House of Cards (Seasons 1-5)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Μια τράπουλα. Αυτό είναι ο κόσμος. Και οι πολιτικοί; Οι τζογαδόροι της ιστορίας. Και εσύ απλά είσαι ο τηλεθεατής που παρακολουθείς τα παιχνίδια ενός κόσμου που έμμεσα υποτίθεται γνωρίζεις καλά.

Ένας πολύ εύστοχος τίτλος χρησιμοποιήθηκε για μία σειρά που θα μπορούσε να καλύψει πολλά χιλιόμετρα εξουσιών. Ένα ανελέητο για την ακρίβεια παιχνίδι εξουσίας, όπου ο πιο δυνατός κερδίζει. Όχι ο καλύτερος αλλά ο πιο μάγκας και ο πιο καπάτσος. Αυτός που ξέρει να κινεί τα νήματα και στην πρώτη ευκαιρία τα εκμεταλλέυεται προς όφελός του. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Με όποιο κόστος, πολιτικό, οικονομικό, φονικό. Άλλωστε τι είμαστε; Μία παρτίδα πόκερ!

Frances Underwood. Ένα όνομα, ένας μύθος. Πώς ο ανθρωπος του Προέδρου μπορεί να γίνει σημαντικός. Πώς αλλάζει την ιστορία κατά το δοκείν, για να περάσει τις δικές του γραμμές για να γίνει ο ίδιος πρώτο όνομα στην εφημερίδα, πρώτη προτίμηση σε όποια μάχη επιλέξει να παραστεί υποψήφιος. Το τίμημα της εξουσίας. Οι διαπροσωπικές σχέσεις. Η έλλειψη συναισθήματος. Το συμφέρον. Η πολιτική και η έλλειψη πολιτικής ματιάς. Γιατί το να είσαι στην εξουσία δε σημαίνει απαραίτητα κάποια ικανότητα, μπορεί όμως να σημαίνει ότι το ήθελες πολύ. Ότι δούλεψες, ξεγέλασες, σκότωσες, θυσίασες και έκρυψες. Ο κουστουμάτος Frank που εύκολα μπορεί να ξεγελάσει και τον παραμικρό αντίπαλο. Ένας άνθρωπος κενός από συναίσθημα ή τελικά πολυ ευαίσθητος για να μείνει πίσω. Για να τον προσπεράσουν οι άλλοι. Θέλει να έχει πάντα το επάνω χέρι. Σε όποιο αξίωμα βρίσκεται.

Και μετά ανακαλύπτεις δίπλα του την Claire. Δεν ξέρεις αν υποφέρει, αν επωφελείται του ρόλου της ή αν απλά παίζει το θέατρο του παραλόγου. Είναι άραγε ένας ζεστός άνθρωπος γεμάτος κατανόηση ή απλά μια γυναίκα άκαρδη που επέλεξε το ρόλο αυτό για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του άντρα της; Είναι φιλόδοξη; Είναι σίγουρα ερωτεύσιμη. Μυστήρια και εγωίστρια. Και πονεμένη.

Όλη λοιπόν η σειρά με τους κύκλους της πραγματεύεται το ατελείωτο παιχνίδι πολιτικής εξουσίας. Η σειρά αυτή ξεκίνησε ως πρότυπο απο τη Μεγάλη Βρετανία με την ομώνυμη επίσης σειρά. Αυτό που αλλάζει είναι η διαδικασία των πολιτικών παιχνιδιών. Όμως τα πρόσωπα και οι χαρακτήρες παραμένουν στο ίδιο «μήκος κύματος».

Μεγάλη επιτυχία συνδρομητικού καναλιού η σειρά αυτή. Κατ’αρχήν δεν μπορείς να μην παρακολουθήσεις, πέραν του περιεχομένου, τη φινέτσα στην εξωτερική εμφάνιση της Robin Right (πρώην Penn, να τα λέμε κι αυτά!). Παρακολουθείς μία αρκετά πλούσια σε λάιφστάιλ σειρά, επλουτισμένη με μερικές νότες της αμερικάνικης καθημερινότητας, κοντά στα πλούσια προάστια της Washington. Όταν ο ισχυρός άντρας βρίσκει χρόνο στις 6 το πρωί να φάει spare ribs ενώ τα μεσάνυχτα βγαίνει για τζογκιγκ παρέα με τη συζυγό του. Το αμερικάνικο όνειρο για τους ισχυρούς.

Kevin Spacey. Δεν έχω λόγια. Από την πρώτη φορά που τον είδα στους «Συνήθεις Υπόπτους» με γοήτευσε. Η σοβαρότητά του, το μυστήριο βλέμμα του, το χαμόγελο και ενίοτε μία δόση παράνοιας που κρύβει στη γενική εικόνα του, σε απόλυτη αρμονία με τους ρόλους που κατά καιρούς επιλέγει. Ίσως κάποιοι τυχεροί να τον είδατε σε θεατρική παράσταση στην Επίδαυρο. Εγώ τον παρακολουθώ και σαν προσωπικότητα, αρκετά διακριτική βέβαια, σαν ηθοποιό αλλά και σαν καθηγητή υποκριτικής. Άλλωστε το House of Cards είναι μνημείο υποκριτικής για τον Spacey. Ο σαρκασμός και το μαύρο χιούμορ πίσω απο τα μελανά κατά τα άλλα προβλήματα της αμερικάνικης πολιτικής, όλα περνούν απο το δικό του μικροσκόπιο. Από το δικό τόνο, από τα δικά του χέρια. Από το δικό του τελευταίο λόγο.

Σε είδα φέτος που χτύπησες παλαμάκια μόλις είδες το το Mahershala Ali να παραλαμβάνει Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου. Σου άρεσε το αγόρι και αναρωτήθηκες τι σου θυμίζει? Μα φυσικά σου θύμισε το γοητευτικό golden boy του οποίου ο ρόλος έιναι να τραβάει την προσοχή στα λόμπυ. Ένας αυλικός που ερωτεύεται αλλά και ελπίζει να σκαρφαλώσει με τον τρόπο του πιο ψηλά. Πολλά υποσχόμενος και χαίρομαι για αυτό ιδιαίτερα!

Η σειρά απαρτίζεται από εξαιρετικούς ηθοποιούς. Άλλωστε σειρές οι οποίες στηρίζονται σε έντονους σεναριακά διαλόγους, δηλαδή δίνουν θεατρική εικόνα, θέλουν σίγουρα και ανάλογες παρουσίες. Ηθοποιούς δηλαδή που δεν παίζουν σε μία περιπέτεια αλλά εμπλουτίζουν το χαρακτήρα τους με χρώμα στις λέξεις και στις κινήσεις.

Μετά από το δεύτερο κύκλο και παρά το ενδιαφέρον που συνεχίζει και έχει η σειρά, θεωρώ ότι αρχίζει και αναζητά ένα οριστικό τέλος. Κουράζει το πολιτικό παιχνίδι όταν το σενάριο το υπερεξαντλεί. Όμως η ερμηνευτική ικανότητα των πρωταγωνιστών αφήνει αμείωτο το ενδιαφέρον και αναρωτιέσαι τελικά. Σε τι κόσμο ζούμε και υπάρχουμε;

 

 

Σημείωση: Μόλις ξεκίνησε ο Πέμπτος Κύκλος στην Αμερική (εδώ είμαστε!)

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Ελευθερία Τσιντάρη - Χωρίς την ελπιδα
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook