Χρόνος και Αλήθειες

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

«Ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι, μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός, είναι η μόνη επιλογή…»

Οι παλιοί συνήθιζαν να λένε, ότι είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τον άνθρωπο που θέλει να σε βλάψει. Πόσο εύκολο όμως θαρρεί η κοινωνία ότι είναι, να διώξεις μακριά σου τον τοξικό προϊστάμενο, τον καταπιεστικό σύζυγο, τη φλεγματική πεθερά;
Μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο, όπου η ανάγκη του απαραίτητου αντικαταστάθηκε από το «διάλεξε-πάρε» στα ράφια των καταστημάτων-αλυσίδων, η διαφορά μεταξύ του γόνιμου και του βλαβερού για τη ζωή εμάς και της οικογένειάς μας γίνεται όλο και πιο δυσδιάκριτη.
Προσπαθώντας να δούμε καθαρά το τι συμβαίνει μπροστά μας, ανακατεύουμε περισσότερο την επιφάνεια και τότε η θολούρα γεμίζει την ήδη ταραγμένη ματιά μας. Η ζωή δεν παύει να μας κάνει καθημερινές ενέσεις άγχους κι αυτό, φευ, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος περισσότερο από άλλους πιθανούς φόβους του.

Πότε θα απαλλαχτώ από εκείνον;
Πώς θα γίνει, να εξαφανιστεί από τη ζωή μου;
Μακάρι να μην την είχα γνωρίσει ποτέ…

Αν ξεστομίσαμε έστω μια φορά μια από τις παραπάνω φράσεις, τότε ας μην το κρύβουμε. Μας λείπει χρόνος. Χρόνος για τον εαυτό μας.
Αφιερώνοντας ώρα στο πνεύμα και την ψυχή μας, τα όρια μεταξύ του ευχάριστου και του δυσάρεστου γίνονται πιο ορατά. Το υποσυνείδητο γνωρίζει πολύ καλά να αποβάλλει τις αρνητικές σκέψεις, αν του δώσουμε την ευκαιρία. Ένας περίπατος στο κοντινότερο πάρκο, μια περατζάδα στην πλησιέστερη φουσκοθαλασσιά -ακόμα και με το αυτοκίνητο- ή ένα… τηλεφώνημα στη φίλη των μυστικών μας, ξεδιαλύνει το τοπίο. Κι αν το υποσυνείδητο έκανε τη «βρώμικη» δουλειά, στο χέρι μας είναι πια βρούμε τον τρόπο να απελευθερώσουμε τη σκέψη και το συναίσθημά μας.

Στη φουρτούνα, είναι ακατόρθωτο να ξεχωρίσεις το καθάριο νερό από το χώμα του βυθού.

Σύνηθες αίσθημα στις μέρες μας, αυτό της υποτίμησης: μια κατά βάση κοινή απόρροια των πράξεων των καταπιεστικών ανθρώπων, που συναντά στην καθημερινότητά του ένας μεσήλικας. Αντιδικίες, αντιδεοντολογικά σχόλια και ενδοοικογενειακά μίση, όλα σε μια Τετάρτη. Κι αυτά θα σε καταβάλλουν, γιατί δε φρόντισες να σπάσεις το καθιερωμένο ωράριο και να αποδράσεις μόνος-η ή όχι, το περασμένο Σαββατόβραδο.
Ψυχολόγοι και ειδικοί της Συμβουλευτικής συντείνουν σε ένα κοινό μυστικό: Μην αφήνεις τα προσβλητικά λόγια του διπλανού σου, να επηρεάσουν τη συμπεριφορά σου στο παιδί σου έπειτα από λίγες ώρες.
Όντας περικυκλωμένοι από ανθρώπους που δε δίνουν δεκάρα για τη ζωή μας, αφού λήξει η συναναστροφή μαζί τους, είναι αναγκαίο να προσπεράσουμε το σκόπελο του «Γιατί το είπε αυτό σε εμένα;» Η παρουσία του φλεγματικού ανθρώπου στη ζωή μας, έχει διάρκεια, όση και η συνάντησή μας μαζί του. Τελειώνει, όταν του γυρνάμε την πλάτη. Έτσι οφείλουμε να κάνουμε και με τα λεγόμενά του.

Αν στη ζωή ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες, τότε ας παίξουμε ελεύθερα…

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook