Δεσποινίς ετών 40

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Εξαρχής θ’ αναφέρω την διαφωνία μου με τον όρο δεσποινίς. Διότι αγάπες, η γυναίκα από την γέννηση της ως το τέλος της είναι Κυρία. Όσο για το Κ το κεφαλαίο εξαρτάται από εκείνην αν θα το κατακτήσει και θα το διατηρήσει.

Στις προηγούμενες δεκαετίες σ’ ένα θηλυκό λίγο πάνω λίγο κάτω από τα σαράντα απέδιδαν τελείως άκομψους και γελοίους τίτλους όπως γεροντοκόρη, μεγαλοκοπέλα και άλλα τέτοια συναφή που την στιγμάτιζαν και στεναχωρούσαν. Για αυτό την οδηγούσαν σε έναν ανελέητο και με μανία αγώνα για να παντρευτεί και να αποφύγει την “ρετσινιά”. Τις περισσότερες φορές φυσικά δεν είχε άποψη για τον σύζυγό, είτε της άρεσε είτε όχι, θα προχωρούσε μαζί του σε γάμο και τότε θα μάθαινε τον χαρακτήρα του. Ήταν ανήκουστο να αρνηθεί το προξενιό. Δυστυχώς οι περισσότεροι γάμοι μάλλον ήταν δυστυχισμένοι αφού ανάγκαζαν, συνήθως δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, να συνυπάρξουν έφ’ όρου ζωής.

Όσο για διαζύγιο αυτό και αν ήταν ανάρμοστο. Άσε δε που, αν υπήρχαν αρσενικά αδέλφια ακόμα και μεγαλύτερα από την ανύπαντρη αδελφή που πλησίαζε τα σαράντα, τότε εκείνα είχαν χρέος πρώτα να την αποκαταστήσουν.

Χαρακτηριστικά της τότε εποχής, της τότε κοινωνίας και του συγκεκριμένου τρόπου ζωής, έχουμε την δυνατότητα πλέον να τα δούμε και μέσα από τις ελληνικές ταινίες. Άλλωστε στον κινηματογράφο πάντα αποτυπώνονται και καθρεφτίζονται οι συνήθειες, οι απόψεις, τα ήθη και τα έθιμα της κάθε εποχής. Ταινίες που αποκαλύπτουν ξεκάθαρα το στίγμα της κοινωνίας, δηλαδή ένας αδιάκοπος αγώνας να αποκατασταθεί η “σιτεμένη” ύπαρξη μίας οικογένειας και από την άλλη, αυτή ακριβώς η λυσσαλέα προσπάθεια που οδηγούσε σε σπαρταριστές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Και φτάνουμε στο σήμερα που μια σαραντάρα είναι η τότε εικοσάρα. Γυναίκα ανεξάρτητη καριερίστρια, αυτόνομη, διανύει την καλύτερη δεκαετία της ζωής της! Απηλλαγμένη από διαφόρων ειδών συμπλέγματα, κόμπλεξ και προκαταλήψεις. Είναι συνειδητοποιημένη απόλυτα, ποια είναι, τι επιδιώκει, τι επιθυμεί και πως να το κατακτήσει. Και αν είναι μόνη είναι από επιλογή της. Δεν την αγγίζουν τα κακεντρεχή σχόλια για την ηλικία της, που πάντα θα υπάρχουν από ανθρώπους στενόμυαλους με έλλειψη παιδείας. Μάλιστα η ίδια αυτοσαρκάζεται για την ηλικία της και το γεγονός ότι δεν έχει παντρευτεί. Γελά με την ψυχή της όταν σκέφτεται τα σενάρια που θα κάνουν για εκείνη οι συγγενείς, γνωστοί, σχετικοί και άσχετοι.

Γύρευε τι κουσούρια θα έχει για να μην την πλησιάζει αρσενικός θα λένε…
Σε γάμους κυρίως που έρχονται και τους λένε “και στα δικά σου” κοιτώντας βαθιά μέσα στα μάτια ή στα δάχτυλα μήπως και ανακαλύψουν το μυστικό του “υποψήφιου”συζύγου.

Η σημερινή σαραντάρα δεν πτοείται από τίποτα και για τίποτα. Είναι περήφανη για τις επιλογές της, που δεν έκανε εκπτώσεις, που δεν συμβιβάστηκε στον φόβο μην μείνει στο ράφι, δεν θυσίασε τον εαυτό της και τα θέλω της στο βωμό της βέρας στο δεξί. Σαφώς παραμένει κορίτσι που αναμένει και επιδιώκει έναν σύντροφο στα δικά της μέτρα και σταθμά που θα μείνει δίπλα της ως τα βαθιά της γεράματα. Σαφώς και σκέφτεται να δημιουργήσει μια οικογένεια ισχυρών θεμελίων και να ζήσει υπέροχες και μοναδικές στιγμές που προσφέρει αυτή. Eίναι μέσα στα σχέδια της ο γάμος και τα παιδιά, το παραδέχεται, μα δεν βιάζεται, δεν υποκύπτει στο πέρασμα του χρόνου.

Με χιούμορ σκέφτεται πως ο πρίγκιπας της μάλλον έρχεται με τα πόδια από κάπου πολύ μακριά! Και δεν το βάζει κάτω και απλά αναμένει… Όταν θα τον βρει θα το καταλάβει.

Άλλες πάλι είναι συνειδητοποιημένες εργένισσες και απόλυτα εξοικειωμένες με αυτό. Γιατί όλες δεν έχουν γεννηθεί για να γίνουν σύζυγοι ή μητέρες.

Για αυτό λοιπόν κάτω τα χέρια από τις σύγχρονες, ανύπαντρες σαραντάρες και κοιτάτε μωρέ πόσοι γάμοι σε μικρότερες ηλικίες καταλήγουν σε οδυνηρά διαζύγια και σε καταστάσεις γεμάτες πάθη, λάθη, μίση και απωθημένα.
Άλλωστε, σύμφωνα με ένα λαϊκό άσμα οι σαραντάρες έχουν διπλές τις χαρές!

 

Ευφροσύνη Αναστασοπούλου

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook