ημέρα σας ξεχωριστή, αναπληρώστε τα όχι-ακριβώς-γενέθλια των προηγούμενων τριών ετών…

Φέτος, όσοι ξέρετε κάποιον που να έχει γενέθλια εκείνη την ημέρα, γιορτάστε. Κυρίως, πείτε του χρόνια πολλά. Μην τον αφήσετε να περιμένει άλλα τέσσερα χρόνια για μια ευχή, μην τον αφήσετε να γιορτάσει μόνος του, μην τον αφήσετε να μη γιορτάσει…

…όχι για τον ενήλικο πλέον εαυτό του, όχι. Για εκείνο το παιδάκι μέσα του, που έβλεπε το κενό στο ημερολόγιο και στεναχωριόταν, που περίμενε να ακούσει ευχές και δεν άκουγε, που δέχτηκε πολλά πειράγματα για την ηλικία του. Εξάλλου αυτό το παιδάκι ξαναγίνεται στις 29. Στα 20 του γίνεται ξανά πέντε, στα 32 του γίνεται 8, στα 52 του ξαναμπαίνει στην εφηβεία, στα 72 του ενηλικιώνεται επιτέλους.

ΥΓ1. Μας δίνεται μια ακόμη ευκαιρία για καλύτερες φωτογραφίες από αυτές που είχαμε στα παιδικά γενέθλια μας, ή όσοι δεν έχουμε, να αποκτήσουμε!

ΥΓ2. Όχι, δεν νιώθουμε ξεχωριστοί, ούτε είμαστε σπάνιοι –όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Η πιθανότητα να γεννηθείς αυτή τη μέρα είναι 1 στις 1461, ενώ οποιαδήποτε άλλη μέρα είναι 4 στις 1461. Μικρή διαφορά, δεν νομίζεις;

ΥΓ3. Η τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων. Στις 29 Φεβρουαρίου, σβήνοντας τα κεράκια σας, κάντε μια ευχή και για τους ανθρώπους αυτούς. Εγώ θα κάνω.

Λυκάκι

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook