Νυχτερινός μονόλογος

Σε μία μεταμεσονύκτια σκηνή, ένας ήρωας περπατάει στον δρόμο παρέα με έναν ανύπαρκτο φίλο. Ο ήρωας έχει οπτικοακουστικές παραισθήσεις και σε έναν εξωτερικό παρατηρητή μοιάζει πως μονολογεί. Περιέγραψε τόσο τον διάλογο του ήρωα, με τον φανταστικό του φίλο, όσο και τις σκέψεις του τρίτου παρατηρητή, που τον παρατηρεί από απόσταση.

Σκοπός

Σκοπός της άσκησης είναι να αναδείξετε τα συναισθήματα του ήρωα, μέσα από τον διάλογο με το φανταστικό άτομο που υπάρχει δίπλα του, αλλά και τις σκέψεις του εξωτερικού παρατηρητεί, καθώς παρατηρει τον παραληρηματικό μονόλογο ενός ανθρώπου.

Επίσης, η άσκηση αποσκοπεί στο να σας δώσει ένα ερέθισμα για να κάνετε έρευνα πάνω στον άνθρωπο που έχει παραισθήσεις: Τι τις προκαλεί, πώς συμπεριφέρεται το άτομο κ.λπ.

Συμβουλές

Μια καλή αρχη για αυτή την άσκηση, είναι η έρευνα. Τι ειναι οι οπτικοακουστικές παραισθήσεις; Πώς προκαλούνται; Πώς νιώθει ο άνθρωπος που τις βιώνει;

Αφού πάρουμε μια ιδέα, θα πρέπει να βάλουμε σε μια σειρά την σκηνή μας. Εμείς, οι δημιουργοί, γνωρίζουμε τους ήρωές μας και ξέρουμε ακριβώς πώς έφτασαν εκεί που βρίσκονται. Ο αναγνώστης δεν το ξέρει και, τουλάχιστον για αυτή την άσκηση, δεν θα πρέπει να το μάθει. Θα πρέπει να τον ρίξουμε απ’ ευθείας στη σκηνή.

Η συγγραφή του διαλόγου είναι το εύκολο κομμάτι. Ενδεχομένως ορισμενοι να ζοριστούν στην διαδικασια της μετατροπής του διαλόγου σε μονόλογο – αυτό που φαίνεται, δηλαδή, στον εξωτερικό παρατηρητή. Σε αυτη την περίπτωση, μπορείτε να συμβουλευτείτε την άσκηση κατα την οποία καλούμαστε να γράψουμε μόνο το ένα μέρος του διαλόγου δύο ατόμων.

Δημοσίευση κειμένων

Οι συμμετέχοντες που επιθυμούν την δημοσίευση του κειμένου τους, μπορούν να στείλουν το κείμενό τους στην σελίδα μας, προς δημοσίευση, χρησιμοποιώντας την φόρμα υποβολής κειμένων.  Ως κατηγορία θα πρέπει να επιλέξετε την Δημιουργική Γραφή. Δημοσιεύονται όλα τα κείμενα που μας στέλνετε, χωρίς να περάσουν επιμέλεια – πέρα από κάποια στοιχειώδη διάρθρωση των κειμένων, όπου δεν υπάρχει.