Η επιμέλεια που αλλάζει χέρια: Η ψυχολογία του παιδιού όταν την επιμέλεια παίρνει ο πατέρας

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Γράφει η ψυχολόγος Στέλλα Καραπά

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχου εξελίξεις στις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με την ανάθεση της επιμέλειας των παιδιών. Η δική μου δικαστική εμπειρία στις οικογενειακές συγκρούσεις με οδηγεί στην απόφαση να χαιρετίσω θετικά τις σχετικές εξελίξεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, τα δικαστήρια δίσταζαν να λοξοδρομήσουν από την πεπατημένη που έδινε παραδοσιακά την επιμέλεια στη μητέρα. Ωστόσο, μόλις πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησαν κάποιες αποφάσεις που έδιναν την επιμέλεια στον πατέρα, έπειτα από εξέταση των σχετικών στοιχείων, που αν κανείς παρέβλεπε το φύλο του γονέα, αντικειμενικά το συμφέρον του παιδιού οδηγούσε στη συγκεκριμένη απόφαση.

Όποιες και αν είναι οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες ανατίθεται η επιμέλεια ενός ή περισσοτέρων παιδιών στον πατέρα, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει τα εξής. Αρχικά, είναι αδιαμφισβήτητο ότι εκ φύσεως η μητέρα είναι η βασική τροφός του παιδιού για τα πρώτα τρία έτη και ο δεσμός με εκείνη είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανάπτυξη του παιδιού. Από εκεί και έπειτα, υπάρχει μία εξισορρόπηση στο γονεϊκό ρόλο των δύο γονέων και αναταραχή αυτής στην περίπτωση ενός διαζυγίου, ανεξάρτητα από το γονέα στον οποίο θα ανατεθεί η επιμέλεια.

Πιο συγκεκριμένα, το παιδί πρέπει σε γενικές γραμμές να βλέπει μία ενιαία γραμμή από μέρους των γονέων και να μη γίνεται δέκτης αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με την αλλαγή της οικογενειακής τους κατάστασης. Σίγουρα, δεν πρέπει το παιδί να αναλαμβάνει κάποιο ρόλο σε όποια διένεξη υπάρχει μεταξύ των γονέων, καθώς κάποιες φορές οι γονείς, οι οποίοι δε συναινούν στο διαζύγιο χρησιμοποιούν τα παιδιά ως μία τελευταία ελπίδα στην διατήρηση ή ένωση της οικογένειας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Singleparent.gr: Η επιμέλεια που αλλάζει χέρια: Η ψυχολογία του παιδιού όταν την επιμέλεια παίρνει ο πατέρας https://singleparent.gr/paidi/paidopsixologia/otan-to-kalo-toy-paidioy

 

 

Το παρόν κείμενο αποτελεί ιδιοκτησία του https://singleparent.gr

Μοιράσου το!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Τα βιβλία μας

Φευγάτος
Αλέξανδρος Κουτρούλης - Φευγάτος
Μαργαρίτα Τσεντελιέρου - Το Μυστικό

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook

Δείτε Επίσης

Βρείτε μας στο Facebook