Ένα παραμύθι μέσα στην οικονομική κρίση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Η κοκκινοσκουφίτσα όταν μεγάλωσε δούλευε σε στριπτιζάδικο για να ζήσει. Με το πτυχίο της φιλοσοφικής δεν έβρισκε πουθενά δουλειά. Το μαγαζί που δούλευε ήταν του κυνηγού που μικρούλα την έσωσε από τον κακό λύκο.

Η ζωή από τότε που ήταν κοριτσάκι της έδειξε το κακό της πρόσωπο. Η γιαγιά μετά από το επεισόδιο με το λύκο δεν άντεξε για πολύ καιρό. Η υγεία της είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Όλοι άνεργοι στην οικογένεια δεν μπόρεσαν να την βοηθήσουν. Την επόμενη χρονιά το δάσος την πήρε για πάντα στην αγκαλιά του.

Το κοριτσάκι όσο μεγάλωνε γινόταν μια πανέμορφη κοπέλα. Σε ένα μπαούλο στο σπίτι της γιαγιάς βρήκε έναν καθρέφτη. Όλη μέρα κοιτούσε τον εαυτό της στο καθρέφτη και τον ρώταγε.
-Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου πια είναι η πιο όμορφη σε όλο τον κόσμο;
-Εσύ κοκκινοσκουφίτσα,
απαντούσε ο καθρέφτης

Στην άλλη άκρη του κόσμου υπήρχε μια μάγισσα που είχε και αυτή μαγικό καθρέφτη. Τον τελευταίο καιρό όταν τον ρώταγε για το ποια ήταν η ομορφότερη ο καθρέφτης κόμπιαζε. Έστειλε το πιστό της κοράκι σε όλο τον κόσμο να μάθει πια ήταν η αντίπαλος της στη διεκδίκηση του θρόνου της ομορφιάς. Το κοράκι έψαξε παντού και την βρήκε . Οι ρουφιάνοι πάντα περισσεύουν και έναντι μικρής αμοιβής έδωσαν πληροφορίες. Στην αναφορά του στη μάγισσα έγραψε ότι γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων με εμμονή στα κόκκινα ρούχα ήταν η αντίπαλος. Άμεσα απεστάλη κόκκινο μήλο δηλητηριασμένο.

Η μικρή έκανε δίαιτα γιατί κάποιος της είχε υποσχεθεί ότι θα της έβρισκε δουλειά σαν μοντέλο. Το μήλο το έφαγε η λαίμαργη μητέρα της και δυστυχώς απεβίωσε. Ο πατέρας χρόνια άνεργος είδε και αποείδε και έφυγε μετανάστης σε μια μακρινή πολιτεία. Για να διασφαλίσει την αγνότητα της κόρης του την κλείνει σε ένα ψηλό πύργο. Εκείνη
ερωτεύεται διερχόμενο πρίγκιπα ο οποίος στη προσπάθεια του να την προσεγγίσει χρησιμοποιεί τις κοτσίδες της για σκάλα. Όμως πέφτει και τσακίζεται και αυτός ο έρωτας δεν ανθίζει ποτέ.

Επόμενη γνωριμία με πανέμορφο βασιλόπουλο που δυστυχώς βάζει σαν όρο στο γάμο τους συγκεκριμένο νούμερο γοβάκι. Για μισό πόντο άλλος ένας έρωτας καταδικάζεται.

Επτά χαμηλού ύψους εξάδελφοι προθυμοποιούνται να την φιλοξενήσουν. Κατηγορούνται και οι επτά για σεξουαλική παρενόχληση και φεύγει από το σπίτι τους άρον άρον.

Κατάκοπη σταματάει να δροσιστεί σε μια λίμνη. Εκεί εμφανίζεται ένας επίμονος βάτραχος που απαιτεί να τον φιλήσει. Ανάμεσα στα νούφαρα και τα κουνουπάκια του βάλτου η ντυμένη στα κόκκινα κοπέλα ενδίδει . Ο βάτραχος μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα. Την ευγνωμονεί και ταυτόχρονα της εξομολογείται πως το ενδιαφέρον του για τις γυναίκες είναι μικρό! Ο χρόνος ήταν λίγος, δεν είχε προλάβει να δημιουργηθούν αισθήματα εκ μέρους της και έτσι δεν ενοχλείται. Γάτος με ψηλές κόκκινες μπότες και καπέλο με φτερό, μέλος περιπλανώμενου θιάσου. τον ερωτεύεται με την πρώτη ματιά. Ο πρίγκιπας ανταποκρίνεται στα αισθήματα του γάτου και φεύγουν μαζί.

Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι πολύ κουρασμένη και κοιμάται σε ένα στρώμα από φύλλα δίπλα στη λίμνη. Ονειρεύεται πως ένας ευγενικός πρίγκιπας την ξυπνάει με ένα φιλί. Κοιμάται πολλές ώρες αλλά κανένας πρίγκιπας δεν έρχεται. Ενώ στον ύπνο της έρχονται ήχοι από φλάουτα και βιολιά τελικά την ξυπνάει ο ήχος του κινητού της. Μια τσιριχτή φωνή ακούγεται στο τηλέφωνο.
-Είσαι η Κοκκινοσκουφίτσα;
-Ναι, απαντάει φοβισμένη γιατί νιώθει μια απειλή στη φωνή του άλλου.
-Χρωστάς νομίσματα στο Μεγάλο θησαυροφυλάκιο. Να τα δώσεις αμέσως.
-Είμαι φτωχή και άνεργη
λέει με τρεμάμενη φωνή.
-Αν δεν κάνεις διακανονισμό, θα σου πάρουμε το καλυβάκι σου.

Πανικόβλητη ψάχνει για δουλειά και όλες οι πόρτες κλειστές. Πουλάει σπίρτα στο δρόμο αλλά το κέρδος είναι πολύ μικρό και δεν καταφέρνει να πληρώσει τις δόσεις της.

Ένας νεαρός παίζει φλάουτο και τον ακολουθούν πολλά φτωχοντυμένα παιδιά με σημαίες και τύμπανα.
-Κάτω τα χέρια από τα καλυβάκια!

Επιτέλους, μετά από καιρό χαμογελάει. Φοβόταν ότι είναι μόνη, αλλά ευτυχώς είναι πολλοί στο ίδιο παραμύθι.

Πιάνει δουλειά σε ένα μαγαζί που δουλεύουνε κορίτσια από μακρινές χώρες. Δεν είναι όμορφα εκεί. Σκοτεινή ατμόσφαιρα, κέφι χωρίς χαρά. Δεν υπάρχει χώρος για όνειρα. Νεράιδες με νεκρά μάτια, ξωτικά χωρίς δυνάμεις. Κάποιες νεράιδες λυπημένες βάζουν αστερόσκονη στις φλέβες τους αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν τα όνειρα τους. Δεν θέλει να γίνει έτσι. Εκείνη αλλάζει τα όνειρα της μέσα από τα παραμύθια που φτιάχνει μόνη της. Από τις μουσικές και τις εικόνες που έχει στην ψυχή της.

Ένα βράδυ έχει μείνει μόνη στο μαγαζί και σφουγγαρίζει. Ένας άντρας μπαίνει μέσα. Δεν είναι όμορφος. Μακριά μαλλιά και γένια. Ψηλός και χοντρός.
-Είμαστε κλειστά κύριε ,του λέει με την ντροπαλή φωνούλα της.
-Ένα κρασί θα πιω και θα φύγω. Έχει καταιγίδα έξω και το μόνο φως που είδα είναι εδώ. Άσε με
να καθίσω λίγο δεσποσύνη μου
.

Η φωνή του σε αντίθεση με το παρουσιαστικό του είναι ζεστή και καθησυχαστική. Το άγριο παρουσιαστικό του δεν την τρομάζει, αντίθετα την κάνει να νιώθει ασφαλής. Η κοκκινοσκουφίτσα γυρίζει να του πει να καθίσει μέχρι να περάσει η καταιγίδα και βλέπει τα πιο όμορφα και ζεστά μάτια που έχει δει ποτέ της. Δυο λίμνες από μέλι.

Δεν μιλάνε άλλο, ο άντρας βγάζει από την τσάντα του ένα τετράδιο όλο ζωγραφιές. Λουλούδια, βουνά, θάλασσες, παιδιά που παίζουνε στην εξοχή. Τώρα ζωγραφίζει ένα κορίτσι.
-Τι ωραία ζωγραφιά. Πριγκίπισσα είναι;
-Όχι εσύ είσαι.
-Μα αυτή είναι πεντάμορφη.
-Εσύ είσαι η πεντάμορφη .
-Πώς σε λένε;
-Έχω ξεχάσει, όλοι με φωνάζουν Τέρας.

-Είσαι το πιο γλυκό τέρας που έχω γνωρίσει ποτέ. Εγώ θα σε φωνάζω αγάπη μου, του είπε η Κοκκινοσκουφίτσα και του έδωσε ένα γλυκό φιλί.

Έτσι γνωριστήκανε. Εκείνο βράδυ η Κοκκινοσκουφίτσα έφυγε χωρίς να ξαναγυρίσει ποτέ στο μαγαζί που σκότωνε τα όνειρα. Από τότε ζούνε ευτυχισμένοι στο καλυβάκι και φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι. Τα παραμύθια τα διαβάζουν τα παιδιά για αυτό πάντα στο τέλος κερδίζουν οι καλοί. Έτσι θα γίνει και με το παραμύθι που φτιάχνουν η πεντάμορφη και το καλό τέρας. Θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα σε ένα κόσμο που κανένας δεν θα φοβάται πως ένας κακός θα του πάρει το καλυβάκι του.

 

 Όλγα Σωτηρακοπούλου

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook