Δάσκαλοι και δασκάλες

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Έξι χρόνια στο Δημοτικό κι ένα στο Νηπιαγωγείο. Κι άσε με να σου πω πως βίωσα εγώ, τι είδα, τι άκουσα και πως ένιωσα όλα αυτά τα χρόνια κι όχι μόνο στο σχολικό συγκρότημα που φοιτούσε το παιδί μου. Άφησε με να σου διηγηθώ γεγονότα που είδα από κάθε απόσταση και πίστεψε με κρατούσα μια τέτοια ασφαλείας.

Είδα εκπαιδευτικούς να σκύβουν να δέσουν άπειρα κορδόνια παπουτσιών για να μην σκοντάψουν τα παιδάκια. Τους είδα να σκουπίζουν μύξες, να μαζεύουν εμετούς, να βάζουν θερμόμετρα, να δίνουν το φαί τους ακόμα αν κάποιο από τα παιδιά για κάποιο λόγο δεν έχει, να τους ζητούν να ντυθούν πιο ζεστά για να προαυλιστούν. Τους άκουσα να τους μιλάνε άλλοτε με στοργή κι άλλοτε με αυστηρότητα υποδεικνύοντας τους πάντα όμως το όμορφο, το σωστό, το λογικό.
Τους είδα να προστατεύουν τα δικαιώματα των παιδιών, να τους ενώνουν τα χέρια, να τα υποχρεώνουν σχεδόν να συναναστραφούν κάθε παιδί που περιθωριοποιείται. Τους είδα σε εκδρομές αγχωμένους και φοβισμένους για την ασφάλεια των θησαυρών μας. Θυμάμαι πολύ καλά να τους παρατηρώ σιωπηλά να προσπαθούν να 《ζυγίσουν》 συμπεριφορές και δυνατούς χαρακτήρες. Σε μια τέτοια ανάμνηση θυμάμαι να αδικείται το δικό μου το παιδί. Μα ανάμεσα στα δυο που συμμετείχαν εκείνο το άλλο το παιδάκι είχε μεγαλύτερη ανάγκη τον δάσκαλο και την στήριξη του. Άρα δεν αδικήθηκε η κόρη μου εντέλει απλώς δικαιώθηκε μια άλλη ψυχούλα. Τους άκουσα να μιλούν στα παιδιά όλων μας πολλές φορές με λόγια βγαλμένα από την ψυχή τους και τα παιδιά να ανταπαντούν…αν δεν έχετε ιδέα τι εξωτερικεύουν τα καμάρια μας στους δασκάλους τους και πόσα δείχνουν τα λογάκια τους. Κι άλλες φορές τους είδα αδιάλλακτους και αυστηρούς χωρίς συμβιβασμούς αλλά με τεκμήρια.

Θυμάμαι να παρίσταμαι σε σχολικές φωτογραφίσεις όπου αν δεν έχετε βρεθεί δεν έχετε ιδέα πόσο δύσκολο είναι να συνετιστούν και να υπακούσουν στον επαγγελματία. Είδα λοιπόν σε αυτή την φωτογράφιση τις δασκάλες να σουλουπώνουν ενδυματολογικά τα παιδάκια που ενδεχομένως ξέχασαν να το επισημάνουν στους γονείς τους, τις θυμάμαι να χτενίζουν μαλλάκια, να φτιάχνουν κοτσιδάκια και κάθε παιδί σχεδόν να θέλει σταθεί δίπλα στην δασκάλα του στην αναμνηστική φωτογραφία. Και ξέρετε; Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των παιδιών εγώ.

Είδα δασκάλους να πηγαινοέρχονται με βαλίτσες, κούτες και μπαούλα για να πράξουν με τα παιδιά μας αυτό το 《παραπάνω》 που νόμοι κι εγκύκλιοι δεν περιλαμβάνουν. Τους παρατήρησα να ξενυχτούν για να ομορφύνουν αίθουσες, σχολικά κτίρια και να δίνουν χρώμα και ζωή σε ξύλινες πόρτες, σιδερένια και παγωμένα κάγκελα και βρώμικους τοίχους. Να ξοδεύουν χρόνο που τον στερούν από τις οικογένειες τους και χρήμα από το πορτοφόλι τους μιας που το κράτος μας υπήρξε πάντα τσιγκούνικο στην παιδεία.

Τους είδα να τα αγκαλιάζουν όταν κλαίνε, να τα σκουπίζουν όταν βρέχονται παρά τις οδηγίες τους να μην βγουν στην βροχή, να τους φροντίζουν τα τραύματά τους, μικρά και μεγαλύτερα, κι αυτά που φαίνονται ότι βγάζουν αίμα και τα άλλα που δεν διακρίνονται με την πρώτη ματιά. Τους είδα να τους κρατούν συντροφιά αν είναι μοναχικά ή κατ’εξακολούθησιν προβληματισμένα. Α ναι…τους είδα και να παριστάνουν ότι καταπίνουν όμορφες θεατρινίστικες αλλά πάντα γλυκές παιδικές συμπεριφορές που απλώς βαριόντουσαν εκείνη την μέρα να βρίσκονται στο σχολείο ή γιατί πολύ απλά προτιμούσαν τα παιχνίδια τους, την αγαπημένη τους εκπομπή ή την αγκαλιά της μαμάς τους.

Είδα αυτά και πάρα πολλά ακόμα. Με όσα είδα κι όσα άκουσα εφτά χρόνια τώρα θα μπορούσα να γεμίσω τόμους ολόκληρους αλλά προτίμησα παρά να τα καταγράψω να κάτσω να σκεφτώ, να αναλογιστώ και να υπολογίσω. Για να βοηθήσω και να βοηθηθώ. Κι όλα αυτά τα γράφω με την απόσταση που έπρεπε να κρατώ όχι για μένα και γι’ αυτούς αλλά για το παιδί μου. Γιατί το σχολείο είναι ο κόσμος του παιδιού και του εκπαιδευτικού, μια μικρογραφία της κοινωνίας ένα πιστό αντίγραφο της.

Αν λοιπόν εσύ δεν είδες, δεν άκουσες και δεν αντίκρισες ότι κι εγώ τότε κάτι δεν πάει καλά. Είτε βρίσκεσαι σε καμιά Δρακοφωλιά με δάσκαλους που δεν έχουν καμιά άλλη δουλειά να κάνουν παρά να οργανώνουν πως θα καταστρέψουν τις μέρες τις δικές τους, τις δικές μας και των παιδιών μας, είτε ο φόβος, η ανασφάλεια κι η υπέρμετρη αγάπη που ούτως ή άλλως υφίσταται για το παιδί σου, έχουν μια ροπή προς την άρνηση και ολίγον από γκρίνια. Αν δεν προσπάθησες να λύσεις τα όποια προβλήματα που φυσικά και θα προκύψουν με τους εμπλεκόμενους αλλά αρκέστηκες στο μεσημεριανό κουσκουσάκι έξω από την σχολική αυλόπορτα ή ακόμα χειρότερα βγάζοντας τα στον διαδικτυακό σου τοίχο τότε κάτι κάνεις λάθος. Αν έχεις χτυπήσει τις πόρτες τους με λίγο εκρηκτική διάθεση και με κλειστά αυτιά τότε κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί.

Όχι πως δεν υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες στις σχολικές αίθουσες. Φυσικά και -δυστυχώς- υπάρχουν. Μπορεί να τους συνάντησα κι εγώ. Και πολύ περισσότερο το παιδί και άλλα πολλά μαζί του. Αλλά να συνάντησες μόνο τέτοιους δεν γίνεται. Κι αν έκρινες τον δάσκαλο με μόνο κριτήριο το πως συμπεριφέρεται στο δικό σου παιδί κι όχι συνολικά ή αν άκουσες μόνο τι έχει να πει το παιδικό του στοματάκι τότε να ξέρεις υπάρχουν κενά. Γιατί εγώ θα δεχτώ με μεγάλη ευκολία ότι τα παιδιά δεν λένε ψεματάκια, το δικό μου πάντως λέει μερικά, αλλά δέξου κι εσύ ότι ενδέχεται να τα είδε από την μία πλευρά κι ότι υπάρχει κι άλλη μία. Κάνε τον κόπο κι άκουσε την κι αυτήν. Μπορεί να σου φανεί πιο χρήσιμη απ’ ότι υποπτεύεσαι. Όχι τώρα…μα στο μέλλον.

Οι εκπαιδευτικοί είναι κι αυτοί ανθρώπινα όντα που χρειάζονται ότι ακριβώς κι εμείς. Ένα μπράβο, ένα ευχαριστώ, ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη ίσως κι ένα δεν πειράζει που τα έκανες μαντάρα σήμερα με 25 παιδιά εγώ τα κάνω και με ένα μόνο κι ας είναι και σπλάχνο μου. Μας χρειάζονται και τους χρειαζόμαστε για να αναθρέψουμε μαζί τα καμάρια μας. Μας θέλουμε συμμάχους κι όχι αντίπαλους. Εδώ το 《μαζί》 μπορεί να έχει και την μεγαλύτερη αξία που είχε ποτέ. Γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές…που αν γίνουν ΕΝΑ δεν φαντάζεστε το όμορφο αποτέλεσμα.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook