Don’t be a malakas

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Φίλε μου καλέ, μαλακα.

Η επιστολή αυτή δεν έχει σκοπό να σε συνετίσει, δεν έγινες άνθρωπος μέχρι τώρα κοτζάμ γαϊδούρι, ελπίδα καμιά για βελτίωση, το ξέρω. Οφείλω όμως δημόσια να σου σφυρίξω δυο φωνήεντα, να ξέρεις για ποιο λόγο σε λέω μαλακα, να μην έχεις απορίες “γιατί ρε παιδιά με λέει μαλακα, τι της έκανα μωρέ της μαλακιζμένης”. Δεν καταλαβαίνεις την έκρηξη μου, θα στην σπάσω σε τάληρα για να την εμπεδώσεις.

Σε αντίθεση με σένα λοιπόν, που έφτασες στην ηλικία που είσαι και αλλαγή καμία δεν επέβαλλες στον εαυτό σου μπας και τον σενιάρεις λίγο, εγώ δούλεψα πολύ. Και αποφάσισα έχοντας υπάρξει και θύτης και θύμα στο παρελθόν να μη μου το επιτρέψω ποτέ ξανά. Ή, εν πάση περιπτώσει, αν είναι να υπάρξω θύμα, να μην “πέσω” αμαχητί. Ταυτόχρονα πρέπει να είμαι προσεκτική, να μην σε αδικήσω, να μην σου κάνω ότι δεν γουστάρω να μου κάνουν. Να μην ξεσπάσω πάνω σου.

Δυσκολάκι. Κι όποιος πει πως το καταφέρνει εύκολα, είναι μεγάλος ψεύτης.

Έχω καταλήξει πως ο πιο σωστός τρόπος για να μπαλατζάρεις τη φάση και να μην καταλήξεις ούτε θύμα, ούτε θύτης, είναι να μιλήσεις εγκαίρως γι’ αυτό που σε χαλάει. Χωρίς περιστροφές και χωρίς να αναλώνεσαι σε πράγματα άσχετα με αυτό που σε έχει πειράξει. Δηλαδή, αν έκανες μια μαλακία εις βάρος μου, δεν θα θυμηθώ πριν 2 χρόνια μια κουβέντα άλλη που ανταλλάξαμε. Ούτε θα επηρεαστώ από άσχετα πράγματα που θα μου πεις εν αμύνη, αν δεν αφορούν αυτό που έκανες και με χάλασε. Κουβέντες ξεκάθαρες, “άκου, αυτό που έκανες δεν ήταν σωστό. Με ενόχλησε. Ήταν λάθος σου απέναντι μου”. Στην παρούσα φάση, δε σε θεωρώ μαλακα. Θεωρώ απλά ότι έκανες ένα λάθος εις βάρος μου. Δεν σου λέω τι να κάνεις γενικά, δεν με ενδιαφέρει. Σε σχέση με μένα σου ζητάω να είσαι σωστό ατομάκι. Αυτό μόνο. Το γεγονός πως ασχολούμαι με την πάρτη σου, σημαίνει πως δεν σε έχω απορρίψει. Δεν σε θεωρώ καμένο χαρτί. Μία λάθος σου συμπεριφορά σε σχέση με μένα σου επισημαίνω.

Τα λόγια μου δεν τα καταπίνω. Ρε φίλε, δεν μου αρέσει να με γλεντάνε, τι να κάνουμε τώρα. Τον εαυτό μου προσπαθώ να προφυλάξω γιατί με αγαπάω και με προστατεύω, deal with it!

Ένας άνθρωπος που κάνει μια μαλακία, δεν είναι ένας άνθρωπος μαλακας. Και αν πει “ναι ρε συ, δεν το έκανα επίτηδες, θα κοιτάξω να μην ξαναγίνει” τότε είναι ένας άνθρωπος ωραίος. Σας το λέω εγώ που μαλακίες κάνω συχνά, μου τις επισημαίνουν και σκύβω το κεφάλι γιατί όντως δεν τις έκανα επίτηδες. Λάθη γίνονται συνέχεια και πολλές φορές από παρεξηγήσεις ή λάθος κινήσεις στεναχωρείς ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνεις. Στο λένε. Δεν το ξανακάνεις. Αγάπη μόνο. Κι όλα κομπλέ.

Μα ένας άνθρωπος που αντιδρά σαν αγρίμι και δεν δέχεται ότι όντως μπορεί να έκανε μαλακία και σκυλιάζει και λυσσάει και επιτίθεται χειρότερα, τότε είναι πράγματι ένας άνθρωπος μαλάκας. Που όχι μόνο δεν προσέχει να μην στεναχωρέσει κάποιον, αλλά αρνείται να διορθώσει τη συμπεριφορά του ως προς τον άνθρωπο αυτόν. Ε, δεν είναι μαλάκας τότε; Πες μου!

Μη μασάτε. Εσείς θα κάνετε αυτό που πρέπει. ΚΑΘΕ ΓΓΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. ΘΑ ΜΙΛΑΤΕ.

– Αυτό που έκανες, με ενόχλησε.
– Αυτό που έκανες, με έβλαψε.
– Αυτό που έκανες, με αδίκησε
– Αυτό που έκανες, με στεναχώρησε.

Θα μιλάτε. Για τα μικρά και τα μεγάλα. Μην τα καταπίνετε, θα γίνουν βουνά και ο μαλακας θα γίνει από ‘απλά ενοχλητικός’, ξεκάθαρος εχθρός σας. Δεν χρειάζεται να φτάσετε εκεί. Βάλτε όρια και μη μασάτε από αντιδράσεις. Είτε μιλήσετε, είτε όχι, ο μαλάκας θα οργιάσει. Τουλάχιστον να είστε εντάξει με τον εαυτό σας.

“Είπα αυτό που με πείραξε. Είπα “σταμάτα το αυτό, μην το κάνεις με ενοχλεί”.

Ο άνθρωπος που θα ακούσει την κουβέντα σου, είναι οκ άνθρωπος. Να τον εκτιμάς και να τον προσέχεις. Λίγοι είναι έτσι, οι περισσότεροι θα μανουριάσουν “ωωω τι μου είπες τώρα, μου είπες ότι σε ενόχλησε αυτό που έκανα, ε ρε κάτι μηνιύσεις που θα πέσουν!!!!”. Κλάιν.

Η διαφορά της μαλακιας με τον μαλακα είναι πως μαλακιες κάνουμε όλοι. Αλλά δεν είμαστε όλοι μαλακες. Don’t be a malakas, όταν σου λένε πως έκανες παπαριά εις βάρος κάποιου, δέξου το, μην το ξανακάνεις και όλα καλά. Και οι παρεξηγήσεις λύνονται όμορφα και η ζωή συνεχίζεται. Ζητάω πολλά, το ξέρω.

Αλλά ούτως ή άλλως το κείμενο αυτό δεν αφορά το μαλακα. Όλους τους υπόλοιπους αφορά. Ό,τι σε χαλάει, πες το σήμερα. Καθαρά, χωρίς περιστροφές. Μην το αφήσεις να γίνει βουνό και μην επιτρέψεις να επαναληφθεί.
Τόσο απλά.

Θα σε πούνε σκύλα αν είσαι γυναίκα και καργιόλη αν είσαι άντρας. Αλλά δεν θα σε πουν ΜΑΛΑΚΑ.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook