Χρόνια σου πολλά, μα δεν είναι αυτό το κείμενο για σένα.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Σήμερα είναι τα γενέθλια σου, μωρό μου. Μα, δεν γράφω αυτό το κείμενο για σένα.

Με ρώτησες πριν λίγο, ποια ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου και σου απάντησα “η μέρα που γεννήθηκες.” Σου φαίνεται παράξενο και λίγο αστείο, με ρωτάς “καλά, δεν είχες κάνει ποτέ κάτι πιο ωραίο, γενέθλια, δώρα, ταξίδια;” Σου απαντάω αρνητικά και σου εξηγώ πως ότι ήμουν μέχρι τότε, δεν ήμουν ποτέ πια, ξανά. Δεν καταλαβαίνεις – πως θα μπορούσες άλλωστε! Σου εξηγώ λίγο ακόμα, μα σύντομα με βαριέσαι και πας να παίξεις στον υπολογιστή, “είναι τρελές αυτές οι μαμάδες” σκέφτεσαι πριν αρχίσεις να σκοτώνεις ζόμπι στο minecraft.

Mα εγώ θα τα γράψω αυτά που βαριέσαι να ακούσεις, θα τα πω. Όχι για σένα, αλλά για μένα. Προσποιούμαι κάθε χρόνο πως γιορτάζω μόνο τα γενέθλια σου, μα στην πραγματικότητα μαζί με σένα και γω φυσάω ένα κεράκι. Και μου εύχομαι χρόνια πολλά και μου χαμογελάω.

Με ρώτησες πως ήμουν πριν γεννηθείς, αλλά βαρέθηκες ν’ ακούσεις όλες τις απαντήσεις. Άκουσες μόνο το “με ένοιαζα μόνο εγώ, είχα σημασία μόνο εγώ – ότι ώρα ήθελα κοιμόμουν, ότι ώρα ήθελα ξυπνούσα, όποτε ήθελα έβγαινα, είχαν σημασία τα γενέθλια μου, ήμουν ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο και ο μπαμπάς σου συνοδοιπόρος, ποτέ πιο πάνω – δίπλα ναι, μπροστά από εμένα, όχι!”

Συνεχίζω να τα λέω κι ας μην έχω πια την προσοχή σου.

“Και μετά, ήρθες εσύ. Και σκίστηκε ο χρόνος μου στα δύο, το πριν και το μετά μου. Και συμπαθώ το κορίτσι που ήμουν πριν, μα δεν είμαι εγώ – δεν ταυτίζομαι μαζί της πλέον.

Έχεις γενέθλια σήμερα μωρό μου, μα έχω και γω μαζί σου. Σαν σήμερα γεννήθηκε η γυναίκα που δεν κοιμάται αν δεν έχεις κοιμηθεί εσύ. Η γυναίκα που δεν τρώει, αν δεν έχεις φάει. (Κι ας σου κλέβει τις σοκολάτες καμιά φορά και σου λέει πως έληξαν και τις πέταξε όταν τις ψάχνεις). Η γυναίκα που φροντίζει να έχεις εσύ τα περιττά, πριν αγοράσει για τον εαυτό της τα απαραίτητα. Η γυναίκα που έχει κάνει την διασκέδαση της ταυτόσημη με τη διασκέδαση σου και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, πόσο πια να το ρίξεις έξω σ’ έναν παιδότοπο ή σε μια παιδική χαρά. Σαν σήμερα, γεννήθηκε η γυναίκα που το σπουδαιότερο, το μεγαλύτερο όνειρο της είναι να είσαι εσύ καλά.

Δεν είμαι ΜΟΝΟ αυτά. Μα, είμαι κυρίως αυτά. Ό,τι κι αν κάνω ποτέ στη ζωή μου, ό,τι κι αν γίνω, ό,τι κι αν συμβεί, πάνω απ΄ όλα θα είμαι η μαμά σου. Το σπουδαιότερο στολίδι πάνω μου, το πιο όμορφο, το πιο ακριβό, είναι τα σημάδια στο κορμί μου από τη γέννα σου. Με ρωτάς αν αντάλλαζα τη μέρα που γεννήθηκες με 100 εκατομμύρια ευρώ, με όλα τα λεφτά του κόσμου, σε ρωτάω “εσύ τι λες;” και γελάς. Γελάς με το γέλιο του παιδιού που γεννήθηκε από αγάπη και ζει μέσα στην αγάπη, γελάς με το λίγο αλαζονικό γέλιο του παιδιού που έχει δεδομένη την αγάπη – κι έτσι πρέπει. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν δεδομένη την αγάπη!

Μωρό μου, έχεις γενέθλια σήμερα και μαζί σου γιορτάζω τη μέρα που γεννήθηκα και γω. Γεννήθηκε ο εαυτός μου που ελπίζει, ο εαυτός μου που πιστεύει πως εσύ και η γενιά σου θα τα πάτε καλύτερα από εμάς που τα κάναμε σκατά. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο εαυτός μου που νοιάζεται για το μέλλον, γιατί σ’ αυτό θα ζεις εσύ και τα παιδιά σου. Δεν είναι όλα μάταια, σαν σήμερα γεννήθηκες εσύ.

Μου αρέσω. Είμαι καλή μάνα. Εγώ που κατάφερνα να ξεράνω μέχρι και κάκτο, μεγαλώνω καλά ένα χαρούμενο παιδί. Και κάνω λάθη και κάνω σωστά και η ζωή μας τρέχει και περπατάμε χέρι χέρι. Σύντομα θα αφήσεις το δικό μου χέρι, θα περπατήσεις στο δικό σου δρόμο, με αυτοπεποίθηση και δύναμη. Σύντομα θα περνάς τα γενέθλια σου με φίλους και παρέες και πιο μετά, με τη δική σου οικογένεια. Σύντομα, θα μικρύνει η ανάγκη σου να είμαι τόσο έντονα στη ζωή σου – έτσι είναι το σωστό και έτσι πρέπει.

Μα εγώ, όσο ζω, θα γιορτάζω τα γενέθλια μου μαζί με τα δικά σου. Γιατί σαν σήμερα, γεννήθηκε ο εαυτός μου που αγαπώ. Εκείνος που έχει σημασία.

Σήμερα έχεις γενέθλια μωρό μου. Μα αυτό το κείμενο δεν είναι για σένα.

Χρόνια σου πολλά.
Χρόνια μου πολλά.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook