Χαρταετοί πάνω από την πόλη (KITE RUNNER)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΤΗΝ ΠΟΛΗ (Kite Runner)
Η αρχή έγινε από τον συγγραφέα Khaled Hosseini, έναν Αφγανό μεγαλωμένο στις Η.Π.Α, όταν έγραψε το 2003 ένα βιβλίο με τίτλο Kite Runner. Περιέγραφε τη ζωή ενός νεαρού Αφγανού που εγκατέλειψε την Καμπούλ σε μικρή ηλικία με τον πατέρα του, αμέσως μετά την εισβολή των Ρώσων. Μεγάλωσε, σπούδασε και παντρεύτηκε στην Αμερική ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του.

Το λες και αυτοβιογραφία του Hosseini μέχρι εδώ!

Όμως ο Αμίρ, ο ήρωας του βιβλίου, υποχρεώνεται να επιστρέψει για να σώσει τον γιο του καλύτερου παιδικού του φίλου που έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν.

Το βιβλίο είχε μεγάλη απήχηση και όπως όλα τα καλογραμμένα περιπετειώδη βιβλία στην Αμερική, το 2007 κατέληξε να γίνει ταινία από τον αμερικανοθρεμμένο Γερμανό σκηνοθέτη Marc Forster.

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ως επί το πλείστον Ιρανοί και Αφγανοί, με βαρύ πυροβολικό τον Ιρανό γνωστό ερασιτέχνη ηθοποιό Homayoun Ershadi, που παίζει τον πατέρα του κεντρικού ήρωα Αμίρ. Το φιλμ προτάθηκε για πολλά βραβεία (κέρδισε ελάχιστα βέβαια). Ανάμεσα σ’αυτά το Όσκαρ μουσικής, Χρυσής Σφαίρας και το βρετανικό Bafta για την κατηγορία «Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας», μιας και η γλώσσα στην οποία γυρίστηκε είναι τα Dari, μια αφγανική διάλεκτος. Εμμονή του σκηνοθέτη αν και γνώριζε ότι θα επηρέαζε την αποδοχή της! Τόσο εμμονικός που ο βασικός ηθοποιός της ταινίας, ο Khalid Abdalla, ένας Αιγύπτιος μεγαλωμένος στην Σκωτία, αναγκάστηκε να μάθει Dari για να παίξει τον ρόλο του!

Η ταινία είναι χωρισμένη σε τρεις περιόδους : Την παιδική ηλικία του Αμίρ και του καλύτερού του φίλου Χασάν, γιος ενός υποτακτικού του πατέρα του και τα ξέγνοιαστα παιχνίδια τους με κορυφαίο το πέταγμα του χαρταετού, ένα δημοφιλέστατο παιχνίδι που αργότερα απαγόρευσαν οι Ταλιμπάν. Αυτό το πρώτο τρίτο της ταινίας κουράζει λίγο, τόσο που νομίζεις ότι τελικά η ταινία περιγράφει αποκλειστικά τη ζωή των δύο παιδιών στην προπολεμική Καμπούλ.
Το δεύτερο κομμάτι αρχίζει με την εισβολή των Ρώσων και την φυγή του Αμίρ και του πατέρα του, αρχικά στο Πακιστάν κι από εκεί στην Αμερική. Σ’αυτό το μέρος δείχνει κομμάτια μιας τακτοποιημένης όσο γίνεται ζωής για τους δύο πρόσφυγες στις Η.Π.Α και τις σχέσεις τους με τους άλλους Αφγανούς που ζήτησαν άσυλο εκεί. Ο Αμίρ γίνεται επιτέλους ένας συγγραφέας όπως ονειρευόταν, βρίσκει την γυναίκα των ονείρων του και δείχνει να ξεχνάει ότι άφησε πίσω του, κρατώντας τον Χασάν και τις παιδικές αναμνήσεις θαμμένα μέσα του.

Το τρίτο κομμάτι αρχίζει με ένα τηλεφώνημα για βοήθεια, από έναν εξόριστο οικογενειακό φίλο στο Πακιστάν, μιας και η αφιλόξενη Καμπούλ είναι πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Ο Αμίρ γυρνάει πίσω να σώσει τον φίλο του Χασάν όπως νομίζει αρχικά, αλλά τελικά πρέπει να προσπαθήσει για τον γιο του Χασάν, που έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, την ίδια ώρα που ούτε ο ίδιος είναι καλοδεχούμενος στην πόλη που γεννήθηκε. Αυτό το τρίτο κομμάτι είναι το πιο ενδιαφέρον της ταινίας, το πιο συναισθηματικό, το πιο γρήγορο και πιο έντονο.

Όλη αυτή η περιγραφή όμως θα ήταν άκυρη, χωρίς αναφορά στους δύο υπέροχους μικρούς πρωταγωνιστές του πρώτου μέρους της ταινίας : Στον Ahmad Khan Mahmoodzada στον ρόλο του μικρού Χασάν και στον Zekeria Ebrahimi στον ρόλο του μικρού Αμίρ. Πολύς λόγος για το ταλέντο και την ερμηνεία τους, πολύς λόγος για τη συμμετοχή και των δύο στο μη αποδεκτό από τους Ταλιμπάν φιλμ, τόσος λόγος που η Paramount ανέβαλε την πρεμιέρα της ταινίας για ένα μήνα, μέχρι να βεβαιωθούν ότι οι οικογένειες των δύο μικρών πρωταγωνιστών θα φύγουν από τη χώρα για ένα ασφαλές περιβάλλον.
Παρόλα αυτά, καμία σκηνή δεν κόπηκε!

Για τον φόβο των αντιδράσεων άλλωστε και για την ασφάλεια του συνεργείου, τα γυρίσματα που το σενάριο απαιτούσε να γίνουν στην Καμπούλ, γυρίστηκαν στην πραγματικότητα στην κινέζικη επαρχία Xinjiang, στα κινεζο-αφγανικά σύνορα για να έχουν όλοι το κεφάλι τους ήσυχο!

Οι γλυκόπικροι χαρταετοί πάνω από την πόλη, δεν είναι πολιτική ταινία. Είναι μια ταινία ανθρώπινων σχέσεων, ανθρώπινης επιβίωσης και χαρακτήρων. Μέσα από τα γεγονότα που συμβαίνουν είτε το θέλουμε είτε όχι, δίνεται μια μάχη χαρακτήρων και μια προσπάθεια να μείνουμε άνθρωποι όταν όλα γύρω μας, μας το θυμίζουν όλο και λιγότερο!

 

Κ.Λ.

 

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook