“Αυτοάμυνα” είπε κάποιος …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Στις μέρες μας που γίνονται όλο και πιο δύσκολες ακούγεται συνεχώς, ο όρος Αυτοάμυνα. Ακούς συνεχώς, “να πας το παιδί σου να μάθει αυτοάμυνα, πρέπει να μάθω αυτοάμυνα, η αυτοάμυνα είναι απαραίτητη και πολλά άλλα συναφή και σχετικά.” Να μάθουμε Αυτοάμυνα… Σωστό; Λάθος!

Η αυτοάμυνα υπάρχει μέσα σε κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη γη από τότε που δημιουργείται έως ότου εξαφανιστεί. Είναι το γνωστό ένστικτο της αυτοσυντήρησης, της αυτοπροστασίας του από όλους εκείνους τους εξωτερικούς παράγοντες που προσπαθούν και θέλουν να τον βλάψουν. Έτσι απλά υπάρχει σε κάθε τι που έχει ζωή μέσα του!

Αυτό που χρειάζεται ο καθένας από μας, είναι να του δείξει κάποιος τον πιο αποτελεσματικό και τον πιο γρήγορο τρόπο να αμυνθεί σε μια υπαρκτή απειλή και να τον βοηθήσει να αναπτύξει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που υπάρχει μέσα του. Γιατί η σωστή αυτοάμυνα είναι αυτή που στηρίζεται σε μια φυσική αντίδραση και όχι σε κάτι πολύπλοκο, χρονοβόρο, δύσκολο και εν τέλει βαρετό.

Εφόσον καταλάβουμε τα παραπάνω τότε απλοποιούμε και την αναζήτησή μας όσον αφορά στο τι ψάχνουμε να διδαχτούμε, από ποιόν και κυρίως αν είναι χρήσιμο για εμάς. Θα πρέπει να το προβάρουμε σα ρούχο πάνω μας και να δούμε αν μας κάνει και αν είναι λειτουργικό για εμάς.

Ο καθένας από μας είναι διαφορετικός, μοναδικός και με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Δεν είναι εγωιστικό από μέρους μας να ψάξουμε κάτι που θα ταιριάζει όσο το δυνατό περισσότερο σε εμάς και τις ανάγκες μας αλλά αντιθέτως θα έλεγα ότι είναι ειλικρινής υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους, ένας πρωταρχικός στόχος που πρέπει να εκπληρωθεί. Και αν γίνει αυτό είμαστε πραγματικά κοντά σε μία μεταμόρφωση. Ο σωστός και πρακτικός δρόμος της αυτοάμυνας και της αυτοπροστασίας θα ξεδιπλωθεί μπροστά μας και θα μας γεμίσει με αληθινή , πηγαία αυτοπεποίθηση, η οποία δε θα προέρχεται από τα παραφουσκωμένα και ανεδαφικά λόγια αυτοβαφτιζόμενων ‘δασκάλων’ αλλά από την ίδια την πραγματικότητα.

Μην ξεχνάμε ότι το μυαλό χρειάζεται απλά το δρόμο, την συνταγή, το χάρτη για να σκεφτεί διαφορετικά και εν τέλει πιο πρακτικά και αποτελεσματικά!

Το μόνο που θα έχουμε πλέον να σκεφτούμε θα είναι ο Δάσκαλος που θα διαλέξουμε για να μας οδηγήσει στο ταξίδι της Αυτοάμυνας και το χώρο που θα λάβει σάρκα και οστά η ΄΄μεταμόρφωσή΄΄ μας. Αν αυτή η επιλογή μας θα είναι σωστή, κάθε καινούργιο μάθημα θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά τις δυνατότητες που είχαμε κρυμμένες μέσα μας και το τι μπορούμε να κάνουμε στηριζόμενοι στην ορθή σκέψη και στη φύση μας και φυσικά το ίδιο μας το σώμα, γιατί αν δεν μπορεί να ακολουθήσει το τελευταίο μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε αλλού. Η καθημερινότητα δεν είναι εικονική πραγματικότητα και ότι κάνουμε πρέπει να στηρίζεται στις πραγματικές μας δυνατότητες και όχι στη φαντασία.

Κάπου εδώ πρέπει να λύσουμε ένα γόρδιο δεσμό ο οποίος είναι σφιχτά δεμένος εδώ και καιρό και μας ταλαιπωρεί. Με τον όρο Αυτοάμυνα δεν εννοούμε τις πολεμικές τέχνες. Το να είναι κάποιος ένας έμπειρος γνώστης πολεμικών τεχνών δεν πάει να πει πως είναι ταυτόχρονα ικανός να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές της καθημερινής ζωής στην πόλη ή και οπουδήποτε αλλού και να αντεπεξέλθει επιτυχώς. Σίγουρα έχει περισσότερα εφόδια από έναν ΄΄απαίδευτο΄΄ αλλά το πιθανότερο είναι να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου ή του γιατρού των επειγόντων περιστατικών του κοντινότερου εφημερεύοντος νοσοκομείου ή και ακόμη χειρότερα. Δεν είναι λίγοι οι δυστυχείς μαθητές ή ακόμη και δάσκαλοι πολεμικών τεχνών που σοκαρίστηκαν ανεπανόρθωτα όταν βρέθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόπο στη ΄΄βρώμικη πλευρά του δρόμου΄΄. Αυτό συμβαίνει γιατί ο δρόμος δεν έχει κανόνες φόρμες και διαιτητές ούτε ευγένειες και μεγαλοψυχίες οπότε η παράδοση (tap out), μπορεί να έχει σαν τίμημα τη ζωή μας ή των δικών μας ανθρώπων.

Η Αυτοάμυνα είναι ουσιαστικά η πολυεπίπεδη συμπεριφορική και φυσική εκπαίδευση του ασκούμενου να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να ενεργεί ανάλογα κάθε φορά ώστε να μην βρεθεί στη θέση του αμυνόμενου σε συμπλοκή, αλλά ταυτόχρονα αν γίνει αυτό να αντεπεξέλθει με τον πιο απλό, γρήγορο και συνάμα αποτελεσματικό τρόπο. Να αποφύγει κάθε κακοτοπιά, να έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης να αποφύγει τα χειρότερα και να απεμπλακεί από δυσάρεστες καταστάσεις το γρηγορότερο δυνατό.

Ίσως είναι ένα καινούργιο πλαίσιο σκέψης για τον καθένα από εμάς αλλά σίγουρα είναι εφικτό και ευκόλως κατανοητό από τη στιγμή που βασίζεται στη λογική, την αμεσότητα και την απλότητα των φυσικών αντιδράσεων.

Οι πολεμικές τέχνες αναμφισβήτητα εξασκούν άριστα το νου το σώμα και την εν γένει ορθή συμπεριφορά και το χαρακτήρα του εκπαιδευόμενου. Η Αυτοάμυνα ως αρωγός έρχεται να τοποθετήσει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στις πραγματικές καθημερινές συνθήκες της ζωής και τους κινδύνους της θωρακίζοντας τον εκπαιδευόμενο με ρεαλιστικές αποτελεσματικές αντιδράσεις.

Το αν θα ανακαλύψετε το δρόμο της Αυτοάμυνας, είναι ένα στοίχημα που μπορείτε να βάλετε με τον εαυτό σας και τελικά να το κερδίσετε! Στο χέρι σας είναι.

 

Chris A. Kaiafas

 

 

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook