Έρωτας ή Αγάπη

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει κάποιον να λέει ότι σημασία έχει να μείνει η Αγάπη όταν φύγει ο Έρωτας, χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τη διαφορά ανάμεσα στην Αγάπη και στον Έρωτα. Και πόσες φορές δεν έχουμε φανταστεί τον Έρωτα σαν έναν μικρό παχύσαρκο μπόμπιρα με φτερά, που παίζει πετώντας τα βέλη του δεξιά και αριστερά, σαϊτεύοντας ανυποψίαστους περαστικούς, ελπίζοντας ίσως κάποιες φορές να πετύχει κ εμάς.

Σύμφωνα όμως με τον Πλάτωνα, ο Έρως είναι μια εισροή έξωθεν, όχι απαραιτήτως οικεία σε αυτόν ο οποίος βρίσκεται υπό την κατοχή του έρωτα. Άλλωστε η ίδια η λέξη Έρως ξεκινάει με το ΕΡ της ερωής, δηλαδή της ορμητικής κίνησης. Ο ερωτευμένος είναι ικανός να κινήσει γη και ουρανό προκειμένου να εναρμονισθεί με το έτερον ήμισυ του. Μια εσωτερική ορμή του δίνει τη δύναμη να γίνει καλύτερος, δυνατότερος, χωρίς όρια και φρένα, σαν δώρο από τους θεούς. Και στην γενικότερη , μεγαλύτερη εικόνα, ολόκληρο το σύμπαν έχει συνενωθεί με ακρίβεια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, στέρεο σύνολο, όπου σύμφωνα με τον Ησίοδο στην αρχή υπήρχε το Χάος, και μετά δημιουργήθηκε η Γη η ευρύστερνη, με τον καλύτερο από όλους τους θεούς, τον Έρωτα, και όλα τα είδη ήταν ασφαλή.

Από την άλλη, η τόσο υπερεκτιμημένη Αγάπη, από τις λέξεις άγαν + πάομαι, δηλαδή αποκτώ, κατέχω, σημαίνει ότι επιθυμώ πολύ να κατέχω το αντικείμενο του ενδιαφέροντός μου, και γιατί όχι να με κατέχει αντιστοίχως και αυτό. Εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αίσθημα της κτητικότητας δεν μπορεί παρά να μας δημιουργεί έντονα αρνητικά συναισθήματα, αφού θέλουμε στην κατοχή μας εξ ολοκλήρου την οντότητα του άλλου. Βέβαια, όλα όσα γράφονται παραπάνω, μπορούν εύκολα να αναιρεθούν, αν πολύ απλά αλλάξουμε την ετυμολογία των λέξεων. Θα μπορούσε δηλαδή πολύ εύκολα η λέξη αγάπη να είναι ένωση των λέξεων άγαν + πα , που σημαίνει προστατεύω, οπότε επιθυμώ πολύ να προστατέψω κάποιον. Αυτό μας θυμίζει έντονα κάποιες μορφές αγάπης, όπως για παράδειγμα την αγάπη της μητέρας προς τα παιδιά της, αλλά σπάνια συναντάται ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους, χωρίς να εμπερικλείεται και κάποια μορφή κτητικότητας.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι είτε ερωτευθούμε, είτε αγαπήσουμε, θα πρέπει ως προοπτική να έχουμε την εξέλιξη μας, και την αυτοβελτίωση μας, ώστε να ανυψώσουμε το επίπεδο της σχέσης μας και να προσεγγίσουμε το εσωτερικό μας θειικό στοιχείο, και σίγουρα όχι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον άλλον, έτσι ώστε να τον έχουμε υποχείριο και δεδομένο μέσα στη σχέση μας. Το ανθρώπινο ον, είναι φτιαγμένο ώστε να αλληλεπιδρά με τους όμοιους του, και έχει την δυνατότητα να φτάσει πολύ ψηλά, αρκεί να αναγνωρίσει τις δυνατότητες του. Και αρκεί μια ματιά γύρω μας για να αντιληφθούμε πόσοι άνθρωποι καταστράφηκαν από λάθος επιλογή συντρόφου και συναισθημάτων που αυτός τους προκαλούσε, και πόσοι άνθρωποι εξελίχθηκαν επειδή είχαν σύντροφο στη ζωή τους κάποιον με τον οποίο πορεύτηκαν με τον κάλλιστο μεταξύ των θεών, τον Έρωτα.

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook