Asperger, αυτό το τέρας!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Λογικά διαβάζοντας τον τίτλο θα περιμένετε να διαβάσετε για το φάσμα του αυτισμού και την διαταραχή που είναι γνωστή ως Asperger. Σας την έσκασα λοιπόν. Σήμερα σας γράφω για τον άνθρωπο που, εντελώς λανθασμένα όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, από τον οποίο ονομάστηκε η συγκεκριμένη ψυχική νόσος.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για τον Χανς Άσπεργκερ, τον Αυστριακό παιδίατρο και παιδοψυχολόγο, που κρυμμένος πίσω από την ειδικότητά του έγινε η αιτία να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 5000 παιδιά, εκ των οποίων 789 στην δική του κλινική. Έχει γράψει τουλάχιστον 300 βιβλία που πραγματεύονται σοβαρές ψυχικές διαταραχές κι ήταν αυτός που βάσει συμπτωματολογίας διέγνωσε το σύνδρομο Άσπεργκερ, δίνοντας του το όνομα του, που σύμφωνα με τον ίδιο αποδίδεται σε άτομα με περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες κι ενδιαφέροντα.

Ενεργό μέλος του ναζιστικού κινήματος, συνεργαζόταν για να ανταμείβεται με ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Η κλινική του Am Spiegelgrund, έγινε κολαστήριο για εκατοντάδες δυστυχισμένα πλάσματα, που το μόνο τους λάθος ήταν ότι γεννήθηκαν διαφορετικά. Στην ουσία λειτουργούσε ως κέντρο ευθανασίας, βάσει του προγράμματος “Aktion T4” το οποίο ενέκρινε προσωπικά ο Χίτλερ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέβλεπε την εξόντωση όσων έπασχαν από ανίατες ασθένειες ή σοβαρές αναπηρίες. Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από το 1939 ως το 1945 σε κλινικές.

Οι συνεργάτες του απλά ονομάτιζαν κοινωνική ανεπάρκεια και κατά συνέπεια διαταραχή την αδυναμία κάποιων παιδιών να συγχρωτιστούν με την κοινότητα ή αδυνατούσαν να πάρουν μέρος σε ομαδικές δραστηριότητες του Ράιχ, όπως πχ. ήταν η ναζιστική νεολαία. Ο ίδιος χαρακτήριζε επικίνδυνα τα παιδιά που ανήκαν στο φάσμα. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί ισοδυναμούσαν με θανατική καταδίκη για το Γ´ Ράιχ. Εκατοντάδες παιδιά που αξιολογήθηκαν ιατρικά από τον ίδιο πέθαναν, μια που θεωρούνταν κίνδυνος για την ευγονική που προωθούσε ο σχιζοφρενής ηγέτης του ναζιστικού κινήματος.

Πόσα αθώα πλάσματα χάθηκαν άδικα. Θύματα της μεγαλομανίας του Χίτλερ, ο οποίος ονειρευόταν την Άρια φυλή, πιστεύοντας ότι τα χαρακτηριστικά, η νοοτροπία και η ικανότητα των ανθρώπων καθορίζονταν από την φυλετική ταυτότητα. Πίστευε ότι η γερμανική άρια φυλή απειλούνταν με διάλυση από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς ήταν η αναπαραγωγή μεταξύ ανθρώπων που οι Ναζί θεωρούσαν γενετικά εκφυλισμένους, άρα είχαν επιβλαβή επιρροή στην υγιεινή της φυλής ως σύνολο. Άνθρωποι με φυσικές και νοητικές δυσκολίες αποτελούσαν λοιπόν απειλή. Θεωρούνταν Lebensunwertes Leben (ζωές ανάξιες της ζωής).

Σε αυτό λοιπόν το ευνοϊκό γι’ αυτόν κλίμα ο Άσπεργκερ οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες παιδιών απλά και μόνο επειδή δεν εξυπηρετούσαν τις φιλοδοξίες του παρανοϊκού Χίτλερ. Δεν θεωρούσε σημαντική την ζωή τους. Δεν πίστευε ότι ήταν αξία να ζουν. Γι’ αυτόν ήταν απλά ελαττωματικά προϊόντα. Στην κλινική του εκτελούνταν ιατρικά πειράματα στα παιδιά αυτά, που στο τέλος οδηγούνταν στο θάνατο, μια που γι’ αυτόν ήταν απλά αναλώσιμα. Άλλα θανατώθηκαν με δηλητηριώδη αέρια, με ενέσεις ή απλά αφήνονταν να πεθαίνουν από την πείνα.

Η ονομασία του συνδρόμου με το όνομα του, υποτίθεται ότι είναι τιμητική για το έργο του. Έχουν όμως εδώ και χρόνια καταρριφθεί οι ιδέες και οι μελέτες του ως ανυπόστατες από τους σύγχρονους επιστήμονες. Διαταραχές και νόσοι που είχαν ονόματα ναζιστών γιατρών έχουν μετονομαστεί. Το άγαλμα του Dr. J. Marion Sims μεταφέρθηκε από το Central Park της Νέας Υόρκης μετά από κοινή απαίτηση, μια που ο συγκεκριμένος γιατρός εκτελούσε πειραματικές επεμβάσεις σε σκλάβες χωρίς καν αναισθησία. Είναι προσβλητικό λοιπόν το όνομα του ναζιστή Άσπεργκερ, του ανθρώπου που ήταν ηθικός αυτουργός για τα μαρτυρία και τους θανάτους εκατοντάδων παιδιών, να ακολουθεί και να χαρακτηρίζει παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού. Είναι προσβλητικό κι ανήθικο το όνομα του τέρατος να χαρακτηρίζει οποιοδήποτε ανθρώπινο πλάσμα.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook