Γράμμα στον νεότερο εαυτό μου

Σε κάποια φάση της ζωής μας, όλοι έχουμε ευχηθεί να μπορούσαμε να μιλήσουμε με τον εαυτό μας, σε κάποια νεαρότερη ηλικία, για να του δώσουμε συμβουλές, να του κάνουμε παράπονα ή, απλώς, να μιλήσουμε μαζί του, νοσταλγώντας κάποιες άλλες εποχές.

Με αυτή την άσκηση μας δίνεται η ευκαιρία να το κάνουμε. Διάλεξε ένα οποιοδήποτε θέμα σε απασχολεί και γράψε ένα μικρό γράμμα, προς τον εαυτό σου. Ένα γράμμα που θα ήθελες να έχεις λάβει από τον άνθρωπο που έχεις γίνει σήμερα, ή από εκείνον που, τότε, πίστευες ότι θα γίνεις. Δώσε συμβουλές ή στείλε ένα μήνυμα το οποίο θα ήθελες να έχεις λάβει.

Σκοπός

Ο κύριος σκοπός της άσκησης είναι να φέρει αντιμέτωπο τον συγγραφέα με την σύνταξη μιας επιστολής, ιδιαίτερα των επιστολών που απευθύνονται σε οικεία πρόσωπα – όπως το παιδί που ζει ακόμη μέσα μας.

Δευτερευόντως, ο συγγραφέας καλείται να κάνει την αυτοκριτική του, καθώς απευθύνεται σε ένα άτομο με το οποίο μοιράζεται εμπειρίες, αλλά δεν είναι το ίδιο άτομο. Αλλάζουμε μεγαλώνοντας και, μέρα με τη μέρα, μετασχηματιζόμαστε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήμασταν κάποτε.

Έχοντας κατά νου ότι ο άνθρωπος στον οποίο απευθυνόμαστε, δεν είναι εμείς και ότι δεν έχει ζήσει ό,τι έχουμε ζήσει, είναι ευκολότερο (ή δυσκολότερο) να συντάξουμε σωστά τις σκέψεις μας και να του πούμε όσα θα θέλαμε να του πούμε ή όσα θα επιθυμούσαμε, κάποτε, να έχουμε ακούσει.

Συμβουλές

Μία επιστολή, έχει τα εξής μέρη:

  1. Χωροχρονικό πλαίσιο (τόπος, χρόνος): Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2005
  2. Προσφώνηση (ανάλογα με το ύφος της επιστολής): Αξιότιμε κύριε/κυρία (τυπική επιστολή),  Αγαπημένη μου Λίλιαν (φιλική επιστολή), κ.λπ.
  3. Περιεχόμενο (πρόλογος, κυρίως θέμα, επίλογος).
  4. Επιφώνηση (ανάλογα με την προσφώνηση και τον τύπο της επιστολής): Μετά τιμής (τυπική επιστολή), Με αγάπη (φιλική επιστολή), κ.λπ.
  5. Υπογραφή: Το όνομά και το επίθετό μας, συνήθως σε τυπικές επιστολές, ή κάποιο ψευδώνυμο ή υποκοριστικό ή απλώς το όνομά μας, συνήθως σε φιλικές επιστολές.

Δημοσίευση κειμένων

Οι συμμετέχοντες που επιθυμούν την δημοσίευση του κειμένου τους, μπορούν να στείλουν το κείμενό τους στην σελίδα μας, προς δημοσίευση, χρησιμοποιώντας την φόρμα υποβολής κειμένων.  Ως κατηγορία θα πρέπει να επιλέξετε την Δημιουργική Γραφή. Δημοσιεύονται όλα τα κείμενα που μας στέλνετε, χωρίς να περάσουν επιμέλεια – πέρα από κάποια στοιχειώδη διάρθρωση των κειμένων, όπου δεν υπάρχει.